Programska in razvojna orodja
02.03.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Googlova “Snapchat” kapa

Googlova "Snapchat" kapa
Googlova "Snapchat" kapa

Google in nosljiva tehnologija takole na prvi pogled ne gresta ravno z roko v roki, saj dosedanji dosežki Google ne postavljajo v sam vrh, vendar to ni ustavilo Googlovih inženirjev pred novimi poizkusi, kako vključiti tehnološke naprave v različne modne dodatke, oblačila itd. Zadnji primer ekstravagantnega poizkusa je kapa, ki ima na šiltu vgrajeno kamer (na sliki). Nekaj podobnega kot Snapchat očala kajne?

Google je za svoj patent dobil zeleno luč ravno včeraj. Glavna ideja, ki se skriva za Googlovo kapo pa je, da bi uporabniki lahko fotografije in videe posnete s snemljivo kamero neposredno nalagali na družbena omrežja. Kamera bi bila povezana z uporabnikovo mobilno napravo oz. natančneje aplikacijo, prijatelji uporabnika pa bi tako dobili neposreden vpogled v življenje ljudi z Googlovo kapo.

Koncept Googlove kape je zelo podoben prej omenjenim Snap Spectacles, ki zajemajo slike in videe, ki so posebej prilagojene za aplikacijo Snapchat. Video in foto vsebine so iz očal prenesene direktno na uporabnikov mobilni telefon in aplikacijo. Google zatrjuje, da bodo uporabniki njihovih kap, prav tako kot pri Snap očalih, lahko snemali tako sliko kot zvok, saj je v kamero vgrajen tudi mikrofon.

Do tega trenutka še ni čisto jasno ali Google načrtuje svojo lastno aplikacijo, ki bi potemtakem konkurirala Snapchat-u, ali pa bo Google svojo kapo raje povezal z ostalimi aplikacijami in tako poenostavil zadevo. Googlova kapa z vgrajeno kamero med drugim spominja tudi na GoPro produkte, vendar tukaj Google izpostavlja pomembno razliko, saj večina tovrstnih kamer omogoča predvajanje videov preko YouTube omrežja. Le redke, če sploh katere, so takšne, ki omogočajo kompatibilnost neposredno s Facebookom. Ravno iz tega razloga je Facebook začel testiranja, kako omogočiti razvijalcem aplikacij, da bi v svoje aplikacije vgradili Facebook Live. Googlova kapa bi na tak način močno pridobila na uporabnosti.

Kakorkoli že, Googlova kapa pa še zdaleč ni prvi poizkus video in fotografskih nosljivih naprav. Googlova očala Google Glasses so prav tako imela vgrajeno kamero, ki je bila povezana z mobilnimi napravami. Ta projekt je kot verjetno veste propadel, saj sta bila cena in dizajn očal milo rečeno neprimerna. Na drugi strani lahko vidimo primer očal Snap, ki so veliko bolj poceni in hkrati velik bolj moderna.

Slike patenta Googlove kape za zdaj ne obetajo ravno modnega presežka, vendar se moramo zavedati, da gre še vedno zgolj za patent in Google niti ni nujno, da bo nadaljeval z razvojem produkta. Če se Google odloči za nadaljnji razvoj kape, lahko le upamo, da bo produkt uporaben in nosljiv.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21D, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
E-MISIJA d.o.o. je v 20 letih obstoja doživela evolucijo od klasičnega ponudnika strojne opreme, do sedanje oblike inženiringa za mala in srednja podjetja ter zahtevnejše domače ... Več

NOMISCOM, Simon Šebjanič s.p.

Kupšinci 31, 9000 Murska Sobota, Tel: 031 650 787
sl_SISlovenian