Telefonija
20.02.2007 14:46

Deli z drugimi:

Share

E-račun uporabnikom mobilnih telefonov

Nedavno sta Halcom in Mobitel, največji operater mobilnih telekomunikacij pri nas, podpisala pogodbo o vpeljavi rešitve Hal E-Invoices. Tako bo Mobitel že v kratkem prek rešitve Hal E-Invoices pričel pošiljati elektronske račune pravnim osebam. Halcomova rešitev za distribucijo e-računov Hal E-Invoices kot komunikacijski kanal uporablja obstoječo rešitev za elektronsko bančništvo Hal E-Bank, zato omogoča avtomatizacijo izvedbe plačil in knjiženja, kakor tudi časovno žigosanje in dolgoročno hranjenje e-računov.

Precejšnje število poslovnih uporabnikov mobilnih telefonov bo v kratkem pričel prejemati račune v elektronski obliki. Halcomova rešitev za distribucijo e-računov Hal E-Invoices kot komunikacijski kanal uporablja obstoječo rešitev za elektronsko bančništvo Hal E-Bank, zato omogoča avtomatizacijo izvedbe plačil in knjiženja, kakor tudi časovno žigosanje in dolgoročno hranjenje e-računov.
Elektronsko bančništvo je poleg elektronske pošte najbolj uveljavljen način elektronskega poslovanja. V Sloveniji na ta način elektronsko posluje že približno 80 odstotkov podjetij. Pri nas in tudi širše v regiji srednje in jugovzhodne Evrope velja Hal E-Bank za najbolj razširjeno rešitev za elektronsko bančništvo, saj jo uporablja že prek 50 bank na sedmih trgih. Zaradi njene razširjenosti, stabilnosti in varnosti je to rešitev možno učinkovito izkoristiti tudi kot zanesljiv kanal za posredovanje elektronskih računov.

K popolni avtomatizaciji plačilnega procesa
Osnovna zamisel te nove Halcomove rešitve je, da se elektronski račun iz prodajalčevega informacijskega sistema prek elektronske banke prenese v kupčev informacijski sistem. Hkrati se v kupčevi e-banki lahko tudi kreira plačilni nalog, ki ga mora nato kupec le še elektronsko podpisati. Pri podjetjih, ki uporabljajo naprednejše sisteme za podporo poslovnih procesov, se lahko nato račun po plačilu tako na kupčevi kot tudi prodajalčevi strani avtomatsko knjiži v njunih zalednih sistemih (ERP). S tem se močno zmanjša število potrebnih (ročnih) operacij, znižajo pa se tudi stroški ravnanja z dokumenti.
“Ena najpomembnejših prednosti Halcomove rešitve za e-račune je tudi ta, da deluje neodvisno od podatkovnih formatov in oblike računa pošiljatelja in prejemnika e-računa, in zato ustreza zahtevam dejanskih razmer v sodobnem poslovnem svetu, v katerem imajo podjetja mnogo poslovnih partnerjev z najrazličnejšimi podatkovnimi formati in informacijskimi sistemi,”pojasnjuje Matjaž Čadež, direktor družbe Halcom.

Mobitel izbral Hal E-Invoices
Nedavno sta Halcom in Mobitel, največji operater mobilnih telekomunikacij pri nas, podpisala pogodbo o vpeljavi rešitve Hal E-Invoices. Tako bo Mobitel že v kratkem prek rešitve Hal E-Invoices pričel pošiljati elektronske račune pravnim osebam. Čeprav bo Hal E-Invoices sprva sicer delovala le v povezavi s Hal E-Bank, ta ni omejena le na Halcomovo rešitev za elektronsko bančništvo, zato bo možno po dogovoru ugoditi tudi podjetjem, ki niso uporabniki Hal E-Bank.
“Z uvedbo možnosti uporabe e-računov največ pridobivajo Mobitelovi uporabniki, saj predstavlja hitro, enostavno in uporabnikom prijazno, sodobno plačilno rešitev,” pravi Tomo Štuflek, direktor Mobitelove enote prodaja. Pri Mobitelu zato že razmišljajo o distribuciji e-računov tudi fizičnim osebam. Poleg elektronske banke predvideva rešitev Hal E-Invoices za posameznike, ki ne uporabljajo elektronske banke, še en način distribuiranja e-računov, in sicer prek spletnega portala. Odjemalec (kupec), ki bo soglašal s prejemanjem e-računov, bo do portala dostopal s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Na portalu ga bodo čakali nanj naslovljeni e-računi.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Njihova vizija je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
EDISION EdiTab - tablični računalnik ( Android 4.0 ICS) EDISION PINGULUX PLUS DVB-S2 HD EDISION PINGULUX DVB-S2 HD (dva operacijske sistema linux) sprejemnik EDISION Progressiv ... Več
sl_SISlovenian