Twitter
28.01.2017 10:39

Deli z drugimi:

Share

Na Twitterju ogromno lažnih računov

Na Twitterju ogromno lažnih računov
Na Twitterju ogromno lažnih računov

Raziskave kažejo, da na Twitterju obstaja ogromno število lažnih računov. Največje omrežje lažnih računov po pisanju portala BBC sestoji iz več kot 350.000 računov, študije pa ugotavljajo, da bi bila ostala omrežja lahko še večja. Raziskovalci z Velike Britanije so popolnoma po naključju naleteli na dotična omrežja, med izvajanjem raziskave o tem, kako ljudje uporabljajo Twitter. Določeni računi so bili uporabljeni za lažno ustvarjanje sledilcev, pošiljanje vsiljenih vsebin in umetno večanje interesa v določene teme, ki bi v nasprotnem primeru ostale neopažene ali manj opazne.

Na Twitterju obstajajo boti, ki so v resnici avtomatsko vodeni računi, ki pošiljajo sporočila in izvajajo programirane aktivnosti. Ljudje tudi plačujejo, da jih boti sledijo in si na tak način umetno pridobivajo sledilce.

Juan Echeverria, študent računalništva na University College London (UCL) in najditelj lažnih omrežij pravi: “Težko je oceniti koliko uporabnikov Twitterja je dejansko “botov”. Echeverria je svojo raziskavo začel tako, da je združil vzorec (1 %) Twitter uporabnikov, saj je želel pobližje spoznati dejanske načine rabe Twitterja.

Echeverria je v enem od nadaljnih korakov raziskave ugotovil, da obstaja kar nekaj računov, ki so med seboj povezani, kar pa pomeni, da nekdo vodi mrežo botov. Ti računi niso bili podobni ostalim botom, ki so jih odkrili drugi raziskovalci, vendar pa je bilo gotovo, da računov ne upravljajo ljudje. Njegova raziskava opozarja na to, da so prejšnje raziskave, ki so iskale bote po Twitterju in ugotavljale njhovo število, izpustile na novo najdena omrežja, ker ta delujejo popolnoma drugače kot večina avtomatiziranih računov.

Raziskovalci sedaj prosijo javnost preko spletne strani in Twiiter računa, da prijavijo bote v primeru, da jih opazijo in jim tako pomagajo ugotoviti kakšno moč ti “boti” imajo. Mnogo “botov” je precej očitnih, saj so bili ustvarjeni pred kratkim in imajo majhno število sledilcev, čudna imena in malo vsebine.

Omrežje s 350.000 boti je seveda močno izstopalo, kajti vsi računi so imeli nekaj skupnih lastnosti, ki so jih na koncu razkrinkale. Te lastnosti so vključevale:

  • tvite iz krajev, kjer nihče ne živi
  • sporočila/objave so bile objavljene le z Windows telefonov
  • objave so skoraj vedno vključevale citate iz sage Vojna Zvezd

Dr. Shi Zhou, ki je pregledal raziskavo Echeverrie, je dejal, da je bilo odkritje presenetljivo in zares zanimivo. Za BBC je povedal: “Glede na to, da se tako močno trudimo pri detektiranju botov, dejstvo, da jih še vedno obstaja toliko neodkritih res fascinira”. Po njegovem mnenju si Twitter zasluži vse pohvale pri iskanju in eliminiranju “botov”, vendar je očitno, da so vešči hekerji našli načine kako zaobiti varnostne ukrepe. Po neuradnih podatkih bi naj največja omrežja lažnih računov vsebovala več kot 500.000 le-teh.

Dr. Zhou opozarja, da je potencialna nevarnost “botov” velika, predvsem zaradi obsega, ki je mnogo večji kot bi morda kdajkoli pričakovali. Načini “lova na bote”, ki so bili aktualni do tega trenutka bodo kot vse kaže potrebovali kakšno posodobitev, kajti v nasprotnem primeru se bo zelo težko ubraniti pred vse spretnejšimi hekerji.

Twiiterjev predstavnik je povedal, da ima družbeno omrežje jasno politiko kar se tiče avtomatizacije. Uporabnikom je prepovedano pisanje programov, ki avtomatsko sledijo računom in počnejo kakršnokoli drugo stvar avtomatsko.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03

GAJCOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 23 00
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
sl_SISlovenian