Računalništvo, telefonija
21.02.2011 15:13

Deli z drugimi:

Share

Monopolni Apple ponovno pod drobnogledom Evrope in ZDA

Podjetje Apple zaradi spornih odločitev utegne doleteti več sto milijonov evrov težka kazen.
Podjetje Apple zaradi spornih odločitev utegne doleteti več sto milijonov evrov težka kazen.

Evropska komisija je pred kratkim skupaj z ameriško Zvezno trgovinsko komisijo in Ameriškim pravosodnim ministrstvom ponovno vzela pod »lupo« podjetje Apple. Tokrat se je pod drobnogledom znašla nova Applova storitev naročnin za večpredstavnostne vsebine preko priljubljenega portala iTunes. Podjetje iz Cupertina naj bi namreč z njo kršilo tako evropsko kot ameriško protimonopolno zakonodajo.

Apple naj bi evropsko in ameriško protimonopolno zakonodajo kršil s tem, ko je združil vsa medijska podjetja v portal iTunes in jim zaračunal kar 30-odstotno provizijo pri prodaji. In to še ni vse. Čeprav podjetje iz Cupertina tem podjetjem ne prepoveduje prodaje mimo njegovega portala App Store, od njih zahteva, da njihovih »izdelkov« na drugih portalih ne nudijo po ugodnejših cenah. Vsebine, ki so namenjene izključno Applovim mobilnim napravam (iPad, iPhone in iPod Touch), se lahko tržijo le na spletni prodajalni App Store. V nasprotnem primeru se lahko podjetja le obrišejo pod nosom.

Kljub navidez očitnim kršitvam protimonopolne zakonodaje s strani podjetja Apple, je pot do več stomilijonske kazni še relativno dolga. V »predkazenskem« postopku bosta Zvezna trgovinska komisija in Ameriško pravosodno ministrstvo poskušala najti trdne dokaze o kršenju ameriške protimonopolne zakonodaje. Na podlagi zbranih dokazov se bosta odločila, ali bosta zoper podjetje iz Cupertina sprožila protimonopolne postopke. Če bo do tega dejansko prišlo, se jim bo pridružila še Evropska komisija. Prvi izsledki preiskave naj bi bili znani še pred poletjem.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00

NAVIGARIS d.o.o.

Mestni trg 18, 3210 Slovenske Konjice, Tel: 05 994 36 08
Bronasti partner

AKREDON d.o.o.

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Dobrodošli v spletni trgovini Toner123.si, kjer lahko izbirate med široko ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev in kartuš za ... Več