Računalništvo, telefonija
23.03.2007 14:24

Deli z drugimi:

Share

Linux dan 9 uspel

Še eden, pa jih bo deset. Enodnevna izobraževalno-konferenčna prireditev se je že devetič zgodila v slovenskem prostoru in dvignila prah med poslovnimi uporabniki Linuxa in odprtokodnega programja. Po besedah organizatorja, podjetja Housing iz Ljubljane, je bila konferenca tokrat rekordna tako po številu predavanj, kot tudi po številu obiskovalcev. Okoli 150 slušateljev se je zvrstilo na 14 predavanjih, razdeljenih v dve smeri, tehnološko in rešitveno. Med najbolj obiskanimi je bilo predavanje priznanega strokovnjaka Jens Kühnela, ki je predstavil novosti nove verzije operacijskega sistema Red Hat Enterprise Linux 5. Na zelo dober odziv je naletela tudi predstavitev portala 24ur.com, ki v večji meri temelji na odprtokodni tehnologiji. Naslednji, jubilejni Linux dan bo oktobra letos.

Izbor vrhunskih predavanj na Linux dnevu 9 je obsegal avtorje in teme:

– David Vogel, JBoss – predstavil je rešitve podjetja JBoss, ki je pred kratkim prešlo pod okrilje Red Hat-a. Posebej je bil omenjen programski paket JBoss Enterprise Middleware Suite, del katerega je tudi JBoss Application Server, strežnik št. 1 za javanske aplikacije v svetu.

– Jens Kühnel, RHCA, Red Hat – prihaja nova verzija najbolj uspešnejšega Linux operacijskega sistema za poslovno rabo, Red Hat Enterprise Linux 5. Slušatelji so spoznali novosti, ki jih prinaša. Izvedeli so tudi, na kakšen način bodo informacijski sistemi, ki bodo v prihodnje temeljili na RHEL5, še stabilnejši in učinkovitejši. Predavatelj je eden največjih strokovnjakov s področja Linuxa v svetu.

– Robert Korošec, Oracle – je s predavanjem nagovoril predvsem tiste, ki v podjetjih skrbijo za “data warehouse”. Predstavljene so bile “nove” baze podatkov, za katere pri Oraclu menijo, da se najbolje ujamejo ravno z Linux-om.

– Stefaan Maertens, Creco (Belgija) – v predavanju “Video Surveillance systems: where’s Linux?” so slušatelji dobili dober dokaz, kako uspešno je Linux zasidran v komercialnih sistemih. Po menenju predavatelja, sodobni sistemi za video nadzor enostavno ne morejo brez odprtokodnih tehnologij. Predavatelj prihaja iz znanega belgijskega podjetja, dela pa kot IT inženir in mrežni administrator.

– Robert Ludvik, Zdravstveni dom Ljubljana, LUGOS – skozi predavanje “Kako lahko z uporabo programskega paketa OpenOffice.org znižate stroške v podjetju” smo si na kratko ogledali zgodovino paketa OpenOffice.org (OOo), kdo skrbi za njegov razvoj in prilagoditve. Podrobneje je bilo spregovorjeno o licencah in možnostih, ki nam jih le-te dajejo in o možnostih nižanja stroškov z uporabo Ooo v poslovnem okolju.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 01 500 87 75

NARVIS d.o.o.

Cesta XIV. divizije 5, 2000 Maribor, Tel: 02 620 35 90
Potrebujete kakovostne IT storitve, računalniško podporo in poslovne IT rešitve na ključ? Podjetje Narvis d.o.o. z najsodobnejšimi znanji zagotavlja kakovostno delovanje IT opreme ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS

Ostrava, Češka,
Notice: Undefined index: number in /wwwroot/staging.racunalniske-novice.com/wp-content/themes/racnovice/content-partner-news.php on line 57

Notice: Undefined index: city in /wwwroot/staging.racunalniske-novice.com/wp-content/themes/racnovice/content-partner-news.php on line 57
,

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
sl_SISlovenian