Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
04.02.2021 14:09
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Jeff Bezos zapušča položaj prvega moža Amazona

Jeff Bezos zapušča pozicijo prvega moža Amazona
Jeff Bezos zapušča pozicijo prvega moža Amazona

Trenutno še glavni izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos bo ostal v upravi podjetja, medtem ko bo njegovo mesto zasedel Andy Jassy, ki je trenutno vodja Amazon Web Services in je del podjetja že od leta 1997.

Uradna primopredaja poslov naj bi bila izvršena enkrat do konca leta. Amazon je novico sporočil ob predstavitvi rezultatov za zadnje četrtletje lanskega leta, ki je po prodajnih rezultatih preseglo pričakovanja.

Bezos se je za dokaj presenetljivo potezo odločil v času, ko je Amazon v precej zahtevnem obdobju. Po eni strani poročamo o rekordnih dobičkih podjetja, ki je sploh zdaj na račun pandemije ogromno pridobilo, po drugi strani pa spletni trgovski konglomerat postaja vse močnejši, s čimer je pritegnil številne regulativne pomislike. Tukaj ciljamo predvsem na pravnike, ki Amazonu očitajo veliko premoč v primerjavi z ostalimi prodajalci na spletu.

Dobiček Amazona je v zadnjem četrtletju lanskega leta zrastel za kar 7,2 milijarde ameriških dolarjev. V primerjavi z letom 2019, ko je številka znašala 3,3 milijarde, je to ogromen skok. Prodaja se je povečala za kar 44 %, prihodki pa so tako znašali neverjetnih 125,6 milijarde dolarjev. Wall Street je predlani napovedal, da bo Amazon v 2020 dosegel 119,7 milijarde prihodkov, seveda pa nihče ni mogel napovedati pandemije, ki je rast Amazona in še nekaterih drugih tehnoloških velikanov močno pospešila.

Če govorimo o primernosti Bezosove menjave, bi verjetno težko našli koga, ki bi bil bolj primeren od Jassyja. Del Amazona je že več kot 20 let, in ravno on je bil tisti, ki je praktično zgradil Amazon Web Services iz ničle. Vodja divizije je postal leta 2016.

Medtem ko večina ljudi Amazon pozna po spletni trgovini in nasploh po trgovskemu delu, je Amazon Web Services tisti del, ki predstavlja največji del Amazonovih prihodkov. AWS dominira na trgu oblačnih storitev in pokriva kar tretjino celotnega trga na globalni ravni. Glavni področji, ki jih pokriva AWS, sta shranjevanje podatkov v oblaku in oblačne storitve, ki podpirajo strojno učenje in umetno inteligenco.

Jassy seveda v javnosti ni niti približno tako poznan kot Bezos, vendar se je že pojavljal kot predstavnik Amazona v določenih zelo perečih debatah. Samo spomnimo se leta 2019 in vročih pogovorov s takratnim predsednikom ZDA, Donaldom Trumpom.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10B, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668