Računalništvo, telefonija
04.01.2017 20:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 nepogrešljivih tehnoloških trendov v letu 2017

5 nepogrešljivih tehnoloških trendov v letu 2017
5 nepogrešljivih tehnoloških trendov v letu 2017

“Big data”, internet stvari, virtualna resničnost, “industrija 4.0”. To so bili glavni trendi rasti in inovacij v letu 2016, za katere lahko pričakujemo, da se bodo nadaljevali v prihajajočem letu in še kar nekaj časa po tem. V letu 2017 bi znalo priti do popolne komercializacije teh tehnologij, kajti za zdaj so še vedno velike korporacije tiste, ki praktično same vodijo te trende.

Pričakujemo močno rast dostopnosti tehnologij, predvsem preko “oblačnih” platform, in napredek na področju strojne opreme, kjer bodo senzorji in napredni ekrani bolj cenovno dostopni. Vse to bi lahko pripeljalo do “demokratizacije” tehnologije in podatkovno usmerjenih imperijev, ki so vedno bolj popularni. Po pisanju portala Forbes naj bi leto 2017 zaznamovali naslednji veliki trendi…

Pametne naprave bodo dejansko postale pametne

Zahvaljujoč pametni inteligenci, bodo pametne naprave kot so ure, gospodinjski aparati in zabavni “gadgeti”, postale resnično “pametne”. Kljub temu, da že skoraj desetletje označujemo svoje telefone za pametne, bi bilo morda bolj ustrezno poimenovanje (čeprav manj privlačno), večopravilni telefoni. Vključitev umetne inteligence (Siri, Google Assisstant …) v operacijski sistem je bil prvi korak proti izpostavljenemu cilju, strokovnjaki pa napovedujejo, da lahko v letu 2017 tega pričakujemo še veliko več. Pričakujte bolj proaktivne in napovedljive osebne asistente in predvidljive ter prilagodljive “IoT” naprave – pametna razsvetljava doma, varnostni sistemi,klimatske naprave itd.

Povečano vlaganje v programsko opremo in nizki vložki v strojno opremo

Korporativna infrastruktura vlaga vse več v razvoj programske opreme, saj vedno več funkcionalnosti postaja dostopnih v obliki storitev preko “oblačnih” ponudnikov. Na drugi strani pa istočasno padajo vložki v strojno opremo – delno zaradi rasti storitev, ki se izvajajo “out-off-site”, delno pa zaradi potrošniških preferenc po cenovno ugodni strojni opremi kot so strežniki in prostori za shranjevanje. To je gotovo trend, ki se bo nadeljeval skozi leto 2017. Analitiki pri Gartnerju napovedujejo, da bodo vložki v IT naslednje leto presegli 3,5 trilijona dolarjev.

Več časa bomo preživeli v virtualnih svetovih kot pa v realnih

Številni so letos prvič okusili “slast” virtualne resničnosti, ko so različni proizvajalci začeli ponujati svojo tehnologijo na masovnem tržišču. Kljub temu, da je VR pridobival na popularnosti v zadnjih letih, je bila njegova uporaba po večini omejena na velike korporacije, ki so si seveda lahko privoščile tovrstno tehnologijo, sisteme in programsko opremo. Masovni trg in VR naprave na njem postajajo vse bolj dostopne, kar pomeni, da lahko nedvomno pričakujemo dodatno rast virtualne resničnosti v letu 2017.

Nestrukturirane skladovnice podatkov bodo vedno lažje obvladljive

Večina dostopnih podatkov velikih korporacij je nestrukturiranih – dnevniki klicev, e-pošta, transkripti, video in avdio podatki. Ti pa kljub pomembni vsebini lahko zelo enostavno postanejo primerni za kvantitativno analizo. Z napredkom na področjih kot so prepoznavanje podob, sentimentna analiza in procesiranje naravnega jezika, bodo te informacije začele izdajati skrivnosti, kar bi lahko v letu 2017 postala velika poslovna priložnost. Organizacije bodo imele možnost skoraj samodejno analizirati na stotine ur pogovorov strank, vse to pa naj bi se izvajalo (spet) preko “oblakov” in ponudnikov “oblačnih” storitev.

Navadili se bomo na idejo biti prisoten na dveh mestih hkrati

Teleprezenca združuje ideje virtualne resničnosti in tehnologije, ki omogoča, da je človek prisoten na dveh krajih istočasno. Droni in naprave na daljinsko upravljanje bodo uporabljene kot podaljšek človeškega vpliva, ki bo tako segel veliko dlje kot sežejo naše roke. Operacije bodo potekale tako, da bo kirurg uporavljal z robotom ali operacijsko opremo na daljavo. Avtonomna vozila in naprave bodo uporabljene za dostop do krajev, ki so človeku težko dostopni ali nevarni. Zelo preprosta implikacija opisanega so recimo Skype konference v virtualnem okolju, bolj napredne implikacije pa so praktično neomejene – odkrivanje globin oceanov, vesolja itd.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Demago d.o.o.

Cesta proletarskih brigad 059, 2000 Maribor, Tel: 059 934 933 / 041 625 157 / 040 594 767
Tiskarna Demago - hitro, kvalitetno in ugodno Tiskarna je bila že od nekdaj tesen spremljevalec tistih ustvarjalnih ljudi, umetnikov, podjetnikov in drugih, ki so svoje ideje prenašali ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

MLACOM d.o.o.

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 01 500 87 75
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
sl_SISlovenian