Triki in nasveti
04.02.2021 00:15

Deli z drugimi:

Share

Kako najučinkoviteje očistiti ekran prenosnika?

Kako najučinkoviteje očistiti ekran prenosnika?
Kako najučinkoviteje očistiti ekran prenosnika?

Ste se že kdaj znašli v dilemi, kako očistiti ekran vašega prenosnika? Vsekakor niste edini. Dejstvo je, da se prah in ostala umazanija zelo hitro nabere na različnih koncih in delih vseh naprav, ki jih uporabljamo in zato je pomembno, da jih znamo očistiti. Preberite si spodnje nasvete in poskrbite, da bo vaš ekran vedno čist.

Od začetka pandemije smo lahko prebrali kar nekaj člankov, kako je v času širjenja koronavirusa pomembno, da znamo skrbeti za čistočo ekrana – raziskave, ki govorijo o tem, koliko časa virus preživi na določenih površinah – ne glede na to, ali je to na prenosniku, telefonu ali kjerkoli drugje. V tem članku se osredotočamo na prenosnike, kajti ti so zelo pogosto deležni kakšnega nezaželenega madeža, prahu ali pa dejansko kakšnih bakterij.

Medtem ko starejši CRT stekleni ekrani imajo dodatni sloj zaščite, novejši LCD ekrani prenosnikov tega nimajo. To pomeni, da se pri čiščenju takšnih površin oz. ekranov moramo izogibati vsem agresivnim sredstvom, kot so čistila za ekrane ali okna. Določeni ekrani, kot so nekateri MacBooki in ekrani na dotik, imajo po vrhu oleofobično plast zaščite, ki ekran ščiti pred prstnimi odtisi in manjšimi madeži. Če za čiščenje takšnih površin uporabimo kakršnakoli alkoholna sredstva, lahko zelo hitro speremo to zaščitno plast.

Kaj pa lahko uporabimo za čiščenje?

Za čiščenje ekrana prenosnika lahko uporabimo 99-odstotni izopropil, če pa želimo biti dodatno previdni, lahko uporabimo nekoliko blažjega, torej 75-odstotnega ali še manj koncetriranega. Nekateri testi so celo pokazali, da je lahko lahko razredčeni izopropil, tudi do 60 %, bolj učinkovit, kot 99,9-odstotni. Zakaj? Ker voda podaljšuje čas, ki ga izopropil preživi v stiku z mikroorganizmi.

Pomembno je, da ne nanašamo čistila direktno na ekran, recimo na način razprševanja. Namesto tega nanesemo čistilo na mikrovlakensko krpo, s katero nežno pobrišemo ekran prenosnika.

Izopropil se je izkazal kot dobra rešitev tudi v primeru drugih tehnoloških površin, ki jih želimo očistiti. Dejstvo pa je, da ne vsebuje nobenih antistatičnih ali posebnih drugih zaščitnih lastnosti, ki jih vsebujejo določena čistila za ekrane. Torej, po tem, ko uporabimo izopropil (lahko tudi namesto tega) je pametno uporabiti še kakšno brezalkoholno čistilo, ki do potankosti zaključi svoje delo. Še enkrat več, s krpo brišemo nežno, saj si ne želimo, da povzročimo kakšno mehansko okvaro ali poškodbo.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Smo podjetje, kjer z naprednimi tehnološkimi rešitvami in z inovativnim pristopom premagujemo ovire in odgovarjamo na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja ... Več

Sberbank d.d.

Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, Tel: 080 22 65

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

NAVIGARIS d.o.o.

Mestni trg 18, 3210 Slovenske Konjice, Tel: 05 994 36 08