Računalništvo, telefonija
07.02.2017 12:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacija s 700 milijoni uporabnikov, za katero še niste slišali

Aplikacija s 700 milijoni uporabnikov, za katero še niste slišali
Aplikacija s 700 milijoni uporabnikov, za katero še niste slišali

Ob pogledu na pisarne in prostore podjetja Toutiao težko rečemo, ali smo sredi Silicijeve doline, ali nekje blizu Pekinga. Stene so polne privlačnih grafitov, imamo telovadnico, sobo za sproščanje, sobo za igranje iger in seveda razkošno kavarno. Poleg tega, da Toutiao izgleda kot največje uspešnice Silicijeve doline, rezultati poslovanja kažejo, da podjetje, ki vodi izjemno popularno novičarsko aplikacijo Toutiao (kar bi v dobesednem prevodu pomenilo “naslov”), na dnevni ravni premore 68 milijonov aktivnih uporabnikov in 700 milijonov uporabnikov v celoti.

Toutiao je hčerinsko podjetje Bytedanca, ki je v zadnjih letih zraslo z dramatično hitrostjo. Prav tako pa uspeh Toutiaa ni veliko zaostal. Ustanovitelj Toutiaa je Zhang Yimin, 33-letni podjetnik, ki je podjetje ustanovil leta 2014. Glavni “krivec” za uspeh aplikacije pa je umetne inteligenca, ki na podlagi interesov in okusov uporabnika predlaga vsebine, ki tako dobijo več klikov/ogledov. Facebook in Twiiter prav tako uporabljata umetno inteligenco, vendar se v večji meri zanašata na socialne vezi med uporabniki.

V prihajajočem letu Toutiao cilja na dodatna vlaganja v umetno inteligenco ter širjenje na mednarodnem trgu. Njihov ultimativni cilj je postati številka 1 na svetu, kar se tiče spletnih vsebin, želijo premagati celo Facebook, Twitter, New York Times in Buzzfeed. Pogumne napovedi kajne?

Po pisanju portala Technology Review je na sedežu podjetja na vsakem koraku čutiti pridih tehnološkega razvoja. Poleg tega, da ekipa z Lei Lijem (k Toutiau je prišel od Baidu-ja) na čelu razvija načine, kako bolje razumeti uporabnike, so uspeli vzpostaviti “umetno inteligentnega” reporterja, ki generira novice o evropskih nogometnih tekmah.

Li pravi: “Resnično si želimo izpopolniti načine razumevanja uporabnikov in njihovih komentarjev novic, kar nam seveda omogoča boljše prilagajanje njihovim preferencam”. Glavno poslanstvo Toutiaa je premikanje meja umetne inteligence.

Glede na to, da je v zadnjem času veliko govora o lažnih novicah, je Toutiao razvil nekaj načinov kako se spopasti z njimi. Na Kitajskem so največji problem lažne novice o dvomljivih zdravstvenih nasvetih. Toutiao se s tem sooča s kombinacijo človeških analitikov ter avtomatiziranih analiz vsebine ter komentarjev le-te.

Li med drugim izpostavlja tudi to, da Toutiao uporabnikom vsebine ponuja veliko bolj raznovrstno kot recimo Facebook, kjer uporabniki vidimo predvsem tiste vsebine s katerimi se že strinjamo oz. se skladajo z našimi načeli. To pomeni, da Toutiao temelji na algoritmu, ki ponuja vsebinske predloge, za katere uporabniki niso nujno izrazili preference. Li dodaja: “Naš model umetne inteligence skuša razširiti obzorja in interese ljudi”.

Podjetje torej kaže mednarodne ambicije, vendar je trenutno največja odgovornost na Lijevi ekipi, ki skrbi za tehnološki razvoj. Li zatrjuje, da so lahko številne informacije in znanja uporabljene na mednarodnih trgih/produktih. Največje orožje, ki ga v tem trenutku premore Toutiao je ravno to, da so zgradili največjo vsebinsko platformo umetne inteligence. Od tu so odprte vse poti.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10B, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21C, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Bronasti partner

AKREDON d.o.o.

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Dobrodošli v spletni trgovini Toner123.si, kjer lahko izbirate med široko ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev in kartuš za ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
sl_SISlovenian