Telefoni
04.02.2017 16:54
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple z rekordnim poslovanjem utišal vse “strokovnjake” in kritike

Ohišje telefona iPhone 7 Jet Black je pravi magnet za praske.
Ohišje telefona iPhone 7 Jet Black je pravi magnet za praske.

Podjetje Apple je objavilo finančne podatke za prvo fiskalno četrtletje 2017 oziroma zadnje koledarsko četrtletje leta 2016. Omenjeno obdobje predstavlja je ključno za proizvajalce pametnih telefonov in ostalih pametnih naprav saj se odvija praznična nakupovalna mrzlica. Čeprav je v zadnjem letu postalo priljubljeno kritiziranje Appla in napovedovanje slabših časov pa številke ne lažejo. Podjetje je ustvarilo rekordne prihodke v višini 78,4 milijarde ameriških dolarjev in za 3,3 odstotka več od enakega obdobja lani. Ob tem so zabeležili za slabih 18 milijard ameriških dolarjev dobička.

Levji delež k ustvarjenim prihodkom je prispevala prodaja iPhone pametnih telefonov. Z 78,3 milijona prodanimi iPhoni se je ustavilo četrtletno padanje prodaje iPhonov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2015. Apple je v omenjenem obdobju prodal za 4,7 odstotka več iPhonov. Zelo dobro so se odrezali tudi računalniki Mac. V zadnjih treh mesecih je bilo prodanih 5,3 milijona računalnikov Mac in s tem dosegli podoben rezultat kot v enakem obdobju 2015. Pri Applu so uspeli ustaviti padec prodaje računalnikov kar je zavidanja vreden rezultat. Znova se kaže kako večina strokovnjakov in novinarjev, ki ves čas napovedujejo slabe čase za Apple, ne razume trga in kaj se na njem dogaja. Kupcem je popolnoma vseeno za manjkajoči vtičnik za slušalke in izključno uporabo USB-C vhodov na prenosnikih.

Slabo se je odrezala prodaja tablic iPad. Prodanih je bilo zgolj 13 milijona tabličnih računalnikov kar je znova manj kot v enakem obdobju lani, ko so jih uspeli prodati čez 16 milijonov. CEO podjetja Apple, Tim Cook, je ob tem poudaril, da za iPad pripravljajo večje spremembe in zato ostaja optimističen, da se bo prodaja tablic izboljšala.

Za dobro voljo je poskrbela tudi prodaja pametne ure Apple Watch. Pri Applu sicer niso razkrili koliko ur so uspeli prodati vendar pa je vodstvo podjetja zatrdilo, da je Apple Watch imela rekordno obdobje. Še nikoli Applu ni uspelo prodati toliko pametnih ur v enem četrtletju kot v zadnjih treh mesecih leta 2016.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRICEPILOT d.o.o.

Triglavska cesta 36, 4240 Radovljica, Tel: 031 312 038
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk), varnosti ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
sl_SISlovenian