02.12.2015 10:29
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Adobe končno napovedal konec Flasha

Tehnologiji Flash so nedvomno že šteti dnevi!
Tehnologiji Flash so nedvomno že šteti dnevi!

Eden izmed najbolj osovraženih standardov na spletu se poslavlja. Za to so se končno odločili pri podjetju Adobe, ki je Flash predstavilo na trgu. Simbolno so se Flashu odpovedali včeraj, ko so predstavili najnovejše posodobitve svojih aplikacij na trgu. Med drugim se je program Flash Professional CC preimenoval v Animate Professional CC. Adobe tako spodbuja uporabnike naj animacije ustvarjajo v novejšem HTML5 standardu, ki ga med drugim podpirajo tudi velikani kot sta Apple in Google.

Vendar kot zagotavljajo pri Adobe, se Flash še najverjetneje ne bo povsem poslovil iz vsakdanje uporabe. To velja predvsem za najrazličnejše igre, ki se igrajo v spletnih brskalnikih. Zato podpore tistim uporabnikom, ki še želijo uporabljati Flash, ne bodo ukinili a jih hkrati spodbujajo, da Flasha več ne bodo uporabljali.

Flash velja za kritičen program saj povečuje porabo baterije in vpliva na delovanje računalnikov in pametnih naprav. Iz tega razloga so se pri Applu že leta 2007 odločili, da iOS ne bo podpiral Flasha. Takrat je odločitev pri Adobe poskrbela za razburjanje in celo oglaševalsko kampanjo, kjer je Adobe pozval Apple naj omogoči predvajanje vsebin v Flashu na svojih pametnih napravah. Vendar pa so med drugim usodo Flasha zapečatili tudi pri Googlu z ukrepom, da se oglasi v Flashu več ne bodo samodejno predvajali. Odločitve so povezane tudi z varnostjo saj predstavlja Flash šibek člen pri zaščiti. Slednje so potrdili tudi pri Facebooku, ko so izpostavili varnostne težave zaradi prevelike odvisnosti od Flasha. Pri Adobe so na to objavo hitro reagirali in s Facebookom sprejeli sodelovanje katerega rezultat naj bi bilo izboljšano delovanje in predvsem večja varnost pri uporabi Flasha.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

AIDA TEAM d.o.o.

Ljubljanska cesta 15, 1241 Kamnik, Tel: 051 233 458, 041 794 798
Ena vidnejših in tehnološko naprednejših tiskarn na območju osrednje Slovenije je tiskarna Aida iz Kamnika. Vodi jo družinsko podjetje, ki deluje že 30 let, strankam pa  poleg ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56

MIKROCOP d.o.o.

Industrijska cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80