Facebook
26.02.2021 00:45

Deli z drugimi:

Share

Avstralija prva na svetu Googlu in Facebooku naložila plačevanje novic

Avstralija prva na svetu Googlu in Facebooku naložila plačevanje novic
Avstralija prva na svetu Googlu in Facebooku naložila plačevanje novic

V Avstraliji je bil včeraj, 25. februarja, sprejet nov zakon o digitalnih medijih, ki tehnološkim gigantom, kot sta Facebook in Google nalaga plačevanje deljenja novic lokalnih medijev. Po tem, ko je Facebook najprej blokiral avstralske novice na svoji platformi in ko je že kazalo, da s tamkajšnjo vlado našli skupni jezik, je novi zakon sprejet, kar zagotovo ni po godu Googlu in Facebooku.

Novi zakon “News Media and Digital Platforms Mandatory Bargaining Code” Googlu in Facebooku nalaga, da morata z mediji podpisati dogovore ali pogodbe o uporabi in deljenju novic na Facebookovi platformi in med Googlovimi iskalnimi rezultati. Avstralski senat se je za to potezo odločil praktično v zadnjih trenutkih zasedanja.


Kaj ta zakon pomeni v praksi?

Zakon tehnološkim velikanom in medijem nalaga obvezo, da sklenejo medsebojno poslovno sodelovanje. Če do teh dogovorov ne bo prišlo, bi lahko digitalne platforme bile deležne individualnih arbitraž. Avstralska vlada seveda zakon zagovarja in pravi, da imajo s pomočjo zakona domači mediji in novičarske organizacije več vzvoda in bolj pošteno pogajalsko izhodišče. “Australian Competition and Consumer Commission (ACCC)” – tržni regulator – pravi, da do zdaj mediji niso imeli praktično nobene moči, saj so bili v celoti odvisni od Googla, Facebooka in drugih podobnih korporacij.

Zakon poleg vsega tehnološkim platformam nalaga, da morajo medije o kakršnihkoli spremembah algoritma pravočasno obvestiti. Po drugi strani pa zakon od vlade zahteva, da v ozir vzame obstoječi doprinos platform k novinarstvu, preden bi lahko vlada zakon uporabila proti platformam. To posledično pomeni, da bi se lahko Google in Facebook v celoti izmuznila arbitražnemu postopku. Vlada mora med drugim platformo obvestiti vsaj mesec preden imajo namen uporabiti zakon.

Kaj pravita Google in Facebook?

Google in Facebook skladno trdita, da že zdaj pomagata lokalnim medijem, saj iz njunih platform ljudje masovno prihajajo na njihove novice. Če smo čisto pošteni, je to res. Samo pomislimo iz kje na dnevni ravni dobivamo največ novic in informacij o aktualnih dogodkih? Iz družbenih omrežij.

Dejstvo je, da se tukaj ne gre samo za merjenje moči, temveč je zadeva precej bolj široka, kot se zdi na prvi pogled. Svet zelo aktivno spremlja dogajanje v Avstraliji in prepričani smo, da če bo poteza avstralske vlade delovala, bodo tudi druge države po svetu polne idej, kako začeti lastna pogajanja s tehnološkimi velikani.

Kaj sledi?

Ko je Facebook prejšnji teden blokiral novičarske vsebine v Avstraliji, je bil deležen ostrih kritik, tako v Avstraliji, kot globalno. Zuckerberg je priznal, da so pretiravali, saj so blokirali preko tudi preko 100 drugih strani, med katerimi so bile tudi zdravstvene in varnostne organizacije. Je pa Facebookova odločna poteza, ki je bila morda malce preveč agresivna, bila jasno sporočilo vladam drugod po svetu, ki so že izkazale zanimanje za avstralski zakon.

S tem, ko se je večina bralcev novic preselila na splet, so tehnološki gigant deležni vse večjega pritiska, da naj plačajo za novice, ki jih najdemo na njihovih platformah, prav tako pa se že nekaj časa ukvarjajo s pritiski, da naj naredijo več v boju proti lažnim novicam in sovražnemu govoru.


Prijavi napako v članku

Povezave

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 068 154 063
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

NARVIS d.o.o.

Cesta XIV. divizije 5, 2000 Maribor, Tel: 02 620 35 90
Potrebujete kakovostne IT storitve, računalniško podporo in poslovne IT rešitve na ključ? Podjetje Narvis d.o.o. z najsodobnejšimi znanji zagotavlja kakovostno delovanje IT opreme ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

COALA d.o.o.

Cesta v Rošpoh 22 A, 2351 Kamnica, Tel: 02 624 50 10