Programska oprema
30.01.2007 07:52

Deli z drugimi:

Share

Hasta la Vista, Windows


Možje slovenske podružnice Microsoft so na Visto, še posebej poslovenjeno različico, ki bo na voljo marca, ponosni.

Slovenska podružnica Microsofta je na konferenci za novinarje ob globalni splošni dostopnosti operacijskega sistema Windows Vista in sistema 2007 Microsoft Office predstavila svoje načrte in pomen najnovejših izdelkov za slovensko gospodarstvo ter partnerje. Obenem je Microsoft predstavil sodelovanje s slovenskimi računalniškimi podjetji na področju razširitev za operacijski sistem in sistem aplikacij Microsoft Office. Posebno pozornost so predstavniki slovenskega Microsofta namenili tudi aktivnostim, ki bodo zaznamovale obdobje pred uradno predstavitvijo Windows Viste v slovenskem jeziku.

Microsoftova slovenska podružnica je predstavila podrobnosti glede lokalizacije in dostopnosti slovenske različice operacijskega sistema Windows Vista ter svoja pričakovanja glede sistema 2007 Microsoft Office. Windows Vista bo v slovenskem jeziku predvidoma na voljo konec marca. Jaka Stele, generalni direktor Microsoftove slovenske podružnice, je ob predstavitvi poudaril pomembnost novih izdelkov in priložnosti, ki se odpirajo poslovnim partnerjem, strankam ter celotnemu slovenskemu gospodarstvu.

»Windows Vista predstavlja pomemben dejavnik pri razvoju informacijske industrije in ustvarjanju priložnosti za naše partnerje, saj naj bi bila po podatkih podjetja IDC v prvem letu po predstavitvi Vista nameščena na 100 milijonov računalnikov,« je povedal Jaka Stele, generalni direktor slovenskega Microsofta. »IDC-jeve raziskave so pokazale, da bo v prvem letu po predstavitvi 20 odstotkov vseh zaposlitev na področju informacijskih tehnologij povezanih z Visto, ki bo obenem gonilna sila za 50 odstotkov rasti števila delovnih mest. Gre za izdelek z izredno močnim vplivom na gospodarstvo, saj naj bi v šestih najpomembnejših evropskih državah informacijska industrija preko prodaje izdelkov in storitev povezanih z Visto, ustvarila 32 milijard evrov. Podoben učinek na gospodarstvo pričakujemo tudi v Sloveniji.«

S predstavitvijo novih izdelkov Microsoft razvijalcem programske opreme zagotavlja bogato okolje za razvoj aplikacij, saj so vsi izdelki razviti na odprtih standardih in omogočajo preprosto razširitev z dodatnimi rešitvami in aplikacijami. Microsoft je omogočil tudi prost dostop do komunikacijskih protokolov, programskih vmesnikov, številnih patentov in standardov, ki olajšujejo razvoj dodatnih aplikacij ter rešitev. Pomemben korak pri odprtosti za zunanje rešitve je tudi uvedba formata Open XML, ki omogoča izmenjavo podatkov med dokumenti Office in rešitvami zunanjih ponudnikov programske opreme.

Microsoft je tudi v Sloveniji tesno sodeloval s partnerji že med procesom razvoja izdelkov, številna slovenska partnerska podjetja pa so tudi že preizkusila nove rešitve in pripravila predloge nadgradnje slednjih. Med partnerji, ki so pripravili dodatke za Windows Visto, so Gama System, Renderspace, RTV Slovenija, Abstratum, Si.mobil, Mobitel, Večer in drugi.

Priložnosti za stranke
Poleg priložnosti za partnerska podjetja s področja informacijskih tehnologij je Jaka Stele poudaril tudi pomembnost novih Microsoftovih izdelkov za poslovna okolja. Ti predstavljajo zmogljivo in bogato platformo, ki bo na delovna mesta prinesla novosti na področjih poenostavljenega skupinskega dela in sodelovanja, boljše zaščite in upravljanja vsebin, iskanja in uporabe informacij ter zmanjšanja stroškov informacijske infrastrukture. Slovenski Microsoft je že med razvojem tesno sodeloval s svojimi strankami, prve rešitve so že pripravljene, ob splošni dostopnosti slovenskih različic izdelkov pa jih bo na voljo še več.

»Na Ministrstvu za javno upravo podpiramo vsa prizadevanja, ki bodo državljanom omogočila hiter, varen in zanesljiv dostop do storitev e-uprave. Zato smo sprejeli Microsoftovo pobudo, da se za nov operacijski sistem Windows Vista razvijejo dodatki, ki bodo državljanom približali delovanje javne uprave,« je dejal dr. Gregor Virant, minister za javno upravo.

Novi izdelki v slovenskem jeziku
Microsoft je predstavil tudi svoja prizadevanja na področju slovenjenja izdelkov. V slovenskem jeziku bodo tako na voljo vse različice operacijskega sistema Windows Vista, obenem pa je Microsoft razširil tudi število poslovenjenih izdelkov v sistemu 2007 Microsoft Office. Poleg aplikacij, ki so bile v slovenščini na voljo že v prejšnjih različicah, so popolnoma na novo poslovenjenih izdelki Microsoft Office Publisher, Microsoft Office OneNote in Microsoft Office Groove.

»S povečanjem števila poslovenjenih aplikacij želimo slovenskim uporabnikom omogočiti dostop do najnovejših tehnologij v domačem jeziku,« je poudaril Jaka Stele. »Najnovejši izdelki v slovenščini bodo uporabnikom omogočili uporabo tehnologije za skupinsko delo, ustvarjanje bogatih dokumentov in zbiranje ter ustvarjanje zapiskov in opomb. Zavezani smo k dolgoročni prisotnosti na slovenskem trgu, zato si bomo tudi v prihodnje prizadevali za čim večje število poslovenjenih izdelkov.«

Poleg posameznih aplikacij je v slovenskem jeziku na voljo tudi spletno mesto OfficeOnline. To omogoča dostop do različnih informacij o uporabi izdelkov in številnih brezplačnih predlog za učinkovitejše delo v poslovnih in domačih okoljih.

Prihod Viste bodo spremljale številne dejavnosti
Slovenski Microsoft je ob prihodu najbolj pričakovanega operacijskega sistema Windows pripravil številne spremljajoče aktivnosti in dogodke. Tako so v slovenski podružnici zasnovali inovativno »Vista zgodbo«, ki se s prepletanjem pojavnosti, dogodkov ter nagradnih iger predstavlja informacijskim strokovnjakom, uporabnikom in drugim navdušencem.

Uporabnikom se podoba operacijskega sistema razkriva na spletnem mestu www.vista.si. Gre za popolnoma nov pristop k oblikovanju in vsebinski zasnovi spletne strani, na njej pa se nahaja obsežna simulacija operacijskega sistema z vsebinami za poslovne in domače uporabnike. Le-ti lahko tako v živo preizkusijo številne inovativne novosti, ki jih prinaša Windows Vista. Spletna stran vključuje tako simulacijo uporabniškega vmesnika kot tudi simulacijo posameznih zmožnosti, kot so iskanje in pripomočki.

Za obiskovalce so v Microsoftu pripravili tudi nagradni natečaj Vista Frix, kjer bodo lahko preverili svoje sposobnosti v petih tekmovalnih kategorijah. Te so fotografija, izdelava logotipa za majico V-Shirt, kratki video, avtorska glasba in pripomoček za Windows Visto. Ob zaključku tekmovanja bo izbran in bogato nagrajen skupni zmagovalec vseh kategorij. Del spletnega mesta bo namenjen uporabniškim vsebinam, ki jih bodo dopolnjevali stalno osveženi uredniški prispevki. Microsoft bo digitalni svet oživil tudi v »analognem«, in sicer tako, da bo spomladi po vsej Sloveniji v Vistine barve popolnoma »preoblekel« nekaj znanih lokalov.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
sl_SISlovenian