Obvestila podjetij
Življenjski slog
Poslovne rešitve
11.02.2021 17:26
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na trg prihaja slovenska električna samokolnica Karjola

Na trg prihaja slovenska električna samokolnica Karjola
Na trg prihaja slovenska električna samokolnica Karjola

Slovensko zagonsko podjetje Blockhapp je razvilo in izdelalo električno samokolnico. Karjola je prav posebna samokolnica, ki vsebuje 15 tehnoloških inovacij, ki so patentno zaščitene. Sedaj čakajo na podelitev certifikata, ki jim bo omogočal prodajo na evropskem trgu.

Razvoj električne samokolnice, ki olajša delo uporabnika pri prevozu bremen, tudi navkreber, je potekal v dveh smereh. Najprej so konstrukcijsko prilagodili ogrodje, da so lahko vanj umestili vse potrebne elektro komponente, nato pa so se lotili programiranja krmilne enote, ki prek povratnih informacij s tipal nadzira delovanje elektromotorja.

Karjolina zgodba

Zgodba o Karjoli se je začela z manjšim sadovnjakom in travnikom v hribovitem delu Slovenije (Severna Primorska), ki je preko družinske dediščine prešel v last Marka Makaroviča, ki je poskrbel za konceptualni razvoj in dizajn produkta. Raziskal je rešitve na trgu in ugotovil, da so obstoječe električne samokolinice zelo oddaljene od enostavne uporabniške izkušnje z navado samokolnico. Iz njegovih bogatih razvojnih izkušenj je vedel, da je možno električno samokolnico narediti bolj enostavno za uporabo. Tako sem je lotil razvijati takšno električno samokolnico, ki se jo bo uporabljalo kot navadno samokolnico. Njegov cilj je bil, da tudi če zmanjka energije, ostane uporabnost praktično nespremenjena. Prav tako je želel, da pelje zadosti hitro, saj ga je pri preizkušanih rešitvah motila njihova počasnost.

Največja hitrost Karjole je 12 kilometrov na uro naprej in štiri kilometre na uro vzvratno, litijeva baterija s zmogljivostjo 8 Ah naj bi zadoščala za do 10 ur uporabe. Maksimalna obremenitev je 100 kilogramov.

Zakaj izbrati električno samokolnico?

 • PREPROSTA UPORABA
  Upravljanje električne samokolnice na intuitiven način, krmilne ročice niso potrebne.
 • UDOBNA UPORABA
  Peljite udobno, brez naporov tudi navkreber, težak tovor in po grobem terenu. Tudi tam, kjer ni poti.
 • ENOSTAVEN TRANSPORT
  Na oddaljeno mesto uporabe jo enostavno prepeljete na avtomobilski vlečni kljuki
 • PRILAGODLJIVA HITROST
  Hitrost se prilagaja tempu voznika, možna pa je tudi funkcija tempomata.
  VARNA UPORABA
  Konstrukcijska uravnoteženost in krmiljenje zagotavljata stabilnost. Ob vožnji navzdol motor samodejno zavira, hkrati se polni baterija.

Uporaba težke mehanizacije poškoduje tla, intuitivna električna samokolnica lahko pomaga

Intuitivna električna samokolnica je enostavna pomoč pri trajnostni pridelavi hrane. Največji vpliv na okolje ima sicer način obdelave tal in uporaba pesticidov. Vpliv na okolje je zmanjšan, če se za pridelavo uporablja neorjena tla z uporabo zastirk za ohranjanje vlage in zatiranje plevela.

Korist za trajnostno pridelavo hrane ima zato tudi mehanizacija, ki ima takšno zasnovo, da podpira potrebe malih pridelovalcev. Tajnostni pridelavo hrane z uporabo manj pesticidov, manj gnojil in protimikrobnih zdravil, na bio način z zmanjšanim vplivom na biotsko raznovrstnost podpira tudi Evropski zeleni dogovor. Ta spodbuja takšne prehranjevalne verige, ki imajo nevtralen ali pozitiven vpliv na okolje.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več

AIDA TEAM d.o.o.

Ljubljanska cesta 15, 1241 Kamnik, Tel: 051 233 458, 041 794 798
Ena vidnejših in tehnološko naprednejših tiskarn na območju osrednje Slovenije je tiskarna Aida iz Kamnika. Vodi jo družinsko podjetje, ki deluje že 30 let, strankam pa  poleg ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več