Računalništvo, telefonija
31.03.2011 15:46
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Optično omrežje, ki v sekundi prenese 20 visokoločljivih filmov

Si predstavljate povezavo v lokalnem omrežju s hitrostjo 448 gigabitov na sekundo?
Si predstavljate povezavo v lokalnem omrežju s hitrostjo 448 gigabitov na sekundo?

Skupini italijanskih raziskovalcev iz inštituta za informacijske in komunikacijske tehnologije zaznavanja (Tecip) je pred kratkim uspela misija nemogoče. V sodelovanju z raziskovalci nacionalnega laboratorija za fotonična omrežja (Cnit) in podjetjem Ericsson jim je namreč kot prvim na svetu uspelo v običajnem optičnem omrežju doseči prenose podatkov s hitrostjo 448 gigabitov na sekundo. Tu gre dejansko za sistem dvojnega optičnega prenosa, ki je bil vgrajen v običajno komercialno napravo za optična omrežja.

Izjemno hitro optično omrežje je kos najzahtevnejšim nalogam. Preko njega lahko namreč v sekundi prenesemo količino podatkov, primerljivo z 20 visokoločljivimi filmskimi posnetki, 500 filmi standardne ločljivosti, 22.500 priključki ADSL hitrosti 20 megabitov na sekundo, sedmimi milijoni videokonferenc ali 100 milijoni običajnih telefonskih pogovorov. Poleg tega lahko podatke z visoko hitrostjo prenašamo na velike razdalje.

Skupina italijanskih raziskovalcev iz inštituta za informacijske in komunikacijske tehnologije zaznavanja (Tecip) bo v prihodnih mesecih novo tehnologijo pričela preizkušati v podjetniških omrežjih. Najlepše pri tem je zagotovo to, da bo hitro optično omrežje do konca letošnjega leta na voljo kot povsem običajen komercialni izdelek. Za to bo seveda poskrbelo podjetje Ericsson.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sprejemnik Magda Peric s.p.

Preserje pri Komnu 2B, 6223 Komen, Tel: 041 635 272
Pametni Telefoni , Sprejemniki, Daljinski Upravljalniki, Tablični Računalniki, Avto Nosilci, Antene ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

RAČUNALNIŠKE STORITVE SREČKO GLUŠIČ s.p.

Rimska cesta 3, 8210 Trebnje, Tel: 031 499 455
G-Tech, Srečko Glušič s. p., je računalniško podjetje, ki se uspešno ukvarja s svetovanjem, prodajo, servisom in reševanjem osebnih podatkov na vaših računalnikih. Skrb za ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več