Računalništvo, telefonija
13.01.2017 20:00

Deli z drugimi:

Share

Na lestvico najbolj inovativnih podjetij so se prebili Airbnb, Uber in SpaceX

Na lestvico najbolj inovativnih podjetij so se prebili Airbnb, Uber in SpaceX
Na lestvico najbolj inovativnih podjetij so se prebili Airbnb, Uber in SpaceX

Apple, Google, Tesla Motors, Microsoft in Amazon – to je peterica, ki je po nedavno objavljeni raziskavi BCG Global Innovation Survey 2016 globalne svetovalne družbe Boston Consulting Group (BCG), na vrhu lestvice 50 najbolj inovativnih globalnih korporacij v letu 2016. Močan skok navzgor po lestvici je zadnjem letu uspel tehnološkima gigantoma Facebooku in Netflixu. Med korporacijami, ki so na lestvici prvič, sta dva globalna »disruptorja« Airbnb in Uber ter tudi SpaceX. Samsung Group, Toyota in BMW, lani uvrščeni med 5. in 7. mestom, so na letošnji lestvici zdrsnili za nekaj mest. Yahoo!, še lani na 16. mestu, pa se je iz lestvice poslovil.

Raziskava, ki je od danes dostopna na spletnih straneh družbe BCG bcg.perspectives je že 11 po vrsti. Vanjo je bilo vključenih kar 1.500 izkušenih vodilnih iz različnih industrij, regij in funkcijskih področij. Odgovori kažejo, da najbolj inovativne korporacije za spremljanje in hiter razvoj novih tehnologij uporabljajo več poti: od prevzemov, partnerstev z drugimi podjetji, natančnega spremljanja, kaj se dogaja v središčih za razvoj inovacij in tehnologij kot je Silicijeva dolina ali Cambridge, financiranja inkubatorjev in pospeševalnikov, ustanavljanja lastnih skladov tveganega kapitala, ki vlagajo v inovacijske start-upe, do seveda razvoja inovacij znotraj podjetja.

Kot ugotavljajo avtorji Michael Ringel, starejši partner in izvršni direktor bostonske pisarne Boston Consulting Group, Andrew Taylor, starejši partner in izvršni direktor pisarne BCG v Chicagu, in Hadi Zablit, starejši partner in izvršni direktor pisarne v Parizu, tudi letošnja lestvica kaže, da veliki zreli tehnološki giganti počasi drsijo navzdol, na lestvico pa se prebijajo tako imenovani novi digitalni »disruptorji«, kot sta Uber in Airbnb.

Prav tako raziskava kaže, da se v tradicionalnih industrijah in pri proizvajalcih oziroma korporacijah, ki so procesno orientirane, kot sta na primer General Electric ali Daimler – močno povečuje vloga in pomen digitalnih inovacij. Rezultati tokratne študije o položaju inovativnosti tako še dodatno potrjujejo, da uporaba najsodobnejših tehnologij nikakor ni več domena zgolj tehnoloških podjetij.

Korporacije so zaradi hitrih tehnoloških sprememb, ki se dogajajo hitreje kot kdaj koli prej, soočene z dvema ključnima izzivoma, kako tehnologije prihodnosti pravočasno odkriti na trgu in jih razvijati tudi v podjetju ter oboje učinkovito in pravočasno vključiti v poslovne procese, da družba sploh uspe iztržiti potencial teh inovacij. Odgovori managerjev, ki so bili vključeni v raziskavo, kažejo, da ti menijo, da imajo njihova podjetja še precej rezerve in lahko še precej izboljšajo sposobnost prepoznavanja tistih tehnologij, ki res prinašajo dodano vrednost od tistih, ki te vrednosti nimajo.

Prav tako se podjetja soočajo z notranjim nezaupanjem zaposlenih do tehnologij in inovacij, ki niso nastale v podjetju. Inovacijski oddelki se pogosto čutijo ogroženi, zato ideje in inovativne projekte, ki prihajajo od zunaj, »ubijejo« še preden bi bilo mogoče izmeriti njihove učinke, pišejo avtorji študije.

Podjetja, ki so se v študiji opredelila za inovacijsko močna, načrtno razvijajo več poti, da pridejo v stik z novimi idejami in tehnologijami, zato niso več odvisna le od razvoja in inovacij v svojih oddelkih. Cisco Systems, ki se med 50 najbolj inovativnimi podjetji uvršča na 25. mesto, je, da ostaja med tehnološko najbolj naprednimi korporacijami, od leta 1993 prevzel več kot 175 podjetij – to je v povprečju kar osem na leto. Facebook (9. na lestvici) je le nekaj let po vstopu na borzo (2012) za prevzem Instagrama in Oculus VR odštel skupno kar 3 milijarde dolarjev. Tudi General Motors je samo v letu 2016 kar dvema tehnološkima zagonskima podjetjema nameni znaten finančni vložek.

Skupne naložbe, partnerstva in sodelovanja so naslednja zelo pogosta pot za ohranjanje in spodbujanje inovativnosti. Kar nekaj proizvajalcev avtomobilov je taka partnerstva, da bi razvili avtonomno vozeča vozila, sklenilo s tehnološkimi podjetji: Fiat Chrysler z Googlom, GM z Lyftom in Volvo z Uberjem izpostavljajo avtorji študije.

Walmart je v Silicijevi dolini že leta 2011 odprl laboratorij za tehnologije in sladilo mu je kar nekaj velikih trgovcev. GE je več kot milijardo dolarjev investiral v center za odličnost v San Ramonu v Kaliforniji, ki se ukvarja z razvojem programske opreme. Večina od desetih največjih farmacevtov je svoje raziskovalne enote postavila v ali blizu Cambridgea, kjer je hub za biomedicinske inovacije.

Prav tako se velike korporacije vključujejo ali pa nekatere ustanavljajo celo svoje sklade tveganega kapitala in podpirajo ter sodelujejo s pospeševalniki, inkubatorji in inovacijskimi laboratoriji.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4C, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22

TISKARNA SILVECO

Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
sl_SISlovenian