Telefonija
16.03.2007 21:50

Deli z drugimi:

Share

Komunikacijskim podjetjem se ne piše dobro

Oracle je predstavil rezultate raziskave o komunikacijski industriji, ki jo je zanj opravil Economistov oddelek Economist Intelligence Unit. Rezultati kažejo, da več kot 80 odstotkov vodilnih v komunikacijskih podjetjih meni, da v roku šestih let glasovni klici ne bodo več največji vir prihodkov za operaterje fiksnih komunikacijskih omrežij. Več kot polovica anketiranih celo meni, da bo do tega prišlo že v roku štirih let, zaradi česar bodo morali operaterji hitro najti in razviti alternativne vire prihodkov, da se bodo lahko izognili strmemu padcu prihodkov.

Raziskava je nakazala, da največjo grožnjo prihodkom operaterjev fiksnih omrežij predstavljajo storitve internetne telefonije (VoIP), kot je Skype, saj je kar 68 % vprašanih ocenilo, da so ponudniki storitev VoIP glavni razlog padajočih prihodkov. Raziskava je pokazala tudi sledeče:
– 72 % vodstvenih uslužbencev meni, da je najbolj učinkovita strategija za zaustavitev padanja prihodkov vpeljava novih storitev, ne pa sprememba cen obstoječih storitev ali večji poudarek na trženju,
– 65 % anketiranih je ponudbo paketov “tripple play” ocenilo kot pomembno ali zelo pomembno, kar kaže na to, da je znotraj komunikacijske industrije vse večji poudarek na celostni ponudbi storitev,
– 51 % vodstvenih uslužbencev pravi, da se bodo v naslednjih dveh letih usmerili predvsem v združevanje in prevzeme mobilnih operaterjev.

Anketirani iz vseh regij so kot glavno oviro pri razvoju novih virov prihodkov navedli visoke operativne stroške ob vpeljavi novih storitev. Strinjajo se, da morajo ponudniki storitev čim prej nadgraditi svoja omrežja, izboljšati učinkovitost v organizacijah in poslovnih procesih ter ponuditi več zmožnosti in boljšo uporabniško izkušnjo svojim uporabnikom s storitvami kot so neposredno sporočanje, izmenjava vsebin med klicanjem in storitvijo ‘pritisni in govori’ (Push to Talk over Cellular). Tovrsten prehod bo nujen za vse, ki želijo tekmovati z nedavno ustanovljenimi, rastočimi in mobilnimi podjetji, ki ponujajo storitve in platforme na podlagi protokola IP.

“Globalna komunikacijska industrija se hitro in drastično spreminja,” pravi Denis McCauley, direktor oddelka Global Technology Research pri Economist Intelligence Unit. “Naša raziskava kaže, da se operaterjem fiksnih in brezžičnih omrežij že mudi pri vpeljavi novih storitev za svoje uporabnike, če hočejo ostati konkurenčni.”

“Rezultati jasno kažejo, da morajo tako operaterji fiksnih kot tudi brezžičnih omrežij ukrepati čim prej,” pravi Bhaskar Gorti, podpredsednik in vodja oddelka Oracle Communications Global Business Unit. “Zaradi hitrega upadanja prihodkov na področju govorne telefonije in spremenljivih pogojev ter konkurence na tržišču morajo ponudniki storitev pospešiti svoja prizadevanja za razvoj novih virov prihodkov.”

O raziskavi
Organizacija Economist Intelligence Unit je septembra 2006 anketirala 115 vodstvenih uslužbencev telekomunikacijskih podjetij iz 36 držav v treh regijah; 38 % iz Evrope, 28 % iz Severne Amerike in 28 % iz Azijsko-pacifiške regije.
Skoraj tretjina anketirancev (32 %) je bila iz vrst operaterjev fiksne telefonije ali operaterjev fiksne in mobilne telefonije. Preostanek anketirancev je predstavljalo operaterje mobilne telefonije, proizvajalce komunikacijske opreme, razvijalce programske opreme in kabelske operaterje. Anketni vzorec je zajemal tudi pomembnejše uslužbence v podjetjih – 45 % iz vrst vodstvenih položajev v družbah, medtem ko preostanek predstavljajo vodje oddelkov in ostali višji uslužbenci.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk), varnosti ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Njihova vizija je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

Demago d.o.o.

Cesta proletarskih brigad 059, 2000 Maribor, Tel: 059 934 933 / 041 625 157 / 040 594 767
Tiskarna Demago - hitro, kvalitetno in ugodno Tiskarna je bila že od nekdaj tesen spremljevalec tistih ustvarjalnih ljudi, umetnikov, podjetnikov in drugih, ki so svoje ideje prenašali ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
sl_SISlovenian