Industrija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
08.04.2020 12:52
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Medicinski respiratorji iz avtomobilskih delov

Teslin medicinski respiratorji iz avtomobilskih delov obeta veliko!
Teslin medicinski respiratorji iz avtomobilskih delov obeta veliko!

Bolniki, ki jih novi koronavirus resno prizadene in potrebujejo intenzivno zdravljenje, pogosto dihajo s pomočjo respiratorja. V Sloveniji jih je na voljo okoli 170, v skupnem naročilu držav članic EU pa jih pričakujemo še dodatnih 300. V Združenih državah Amerike pa se soočajo z resnim pomankanjem tovrstnih respiratorjev, saj število obolelih narašča z zelo veliko hitrostjo.

Na srečo bodo ameriškim bolnišnicam na pomoč priskočili na pomoč inženirji podjetja Tesla Motors. Ti so namreč njihove moči preusmerili v razvoj medicinskih respiratorjev, ki bodo izvedeni na preprost in hiter način. Za njihovo izdelavo bodo namreč izkoristil že obstoječe avtomobilske dele, ki so tako ali tako na voljo in jih je več kot dovolj.

Inženirji podjetja Tesla Motors so dejansko že postavili poslovni objekt, ki je zasnovan na način, da je mogoče izdelovati medicinske respiratorje na osnovi električnih delov avtomobila. Ti naj bi bili varni za uporabo, zanesljivi in bodo ​​seveda omogočali ustvarjanje zadostnega zračnega tlaka in s tem olajšali dihanje pacientom, okuženih s koronavirusom.

Medicinski respirator podjetja Tesla Motors poganja računalnik in drugi elektronski deli, ki so bili sicer pripravljeni za električni avtomobil Model 3. Respirator uporablja velik zaslon na dotik iz enakega avtomobila, in sicer za prikaz podatkov senzorjev (tlak, pretok zraka in prostornina). Enota ima tudi rezervoar s kisikom in baterijo, ki lahko avtonomno deluje do 40 minut, kar pride v poštev ko je pacienta treba premakniti na drugo lokacijo (na primer v drugo sobo). Respiratorja namreč ni treba povezati z zunanjim virom napajanja.

Strokovnjaki podjetja Tesla Motors menijo, da imajo na tem projektu še veliko dela, vendar upajo, da ga bodo lahko pravočasno dokončali in pomagali bolnim. Še posebej, ker se porast števila obolelih v Združenih državah Amerike pričakuje v naslednjih nekaj tednih.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Vodilni graditelj IKT rešitev Z ekipo visoko usposobljenih strokovnjakov, najsodobnejšo informacijsko tehnologijo in 29 leti izkušenj, ki jim prinašajo razumevanje specifičnosti ... Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7A, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več