Računalništvo, telefonija
07.02.2017 15:10
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na letošnjem Super Bowlu z Lady Gaga nastopilo 300 dronov

Na letošnjem Super Bowlu z Lady Gaga nastopilo 300 dronov
Na letošnjem Super Bowlu z Lady Gaga nastopilo 300 dronov

Če ste slučajno zamudili zdaj že tradicionalni šov ob polčasu Super Bowla, verjemite, da ste bili prikrajšani za marsikaj. Med drugim za nastop 300 dronov, imenovanih “Shooting Stars”, ki so jih do tega trenutka uporabljali v Disney Worldu. Ti droni niso zgolj navadni droni, temveč svetijo in se gibljejo kot jata ptic, upravlja pa jih lahko zgolj en človek oziroma bolje rečeno, en računalnik.

Uporaba flote dronov je zadnji Intelov projekt, ki si že nekaj časa prizadeva prekositi zgolj individualno rabo dronov. Pri Intelu zatrjujejo, da lahko en sam človek upravlja več kot 10.000 dronov naenkrat. Kako je to možno? Z uporabo posebej prilagojene programske opreme. Poti gibanja vsakega posameznega drona so pred-programirane in vsak dron točno ve kaj je njegova naloga. Droni med seboj ne komunicirajo, prav tako pa nimajo sposobnosti, da bi prepoznali nevarnosti, recimo potencialna trčenja itd. Slednje naj ne bi bilo možno, kajti programska oprema načrtuje poti, ki izključujejo možnosti trka.

Droni “Shooting Stars” so dokaj enostavni. Tehtajo približno enako kot odbojkarska žoga, zgrajeni pa so iz “Styrofoam” ohišja ter enostavne kovinske kletke, ki obdaja 4 propelerje. Dotične drone lahko sestavimo v manj kot 15-ih minutah, Intel pa za gradnjo teh dronov uporablja tovarno v Nemčiji. Ni popolnoma nobenih vijakov, vse se kar tako sestavlja. Na dnu drona je velika LED žarnica, ki posrkbi, da dron pleše po nebu v najrazličnejših barvah, kar smo lepo videli ob nastopu Lady Gaga.

Intel je, kot smo že omenili, svojo floto dronov prvič preizkusil v sodelovanju z Disneyjem (spodnji video). Sam nastop je res veličasten, kar bodo lahko potrdili vsi, ki so spremljali Super Bowl, vendar je še nekaj kar je mogoče celo bolj impresivno od samega nastopa. Vzletanje dronov, ki zgleda kot da bi stotine kresničk poletelo v zrak. “Shooting Stars” droni sedijo v svojih polnilnih postajah in na znak računalnika poletijo na svoja mesta pred samim nastopom. V Diisney Worldu je Intel imel pripravljenih 600 dronov, vendar potem programska oprema odloči kateri droni so napolnjeni in najbolj priravljeni za vzlet.

Intel na projektu “Shooting Stars” intenzivno dela že več kot 2 leti. V letu 2015 se je povezal z majhno skupino umetnikov in raziskovalcev na Ars Electronica Futurelab v Linzu ter poslal 100 dronov v zrak. štirje piloti so upravljali vse drone, ki so vzleteli z štirih različnih vzletišč. Nato pa je Intel lansko leto, pred šovom v Disney Worldu, demonstriral novo generacijo platforme, ki omogoča vzletanje 500-ih dronov na enkrat.

Intel ima vizijo, ki stremi k foltam dronov, ki skupaj opravljajo naloge. Enaka programska oprema, ki jo Intel in Disney uporabljata, da gledalce navdušujeta z barvnimi nastopi, bi lahko bila uporabljena v namene reševanja ali dostavljanja dobrin. Predstavljajte si floto dronov, ki je opremljena s programsko opremo za skeniranje – kot je Intel RealSense platforma – in skupaj preiskujejo neko letalo ali vodni stolp. Ni slabo kajne? Kakorkoli že, za zdaj so ti droni zgolj “plesalci” in nastopajoči, ki zabavajo publiko, upamo pa lahko, da bodo enkrat počeli še marsikaj bolj koristnega.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119A, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
sl_SISlovenian