Telefoni
04.01.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Novoletne zaobljube prvega moža Appla

Novoletne zaobljube prvega moža Appla
Novoletne zaobljube prvega moža Appla

Medtem ko “navadni smrtniki” začenjamo leto 2017 s tradicionalnimi zaobljubami s katerimi bomo vsi pridno hujšali, zdravo živeli, telovadili, zapravljali manj denarja in podobno, prvi mož “velikega jabolka” razmišlja o precej drugačnih stvareh. Portal TechnologyReview je skušal uganiti, kakšen bi bil lahko seznam novoletnih zaobljub Tima Cooka.

1. Proizvodnja ostaja na Kitjaskem

Donald Trump naj bi osebno prosil Cooka, da prestavi proizvodnjo svojih produktov v ZDA. Foxconn, podjetje, ki izdeluje iPhone, resno razmišlja o investiranju v ta podvig. Kaj pa je potem tisto kar preprečuje, da bi iPhone postal popolnoma “domači” proizvod? Prva stvar, ki bi dvignila veliko prahu, bi bila seveda cena, ki že zdaj ni ravno nizka, v primeru proizvodnje v Ameriki pa naj bi bila še višja. Drugo na kar opozarja Willy Shih, profesor na Harvard Business School, pa je praktično nemogoča replikacija (v ZDA) poslovnih razmer, ki so nastale okrog proizvodnje pametnih telefonov.

2. Več časa nameniti davčnemu pravu

Pod vodstvom Trumpa se zna zgoditi sprememba davčne regulacije ZDA. Do takrat pa naj bi Cook nadaljeval intenzivno zaščito kompleksne davčne strukture podjetja, ki Applu nosi astronomske zaslužke, predvsem tiste izven meja ZDA.

3. Poskrbeti, da Apple Pay postane “hit”

Od začetka plačilnega sistema v letu 2015, ki omogoča plačevanje stvari zgolj preko iPhona, Apple Pay ni doživel pretiranega porasta kar se tiče popularnosti in števila uporabnikov. Od 20 uporabnikov iPhona, zgolj eden dejansko uporablja to storitev. Kljub vsemu se Apple nikakor ne želi odpovedati Apple Payju, saj se zaveda kakšen potencial nosi.

4. Razkriti “tančico skrivnosti”

Pod taktirko Applovega ustanovitelja Steva Jobsa, je Apple deloval zelo skrivnostno, praktično nobena informacija o podjetju ni bila javno dostopna. Danes pa bi umetna inteligenca lahko poskrbela, da bo Apple v prihodnje primoran razkriti o sebi precej več. Tako kot Google, Baidu, Microsoft, Twitter, Uber in ostali akterji Silicijeve doline, tudi Apple velik poudarek namenja umetni inteligenci, vendar so ugotovili, da skrivanje lastnega razvoja te novodobne veje tehnologije ne prinaša nič dobrega za podjetje. Apple je oktobra najel vodilnega strokovnjaka s področja umetne inteligence Ruslana Salakhutdinova, ki bo opravljal vlogo direktorja oddelka za raziskovanje umetne inteligence, hkrati pa bo poučeval na Carniege Mellon University.

5. Delati to kar dela do zdaj

V času, ki ga je Cook preživel na vrhu Appla, je podjetje doživljajo vzpone in padce. Recimo produkti, ki so obetali veliko, vendar so se sčasoma izkazali kot dokaj neuspešni poizkusi – Apple Watch in Apple TV – so vodili v številne kritike na račun Appla. Kljub temu je Cooku uspelu podvojiti dobiček, kar je v svetu velikih korporacij uspelo le malemu številu akterjev. Po vsej verjetnosti v bližnji prohodnosti ne bomo videli produkta, ki bi lahko konkuriral iPhonu, vendar se moramo hkrati zavedati, da to niti ni Applov cilj – vsaj ne v letu 2017.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Smo podjetje, kjer z naprednimi tehnološkimi rešitvami in z inovativnim pristopom premagujemo ovire in odgovarjamo na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja ... Več

AFLabs d.o.o.

Stegne 21, 1000 Ljubljana, Tel: 041 884 065
Na AFLabs se obrnete, če potrebujete celovite rešitve industrijske kvalitete. Gre za razvojno inovativno podjetje, ki ga žene neprestana želja po napredku in iskanju novih rešitev. Razvoj ... Več
Zlati partner

STELKOM d.o.o.

Špruha 19, 1236 Trzin, Tel: 16202200
Si sploh še lahko zamislite poslovanje brez telekomunikacijskih povezav? Mi si ga ne. Poznamo pa številna podjetja, ki imajo težave z njimi. V večini primerov so prepočasne, nestabilne, ... Več

TEAL d.o.o.

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
sl_SISlovenian