Računalništvo, telefonija
29.03.2011 13:55

Deli z drugimi:

Share

Microsoft lobira za strožjo protipiratsko zakonodajo

Microsoftu gre lobiranje zelo dobro od rok!
Microsoftu gre lobiranje zelo dobro od rok!

Programski pirati nadvse obožujejo Microsoftovo programsko opremo. Ker jim podjetje iz Redmonda z »običajnimi« postopki ni več kos, bo odslej v boju zoper programsko piratstvo poskušalo uporabiti kar ameriško zakonodajno vejo oblasti. Vodilni možje Microsofta so namreč pričeli na vso moč lobirati tamkajšnje poslance z namenom, da bi ti sprejeli predlog protipiratskega zakona, kakršnega svet še ni videl.

Če bo predlog protipiratskega zakona sprejet, bodo ZDA piratom močno zagrenile življenje. Ta namreč na ozemlju Združenih držav Amerike predvideva popolno prepoved prodaje vseh računalniških sistemov, ki imajo nameščeno nelegalno programsko opremo. Prepoved prodaje bi veljala celo za tiste računalniške sisteme, ki bi imeli nameščeno preizkusno različico programa s »pretečeno« preizkusno dobo.

V predlogu protipiratskega zakona odgovornost za nelegalno nameščeno programsko opremo nosijo celo prodajalci računalniških sistemov. Ta bi se nanašala na prodajalce, ki letno ustvarijo za več kot preračunanih 35 milijonov evrov prometa in imajo sklenjeno pogodbo s tujim podjetjem, ki uporablja nelegalno programsko opremo. Ta bi morala plačati astronomsko visoko denarno kazen le v primeru, da bi dejansko vedela za kršitev avtorskih pravic s strani partnerskega podjetja. Ameriški poslanci naj bi o spornem protipiratskem zakonu odločali še letos. Izid glasovanja si vsaj zaenkrat še ne upa napovedati nihče.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AG SOFT d.o.o.

Vrbje 85E, 3310 Žalec, Tel: 041 705 731

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več