Triki in nasveti
14.11.2016 10:51
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 najbolj pogostih tehnoloških mor in kako se jim izogniti

..Naše zasebno in poslovno življenje sta vse bolj povezana s pametnimi mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki in slušalkami. Na žalost pa se lahko kaj hitro zgodi, da zaradi majhne neprevidnosti ostanemo brez nepogrešljive naprave..
6 najbolj pogostih tehnoloških mor in kako se jim izogniti
6 najbolj pogostih tehnoloških mor in kako se jim izogniti

Poleg tega nam jo lahko celo ukradejo ali pa si z njimi poslabšamo splošno zdravje. Zaradi tega si v nadaljevanju poglejmo šest najbolj pogostih tehnoloških mor povezanih z mobilnimi napravami in kako se jim izogniti na zelo preprost način.

Poškodovan zaslon pametnega mobilnega telefona

Težava: Pametni mobilni telefon je postal ena izmed mobilnih naprav, brez katere tako rekoč ne gre več, saj lahko z njim počnemo praktično vse, kar si zaželimo. Na žalost pa se kaj hitro zgodi, da nam nepogrešljivi elektronski pripomoček pade na tla, pri tem pa se povsem uniči zaslon. V najslabšem primeru jo zelo slabo odnese tudi ohišje, kar še posebej drži za kovinska. Popravila niso ravno poceni, lahko pa se zgodi, da bomo morali preprosto kupiti novo napravo.


Rešitev: Kupite kakovostni zaščitni etui in zaščitno prevleko za steklo. To še posebej drži za pametne mobilne telefone višjega cenovnega razreda. Pri nakupu zaščitnega etuija bodite pozorni predvsem na to, da so zaščitni robovi nad zaslonom pametnega mobilnega telefona. S tem bo vaša naprava odlično zaščitena tudi v primeru, če vam bo telefon padel na prednjo stran. Svetujemo vam, da se odločite za nakup zaščitnega ohišja iz kakovostne gume, saj vam bo to služilo dolgo.

Težava z avtonomijo delovanja mobilnih naprav

Težava: Zagotovo ni slabšega občutka kot da se nam pri uporabi mobilne naprave prikaže opozorilo o skoraj izpraznjeni bateriji. To marsikaterega uporabnika dejansko spravi ob živce, saj mobilne naprave polnimo že tako rekoč na vsakem koraku. Baterija pa se pogosto izprazni ravno v najbolj nepravem trenutku, ko moramo opraviti kakšen pomemben telefonski klic ali napisati pomembno sporočilo.

Rešitev: Avtonomijo delovanja mobilne naprave lahko najenostavneje podaljšate tako, da zmanjšate svetilnost zaslona, ki je pogosto največji krivec za kratko avtonomijo. Poleg tega pomaga tudi izključitev brezžične povezave Wi-Fi, ko ta ni nujno potrebna. Tu velja razmisliti tudi o tem, da izključite povezavi Bluetooth in NFC ter prenos podatkov preko mobilnega omrežja. Včasih avtonomijo delovanja mobilnih naprav zmanjšujejo tudi aplikacije, ki neprestano delujejo v ozadju. Dva izmed najbolj znanih porabnikov med njimi sta na primer Pokemon Go in Facebook.


Ukradeno geslo

Težava: Zaradi številnih aplikacij v oblaku, ki jih uporabljamo za shranjevanje datotek in različnih računov elektronske pošte, spletnih forumov ter zaupnih zapiskov ali e-bančništva, bi morali imeti na desetine različnih uporabniških imen in gesel. Na žalost temu (predvsem zaradi neprektičnih razlogov) ni tako, saj pogosto velja, da uporabnik za vse oblačne storitve uporablja isto uporabniško ime in geslo. V primeru njune zlorabe pa lahko nepridiprav zelo enostavno pridobi dostop do vseh storitev uporabnika.

Rešitev: Za vsako spletno storitev uporabljajte edinstveno uporabniško ime in geslo ter ga pogosto menjajte (vsaj štirikrat letno). Če želite to pravilo poenostaviti, morate poseči po programskem upravitelju gesel, saj lahko vanj varno shranite vsa svoja gesla. Če programa za shranjevanje gesel še ne uporabljate oziroma z njim niste zadovoljni, vas bo zagotovo razveselila novica, da lahko zdaj brezplačno uporabljate enega izmed najboljših upravljavcev gesel na svetu. Govorimo seveda o programu LastPass, ki zdaj omogoča tudi sinhronizacijo gesel med različnimi napravami. Če je le mogoče, uporabljate dvoravensko prijavo. To pomeni, da morate po vnosu uporabniškega imena in gesla vnesti še kodo, ki jo prejmete v obliki SMS sporočila.

Ukradena mobilna naprava

Težava: Prenosni računalniki in pametni mobilni telefoni so priljubljena tarča nepridipravov, saj so na njihovih pomnilniških medijih pogosto shranjeni podatki občutljive narave in visokih vrednosti. Še vedno pa se najdejo tudi tatovi, ki jih zanima zgolj gola vrednost prenosnika oziroma mobilnega telefona. Dovolj je že majhna nepravilnost in v trenutku lahko ostanete brez dragocene naprave in še bolj dragocenih podatkov shranjenih na njej.

Rešitev: Ker so organi pregona pri iskanju ukradenih elektronskih naprav vse prej kot učinkoviti, vam priporočamo namestitev oziroma aktivacijo programske opreme, s pomočjo katere boste lahko na hiter in enostaven način izsledili ukradeni prenosni računalnik oziroma mobilni telefon. Uporabniki mobilnih naprav Apple lahko uporabijo možnost Find My iPhone (apple.com/icloud/find-my-iphone.html), ki je na voljo ob registraciji v spletno aplikacijo iCloud. Uporabnikom mobilnih naprav Android pa je na voljo storitev Android Device Manager (google.com/android/devicemanager). Če vam niso po godu, lahko na spletnih portalih iTunes in Google Play najdete tudi številne druge tovrstne rešitve.

Ekstremno počasno polnjenje mobilnega telefona

Težava: Ko uporabljate pametni mobilni telefon dalj časa, se lahko kaj hitro zgodi, da se vam kljub večurnemu polnjenju ne napolni povsem. Prvi osumljenec pri tem je navadno polnilec, kar pa je včasih zgrešena ocena, saj povsem odlično polni druge naprave. Včasih je za to kriva povsem izpraznjena baterija, vendar ni vedno tako, zato velja pred obiskom serviserja poskusiti vsaj en »trik«.


Rešitev: Počasno oziroma nepopolno polnjenje mobilnih naprav je pogosto povezano z umazanim priključkom, saj se v njem zaradi izpostavljenosti nabira vsa možna umazanija. Zaradi tega vam svetujemo, da krpico zavijete v obliko tanke paličice in poskušati očistiti vtič za polnjenje. Čeprav se to morda sliši nekoliko bizarno, so tovrstne težave pri uporabnikih mobilnih naprav precej pogoste. Če imate sprej s stisnjenim zrakom, pa lahko priključek očistite kar z njegovo pomočjo.

Preglasna glasba pri uporabi slušalk

Težava: Marsikateremu uporabniku se rado zgodi, da je glasnost njegovih slušalk precej višja od tiste, ki je primerna za poslušanje. Težava pa nastane predvsem v primerih, ko uporabnik najprej povezne slušalke na ušesa in šele nato vključi zvok. V primeru, da je glasnost nastavljena na najvišjo vrednost, se namreč vašim ušesom lahko zelo slabo piše.

Rešitev: Rešitev za preglasno glasbo je bolj preprosta, kot si lahko predstavljate. To težavo lahko rešite tako, da najprej vključite želeni videoposnetek oziroma glasbo in šele nato nataknete slušalke. Tako boste takoj opazili, ali je zvok preglasen in ga še pravočasno znižali, preden vas spravi vže s stola.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

TISKARNA SILVECO

Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Zlati partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
sl_SISlovenian