Računalništvo, telefonija
28.06.2006 07:24

Deli z drugimi:

Share

Industrija podpira protipiratsko strategijo

Organizacija Business Software Alliance (BSA) je sporočila, da različne evropske in ameriške industrijske panoge pozdravljajo novo skupno strategijo EU in ZDA, ki so jo na Dunaju najavili minister za trgovino ZDA Carlos Gutierrez, evropski komisar za trgovino Peter Mandelson in evropski komisar za industrijo Gunter Verheugen. Skupna strategija je namenjena boju proti naraščajoči globalni trgovini s ponarejenimi in piratskimi izdelki. Predsednik ZDA George W. Bush in predsednik evropske komisije José Manuel Barroso sta na vrhu Evropske unije in Združenih držav Amerike na Dunaju predstavila pomembnost ter nujnost strategije. Predstavniki različnih industrijskih panog so poudarili obseg težav, ki jih predstavljata ponarejanje in piratstvo, katerih gospodarska škoda je ocenjena na 360 milijard USD na leto. Nelegalne dejavnosti te vrste zmanjšujejo konkurenčnost gospodarstva ter ogrožajo varnost potrošnikov in delovna mesta vseh zaposlenih v inovativnih in ustvarjalnih industrijskih panogah.

Najava skupne strategije EU in ZDA ter organa za boj proti ponarejanju in piratstvu je nujen znak podpore ter odločenosti politike za spopad s to grožnjo globalnemu gospodarstvu. “Strategija dejavnosti EU in ZDA za zaščito pravic intelektualne lastnine” bo nudila strukturo, na podlagi katere lahko izvršne oblasti EU in ZDA določijo skupne projekte in pri njih sodelujejo ob podpori gospodarstva. Globalna podjetja še posebej toplo pozdravljajo osredotočenost strategije dejavnosti na države, kjer je zaščita še posebej kritičnega pomena – na Kitajsko in Rusijo. Gospodarstvo je z zagotavljanjem strokovnega znanja in posredovanja informacij ter najboljših pristopov pripravljeno sodelovati pri izvajanju tega skupnega načrta zaščite in uveljavljanja pravic.

Trgi v EU in ZDA so preplavljeni s ponarejenimi in piratskimi izdelki, ki izhajajo iz drugih držav. Nelegalno trgovanje vpliva na skoraj vse industrijske panoge ter obenem resno vpliva na konkurenčnost inovativnih in ustvarjalnih industrijskih panog. Med prizadetimi panogami so tekstilna, prehrambena, farmacevtska in avtomobilska industrija, s težavami pa se soočajo tudi glasbena in filmska industrija ter industrija programske opreme.

Učinkovita zaščita pravic intelektualne lastnine je ključna tako za razvite države kot države v razvoju. Gospodarstva številnih držav v razvoju so odvisna od vlaganj v proizvodnjo izdelkov, ki temeljijo na intelektualni lastnini. Piratstvo in ponarejanje resno ogrožajo ravno ta vlaganja.

Predstavniki gospodarstva z obeh strani Atlantika že dlje časa pozivajo k tesnejšemu sodelovanju med Brusljem in Washingtonom na tem področju, ki je izredno kritično za svetovno gospodarstvo. Sedaj predstavniki industrijskih panog od sodelovanja med obema izvršnima telesoma pričakujejo otipljive rezultate.

Predstavniki gospodarstva obeh vlad sodelujoče pozivajo naj:
– Določijo in sodelujejo pri jasno določenih skupnih programih za boj proti ponarejanju in piratstvu na Kitajskem in v Rusiji ter v okviru teh programov dosežejo merljive rezultate do leta 2007. Predstavniki gospodarstva morajo biti vključeni v celotnem procesu.
– Spodbujajo nastajanje novih partnerstev med javnim in zasebnim sektorjem ter vključijo vse organe pregona za zaščito intelektualne lastnine in predstavnike gospodarstva, vključno z maloprodajnimi podjetji.
– Povečajo zavest javnosti o zdravstvenih in varnostnih tveganjih, ki jih predstavljajo ponarejeni in piratski izdelki. Ti izdelki obenem zmanjšujejo zaupanje potrošnikov v originalne izdelke.
– Poostrijo zakonodajo za omogočanje učinkovitega uresničevanja zaščite pravic intelektualne lastnine.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21D, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
E-MISIJA d.o.o. je v 20 letih obstoja doživela evolucijo od klasičnega ponudnika strojne opreme, do sedanje oblike inženiringa za mala in srednja podjetja ter zahtevnejše domače ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Podjetje Datalab Tehnologije d. d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. Sedež podjetja je v Ljubljani, hčerinska podjetja pa so na Hrvaškem, BiH, ... Več

INTERA d.o.o.

Osojnikova cesta 3, 2250 Ptuj, Tel: 05 908 99 93
Podjetje Intera razvija slovenski sistem Intrix , namenjen prodaji, CRM (upravljanje odnosov s strankami), vodenju projektov, servisu in marketingu. Glavna prednost sistema je prilagodljivost ... Več
sl_SISlovenian