Računalništvo, telefonija
03.01.2017 14:05
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako tehnologija spreminja prehrambeno industrijo?

Kako tehnologija spreminja prehrambeno industrijo?
Kako tehnologija spreminja prehrambeno industrijo?

SIlicijeva dolina je postala obsedena z “uničevanjem” hrane. Alarmantni naslovi kot sta “Meso gojeno v laboratoriju” in “Umetna kokošja jajca” burijo duhove po različnih medijih. Tehnologija “uničuje” hrano z nadomeščanjem prave hrane z umetno, medtem ko se nekatere industrije močno trudijo ravno obratno – zamenjati umetno hrano s pravo.

Najnovejša prehranska revolucija Silicijeve doline ne govori o novih bio-inženirskih podvigih in nadomestkih hrane, temveč gre predvsem za način, kako je prava hrana distribuirana in prodana s pomočjo algoritmov in umetne inteligence. Pred petimi leti je investitor iz Silicijeve doline, Marc Adreessen ugotovil, da “programska oprema požira svet”. Danes bi lahko rekli, da “programska oprema požira svet hrane”. Naj vam podamo dva primera…

Dostava na dom

Start-up podjetje Zume Pizza, ki je najbolj znano po uporabi industrijskih robotov za pripravo pice, uporablja dostavna vozila, ki vsebujejo 56 računalniško vodenih pečic. Ko je vozilo podjetja Zume Pizza štiri minute od vaše hiše, programska oprema avtomatsko prižge pravo pečico in jo segreje na 800 stopinj ter pripravi svežo pico. Pico tako dobite direktno iz pečice na vašo mizo.

Soustanoviteljica podjetja Julia Collins je za portal ITNews povedala, da je Zume lastnik patenta t. i. “kuhanja na poti”, ki pokriva kuhanje katerekoli hrane v vozilu med dostavo. Patent je podjetje stal vsaj četrt milijona dolarjev in štiri leta težkega dela.

Patent nadalje vsebuje različne revolucionarne ideje, med katerimi so najbolj spektakularne zagotovo algoritmi, ki so ustvarjeni tako, da predvidijo naročila ljudi, še preden se ta zgodijo. Ta predvidena naročila so naložena na vozila v naprej, kar pomeni, da ko nekdo naroči hrano, je ta že na poti.

Gledano nekoliko širše, je glavna ideja restavracije na kolesih uporaba umetne inteligence in robotov, ki ustvarijo celoten obrok le nekaj minut pred dostavo. Končni rezultat te ideje je sprememba kakovostne hrane, ki je dostavljena na dom. Da o hitrosti niti ne govorimo. Pristop restavracije Zume Pizza uporablja programsko opremo za spreminjanje “junk food” scenarija – dostava pice – v kakovosten scenarij. Zume načrtuje širitev izven Silicijeve doline na nacionalno raven in nato čez nekaj let na globalno.

Transformacija prodajnih avtomatov

Prodajni avtomati s prigrizki so praktično povsod. Ste se kdaj vprašali kako delujejo? Proizvajalec prodajnih avtomatov sklene pogodbo s podjetjem, ki želi svojim zaposlenim ponujati prigrizke. Na določeno časovno obdobje pošlje podjetje zaposlenega, da ta ponovno napolni avtomat z izdelki, ki so kupljeni v trgovinah na veliko. Ta isti človek po navadi zbere denar in preveri ali avtomat deluje pravilno.

Vsa hrana, ki jo postavijo v “starinske” prodajne avtomate mora imeti dolgi rok trajanja. Preživeti mora tedne na nepredvidljivih temperaturah, prav tako pa mora preživeti padec, ko jo nekdo izbere. Vse to so razlogi, zakaj naj bi bila hrana iz avtomatov nezdrava in manj sveža.

Prodajni avtomati so hitra in priročna rešitev, vendar ponujajo manj kakovostno hrano po dokaj visokih cenah. Ponujajo na primer prigrizke in ne obroke – čips, ploščice, kekse, oreščke itd. Določene raziskave kažejo, da zaradi hitrosti in priročnosti zaposlenih v podjetjih raje izbirajo prigrizke kot prave obroke.


Byte Foods, start-up podjetje iz Silicijeve doline, želi obrniti industrijo na glavo. Njihovi pametni prodajni avtomati in hladilniki krasijo bolnice, telovadnice, hotele in druge javne zgradbe. Vsak artikel je označen z RFID čipom, ki ga hladilnik lahko zazna. Uporabnik na začetku približa kartico čitalcu in vrata se odprejo. Po izbiri izdelkov se vrata zaprejo in karkoli manjka, se zaračuna na uporabnikovo kartico.

Najbolj zanimivo je, kaj se dogaja s podatki, ki jih podjetje zbira. Lee Mokri, ki je ustanovil podjetje Byte Foods skupaj s svojo ženo, je za portal ITNews povedal: “RFID čip, ki je poceni in za enkratno uporabo, identificira vse podatke o hrani – izvor, kdo jo je pakiral, čas dostave in čas nakupa – prav tako pa sistem plačila s kartico omogoča identifikacijo kupca.

Byte Foods posreduje podatke v svoj algoritem, ki nadalje skrbi za neverjetne opcije. Posameznik si na primer lahko odpre račun in nato vsak dan dobi enako kavo ob prihodu v službo. Kupec je ob tem lahko obveščen, če slučajno hladilniku zmanjkuje določenih izdelkov.

Drugo kar algoritem omogoča, je prilagajanje cen. Če se določeni izdelki prodajajo slabše od pričakovanega, se cena teh izdelkov samodejno zniža.

Poudarek je seveda na sveži hrani, vendar brez tega, da bi vodilni v podjetju sprejeli to miselnost ne gre. Avtomate podjetja Byte Foods je možno prilagoditi tako, da ima sveža in bolj zdrava hrana nižjo ceno, saj se tako promovira zdav način življenja med zaposlenimi, lahko pa odgovorni ponujajo celo brezplačno hrano. Za razliko staromodnih avtomatov, ti “pametni avtomati” niso pregledani in napolnjeni zgolj enkrat tedensko ali še redkeje, temveč je njihova zaloga odvisna od programske opreme v skladiščih, ki spremlja stanje v posameznih napravah. Dostavna vozila s hladilniki vozijo artikle skoraj vsak dan.

Rezultat? Sveža, zdrava hrana, posamezniku prilagojeni obroki in nič več “junk food” prigrizkov.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4C, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22

AGORA d.o.o.

Parmova ulica 53 , 1000 Ljubljana, Tel: 01 280 16 20
AGORA d.o.o., podjetje za ustvarjalne komunikacije, je bilo ustanovljeno 21. septembra 1989. Sedež podjetja je na Parmovi 53 v Ljubljani, kjer imamo učilnice za izobraževalno delo ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
sl_SISlovenian