Računalništvo, telefonija
10.02.2017 17:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odkrili revolucionarno metodo tiskanja z uporabo UV svetlobe

Odkrili revolucionarno metodo tiskanja z uporabo UV svetlobe
Odkrili revolucionarno metodo tiskanja z uporabo UV svetlobe

Nova metoda tiskanja z uporabo UV svetlobe naj bi bila veliko cenejša in okolju prijaznejša od tradicionalne metode tiskanja, ki jo poznamo in uporabljamo danes. Znanstveniki so razvili posebno prevleko iz nanodelcev, ki jo z lahkoto nanesejo na navaden papir, ta pa potem pod UV svetlobo spremeni barvo. Ko je prevleka segreta na 120°C, je spremembo barve mogoče obrniti tudi v nasprotno smer, kar omogoča, da isto podlago uporabimo kar 80-krat.

Ekipa raziskovalcev, ki jo sestavljajo znanstveniki s Kitajske in ZDA, trdi, da je njihova nova tehnika tiskanja revolucionaren napredek, saj se lahko uporablja tako za tiskanje časopisov in revij kot tudi povsod drugod. Pravijo, da gre za ekonomičnost najvišje stopnje. S to tehniko bi lahko privarčevali na barvi in papirju, poleg tega pa seveda tudi na stroških recikliranja in upravljanja s papirnimi odpadki.

Eden od raziskovalcev, Yadong Yin, je za Science Alert povedal, da poseben papir, na katerega lahko tiskamo s pomočjo svetlobe, ni na dotik popolnoma nič drugačen od navadnega papirja, vendar pa lahko nanj tiskamo večkrat znova, ne da bi za to potrebovali dodatno barvo.

Yin je prepričan, da bo imelo njihovo delo enormne ekonomske in okoljske posledice za sodobno družbo. V prej omenjeni prevleki sta združeni dve vrsti nanodelcev: prusko modra (moder pigment, ki se uporablja v barvah in postane brezbarven, ko mu dodamo elektrone) ter titanijev dioksid – TiO2 (fotokatalitični material, ki pospeši kemično reakcijo z UV svetlobo). Če ti dve substanci združimo skupaj, dobimo trdno, modro prevleko. Ko dodamo UV svetlobo, začenjo delci TiO2 sprožati elektrone, ki spremenijo prusko moder pigment v brezbarvnega. Ta metoda tako dejansko natisne prazne prostore strani.

Znanstveniki zatrjujejo, da natisnjena vsebina na podlagi drži približno pet dni, potem pa začne bledeti. Ta proces bledenja in vračanja v prvotno stanje se da pospešiti ob dodajanju topolote. Pričakujemo lahko, da bo dotična tehnologija tiskanja na komercialni ravni zelo poceni, saj se prevleka zelo hitro nanese na navaden papir. Če k temu dodamo dejstvo, da lahko eno stran uporabimo 80-krat, ne da bi kupovali kakršnokoli barvo, vidimo potencial za komercialno rabo. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na okolje. Zgolj v ZDA se namreč letno poseka 68 milijonov dreves, da imamo v pisarnah lahko cele kupe papirja, s katerim le redko ravnamo odgovorno.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REVOLVER d.o.o.

Glavni trg 30, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 04 022 55 39 ali 051 202 002
O oglaševalski agenciji Revolver Revolver d.o.o. je agencija, ki na področju spletnega nastopa in digitalnega marketinga deluje že od leta 2008. Smo specialisti za izdelavo spletnih ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Vodilni graditelj IKT rešitev Z ekipo visoko usposobljenih strokovnjakov, najsodobnejšo informacijsko tehnologijo in 29 leti izkušenj, ki jim prinašajo razumevanje specifičnosti ... Več

MLACOM d.o.o.

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 01 500 87 75
sl_SISlovenian