Triki in nasveti
26.02.2017 10:31

Deli z drugimi:

Share

Kako začeti s pisanjem bloga?

Kako začeti s pisanjem bloga?
Kako začeti s pisanjem bloga?

Ste kdaj pomislili, da bi pisali blog? Namreč gre za dober način, da postanete slišani, da postanete del spletne skupnosti, prav tako pa se s pisanjem bloga avtorjem pogosto odprejo zelo različne in privlačne priložnosti. Kljub vsemu pa je začetek vedno težak in zato smo se odločili, da vam pomagamo, da z vami delimo nekaj nasvetov in vam morda olajšamo odločitev katero platformo izbrati: WordPress, Blogger ali Tumblr.

Izbira tematike

Najprej se moramo vprašati, kaj je tisto kar nas res zanima in ali je internet pripravljen na nas, da pustimo svoj pečat. Pišemo lahko praktično o vsem, vendar še enkrat poudarjamo, da je zelo pomembno, da izberemo tematiko, ki nas zanima, saj mora pisanje bloga biti kot naš hobi in ne delo. Življenjski stil, moda, šport, hrana, ni tematike, ki ne bi bila primerna za blog.

Katera je najboljša platforma za pisanje bloga?

Ko smo po tehtnem premisleku uspeli izbrati pravo tematiko, nas čaka izbira platforme (seveda prej še izbira zapomnljivega in privlačnega imena bloga). Obstajajo štiri glavne platforme, ki jih uporabljajo svetovno znani blogerji, vsaka pa ima določene specifike: Tumblr, WordPress.com, WordPress.org ali Blogger.

Tumblr

Začenjamo z najbolj običajno blogersko platformo, in sicer je to Tumblr, ki je v bistvu bolj družbeno omrežje kot platforma za blogerje. Prijazna je za vse začetnike, ki na dokaj enostaven način, z uporabo “hashtagov”, dosežejo širšo publiko. Glavni uporabniki Tumblr-ja pa so ljudje, ki jih druži interes do neke skupne stvari, saj se tako ustvarjajo oboževalske skupine: recimo oboževalci Harryja Potterja se imenujejo “Potterheads”, oboževalci pevke Beyonce pa “Beyhive”. V primeru, da izbrana tematika sovpada v neko kategorijo, ki že ima široko zaledje ljudi/sledilcev, je Tumblr verjetno najprimernejšo mesto za začetek pisanja bloga. Če pa se čez čas odločite za premik na katero od drugih platform, vam Tumblr omogoča, da brez težav celotni blog z vso vsebino premestite na Blogger ali WordPress.

Blogger

Blogger je Googlova blogerska platforma, ki za uporabo zahteva zgolj Googlov račun. Brezplačni račun vam omogoča dostop do različnih predlog, prav tako pa vsak uporabnik dobi URL naslov, ki se konča z “blogspot.com”. V primeru doplačila lahko dodajamo svoje predloge in izberemo lasten URL naslov – na sami platformi ali straneh kot so GoDaddy, 123-reg, 1and1. Zakup lastne domene ni ravno velik izdatek, poleg tega pa bo vaš blog izgledal veliko bolj profesionalno.

Prednost platforme Blogger je med drugim tudi ta, da omogoča uporabo programa AdSense, s katerim boste zahvaljujoč oglaševanju na vašem blogu lahko zaslužili kakšen dodaten evro. Tako kot WordPress tudi Blogger dopušča analitični vpogled v ozadje bloga, torej koliko ljudi bere blog, s kje prihajajo ti ljudje itd. Podobno kot Tumblr pa Blogger v naslednjih fazah dopušča tudi prenos bloga na WordPress, če ugotovite, da bi bilo to ustrezno.

WordPress.com

Še ena v vrsti brezplačnih blogerskih platform, ki uporabnika opremi z URL naslovom, ki se konča z “wordpress.com” ter brezplačnimi predlogi, ki poskrbijo, da vaš blog bralce pritegne tudi vizualno. Obstajajo seveda tudi plačljive predloge, ki dopuščajo nekaj več dizajnerske svobode, vendar je za začetek verjetno izbor brezplačnih predlog povsem dovolj. WordPress je po mnenju številnih blogerjev najboljša in najbolj uporabna platforma, saj ima preprost uporabniški vmesnik, ki ne zahteva posebnega znanja, hkrati pa ponuja največjo izbiro brezplačnih predlog med konkurenco.

Edina vidna slabost WordPress-a je ta, da boste uporabniki čez čas opazili majhne oglase na vašem blogu, ki jih postavlja podjetje samo. Ti oglasi namreč omogočajo brezplačno rabo platforme vsem blogerjem, ni jih možno odstraniti, so pa dokaj majhni in zato nemoteči.

WordPress.org

Če želite prevzeti popoln nadzor nad dizajnom vašega bloga, oglasi na njem in ste pripravljeni na večje tehnične izive, ki bodo od vas zahtevali nekaj časa za obvladovanje (obstaja veliko pomoči na spletu s strani WordPress-a), potem je WordPress.org prav izbira za vas. Dobili boste vse kar ponuja WordPress.com in še veliko več. WordPress.org ni brezplačna platforma in je ravno zaradi tega bolj primerna za blogerje, ki se s tem ukvarjajo že dalj časa, ali pa za tiste, ki točno vedo, da bo njihov blog nekaj dolgoročnega in ne zgolj muha enodnevnica.

WordPress.org od uporabnika zahteva, da ta zgradi lasten dizajn bloga (obstaja na tisoče predlog med katerimi lahko izbiramo ter orodij s katerimi gradimo po svoje), prav tako pa je na uporabniku, da najde mesto, ki bo gostilo njegov blog. WordPress.org lahko nadalje urejamo z uporabo vtičnikov – od storitve Google Analytics do SEO orodij.

Vsebina bloga

Ko smo izbrali platformo naš blog izgleda prazen in zato je čas, da razmislimo kaj bomo pisali. Zelo prikladno je, da na blogu ustvarimo sekcijo “O blogu”, kjer bralcem razložimo kdo smo in kaj je bistvo našega bloga. Če želimo spodbuditi bralce, da nas kontaktirajo moramo navesti tudi naše kontaktne podatke.

Čas je za pisanje! Ne pozabiti vključiti vizualnega gradiva, ki popestri vsebino. Preden pa se lotimo pisanje ni slabo, če pregledamo podobne bloge našemu, saj tako dobimo dodatno inspiracijo in ideje. Dobri blogerji imajo urnik po katerem potekajo njihove objave, vendar se ne smemo preveč strogo držati tega urnika, saj tako pisanje izgubi tisto pomembno zabano noto.

Pogumno, vendar realno

Blogerski začetniki pogosto naredijo napako, saj si postavijo previsoke cilje. Na svetu obstaja milijon blogerjev in tudi nekateri najboljši ne služijo denarja s pisanjem, zato ne pričakovati milijonskih zneskov oz. kakršnegakoli zaslužka (vsaj na zečetku). Dolgo časa je potrebnega, veliko dela je potrebno vložiti, da si bloger ustvari zvesto publiko in zato je pomembno,da na začetku ne obupamo, saj se zna zgoditi, da bo število bralcev zelo majhno.

Najpomembnejše od vsega pa je, da ustvarjanje bloga kot hobi (in ne v poslovne namene) prinaša veselje in ne dodaten stres.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
Podjetje PC H.AND je na slovenskem trržišču prisotno že več kot 30 let. Glavna dejavnost podjetja je zastopstvo, servis, distribucija in prodaja računalnikov, računalniških ... Več

i-ROSE d.o.o.

Podšmihel 1e, 3270 Laško, Tel: 03 733 82 50
Zlati partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«, to je specialnih rešitev po želji uporabnikov. Poleg kakovostnih programskih rešitev, BIROMATIK uporabnikom ... Več
sl_SISlovenian