Računalništvo, telefonija
20.02.2017 23:02
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Konec za piratske spletne strani?

Delež programske opreme brez ustreznih licenc je v Sloveniji v letu 2013 znašal 45 odstotkov.
Delež programske opreme brez ustreznih licenc je v Sloveniji v letu 2013 znašal 45 odstotkov.

Microsoft in Google sta združila moči in priredila algoritme svojih iskalnikov. Cilj je umakniti piratske spletne strani iz prve strani rezultatov. To pomeni, da se uporabnikom, ki vnesejo določeni iskalni pojem, na prvi strani ne bodo več prikazovale spletne strani s protizakonito vsebino. Omenjena akcija je rezultat prostovoljnega sodelovanja obeh podjetij in britanske vlade. Slednja je, skupaj z Googlom in Microsoftom, oblikovala sodelovanje, ki se bo pričelo to poletje, ko naj bi se piratske spletne strani tudi odstranile iz prve strani rezultatov iskalnikov.

Na prvi pogled se morda zdi, da omenjeni ukrep ne bo prinesel bistvenih sprememb, vendar pa je umik iz prve strani rezultatov ključnega pomena. Največ klikov se namreč zgodi ravno na prvi strani rezultatov. Uporabniki le redkokdaj pobrskajo še na drugi strani ali dlje. Po navedbah britanske vlade vsak dan do nezakonitih vsebin na spletu dostopa 15 odstotkov uporabnikov na otoku.

Zanimivo pri tem je tudi, da se bo prilagodilo delovanje funkcije “autocomplete”. Slednja samodejno izpiše najpogosteje vnešene pojme in pri tem pomaga uporabnikom do hitrejšega izpisa rezultatov iskanja. Autocomplete od poletja naprej tako ne bo več predlagal iskalnih pojmov, ki bi pripeljali do nezakonitih vsebin.

Aktivnosti so v tem trenutku usmerjene izključno na angleški trg vendar pa gre pričakovati, da se bodo razširile tudi ndrugam. Ponavadi se podjetja odločajo za testiranje določenih novosti na izbranih trgih in pri tem merijo odziv uporabnikov. Pomembno pri tem je, da se za takšen ukrep cenzuriranja nezakonitih vsebin odločijo vsi vodilni igralci na trgu. V nasprotnem primeru bi namreč lahko uporabniki zapustili storitev, ki rezultate cenzurira in začeli uporabljati konkurenčno alternativo.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje. Številne izkušnje, ki si jih je Maja Horvat nabrala v novinarstvu, odnosih z javnostmi, organizaciji in z ustvarjanjem nasploh, gredo z roko v roki ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

NARVIS d.o.o.

Cesta XIV. divizije 5, 2000 Maribor, Tel: 02 620 35 90
Potrebujete kakovostne IT storitve, računalniško podporo in poslovne IT rešitve na ključ? Podjetje Narvis d.o.o. z najsodobnejšimi znanji zagotavlja kakovostno delovanje IT opreme ... Več
sl_SISlovenian