Facebook
Socialna omrežja
19.02.2021 18:28
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook avstralskim uporabnikom blokiral ogled in deljenje novic

Facebook avstralskim uporabnikom blokiral ogled in deljenje novic
Facebook avstralskim uporabnikom blokiral ogled in deljenje novic

Facebook je avstralskim uporabnikom danes, 18. februarja, onemogočil ogled in delitev novic na svojem družbenem omrežju ter dostop do avstralskih novic svojim uporabnikom v tujini. Facebook se je tako odzval na predlog avstralskega zakona, po katerem bi moral plačevati za uporabo medijskih vsebin. Avstralska vlada je odziv označila za napačnega.

Facebook se je na predlog zakona odzval zelo direktno, njihovo stališče pa je, da je avstralski zakon povsem kontradiktoren načinu, na katerega platfoma razume novice. Gre torej za “spopad” med tehnološkim velikanom na eni strani, novinarji in mediji ter vlado. Poleg Facebooka bi za uporabo novic in ostalih medijskih vsebin moral plačevati tudi Google.

Trenutno je predlog zakona na mizah senata, kar pomeni, da bi lahko dejansko prišlo do potrditve predloga. Tako Facebook, kot Google, strogo nasprotujeta predlogu zakona, Google naj bi celo zagrozil, da bo umaknil svoj iskalnik v državi. Facebookov regionalni menedžer Willaim Easton pravi: “Predlagani zakon v svojem jedru napačno razume odnos med našo platformo in mediji, ki jo uporabljajo za deljenje svojih novic in vsebine“. “Na žalost smo bili postavljeni pred težko odločitev: poizkusiti s sprejetjem zakona in prilagoditi delovanje kljub temu, da zakon ignorira vzpostavljen odnos do medijev, ali preprosto onemogočiti pojavnost novičarskih vsebin v Avstraliji. S težkim srcem smo se odločili za slednje“, je še dodal.

Avstralski minister za komuniciranje Paul Fletcher pravi, da vlada ne bo popustila: “Facebookova odločitev, če bo ta ostala, bo pod velik vprašaj postavila kredibilnost platforme v relaciji do novic, ki so na njej. To, kar Facebook sporoča prebivalcem države je, da informacije, ki so objavljene na platformi, ne prihajajo s strani orgnaizacij z jasnimi uredniškimi pravili, ki so plačane za svoje delo”.


Avstralija ni edina država, ki išče podobne rešitve

Velika Britanija je leta 2019 objavila poročilo, v katerem ugotavljajo, da sta Facebook in Google imela odločujoč vpliv na britansko medijsko krajino, in sicer zaradi velikega deleža oglaševalskega trga. Prejšnji mesec je eMarketer objavil, da kar 61 % oglaševanje v Veliki Britaniji poteka preko Facebooka ali Googla.

Facebook ja januarja naznanil, da bo kmalu zagnal novo storitev Facebook News, v sklopu katere bo medijem v Veliki Britaniji plačeval za njihovo vsebino. Facebook News je v ZDA prisotno od lani.

Ravno prejšnji teden je tudi Google potrdil dogovor z 121 francoskimi mediji, da bo tri leta plačeval kompenzacijo za iskalne rezultate preko svojega iskalnika. Podobno so poizkusili v Španiji in Nemčiji, ki pa nista uspele. Nemški mediji so izgubili pravno bitko leta 2019. Glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai je potrdil, da je Google sklenil partnerstva s skoraj 200 mediji iz Nemčije, Brazilije, Argentine, Kanade, Velike Britanije in Avstralije.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Smo podjetje, kjer z naprednimi tehnološkimi rešitvami in z inovativnim pristopom premagujemo ovire in odgovarjamo na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris erat massa, vestibulum varius arcu ut, porta vehicula augue. Sed a condimentum nibh, in efficitur augue. Etiam quis ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več