Računalništvo, telefonija
07.12.2016 13:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Concorda

Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Concorda
Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Concorda

Let iz Lodona do Aucklanda, največjega mesta Nove Zelandije, traja približno 24 ur z enim postankom. Zdaj pa si predstavljajte letalo, ki bi to pot opravilo v le 30 minutah. Neverjetno, kajne? V primeru, da bi takšno letalo zares zajadralo na nebu, bi to pomenilo revolucionaren napredek letalskega prometa. Kaj pa zakoni fizike ali pa vsaj aerodinamike?

Charles Bombardier, kanadski izumitelj in dizajner, o katerem smo že pisali, se teh zakonov ne boji. Nedolgo nazaj je predstavil idejo o supersoničnem letalu, ki bi od New Yorka do Londona potrebovalo le 20 minut in kot pravi Bombardier, je ravno hitrost tista, ki najbolj pritegne ljudi.

Bombardier je sicer znan po svojih velikih idejah in drznih konceptih, čeprav je njihova izvedba v večini primerov zelo vprašljiva. Po pisanju BBC-ja naj bi konceptno letalo, ki ga je poimenoval Antipode, predstavljalo višek supersonične tehnologije, zapakirane v elegantno poslovno letalo. To naj bi doseglo 25.600 km/h oziroma Mach 24. Za primerjavo naj povemo, da je Concorde dosegel hitrost nekaj čez Mach 2 (približno 2.560 km/h). Po napovedih Bombardierja naj bi bilo njegovo supersonično letalo zmožno vzleteti praktično z vsakega letališča.

Ob vseh teh hitrostih bi bilo letalo bolj podobno projektilu kot pa konvecionalnemu letalu. Na to nakazuje tudi dizajn kril. Bombardierjev koncept letala pa je treba vzeti s precejšnjo mero skepticizma. Tudi sam pravi, da je letalo, ki naj bi letelo z desetkratno hitrostjo legendarnega Concorda, zgolj koncept, ki je nastal zato, da vzbudi zanimanje potencialnih tehnologij (ki bi nekoč morda res lahko omogočile uresničitev takšnih in podobnih idej). Kljub večnemu optimizmu, ki ga Bombardier izraža skozi svoje koncepte, je v primeru letala Antipode naletel na nekaj ovir.

To, kar je Bombardier želel doseči s svojim konceptom, je bil dokaz, da lahko z deljenjem idej pride do nekega skupnega napredka in razvoja. “Želel sem pomagati, da bi priteklo več sredstev v raziskovanje takšnih in podobnih projektov. Skušal sem potisniti stvari naprej”, je dejal. Bombardier se zaveda, da najverjetneje ne bo nikoli prišlo do končnega rezultata v obliki, ki si jo je zamislil, a se hkrati dobro zaveda, da takšni koncepti pomagajo pri razvoju novih tehnologij in procesov. “Če je to res, je moje delo opravljeno in sem zadovoljen, da sem lahko pomagal družbi!”, je še dejal.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

NOMISCOM, Simon Šebjanič s.p.

Kupšinci 31, 9000 Murska Sobota, Tel: 031 650 787
sl_SISlovenian