Računalništvo, telefonija
05.01.2017 12:53
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odnos med Trumpom in Silicijevo dolino predstavlja veliko tveganje za cel svet

Odnos med Trumpom in Silicijevo dolino predstavlja veliko tveganje za cel svet
Odnos med Trumpom in Silicijevo dolino predstavlja veliko tveganje za cel svet

Odnos med Donaldom Trumpom in Silicijevo dolino ni ravno najboljši. Na zadnjih volitvah za predsednika ZDA praktično noben vidnejši akter Silicijeve doline ni podprl Trumpa, razen Petra Thiela, podjetnika, političnega aktivista in nosilca najrazličnejših pomembnih funkcij znotraj različnih korporacij. In ne samo, da Trumpa nihče od omenjenih ni podprl, celo javno so mu nasprotovali.

Vendar kaj v resnici pomeni Trumpov odnos z največjimi tehnološkimi moguli? Glede na podatke ene najbolj priznanih analitičnih podjetij, ki se osredotočajo na tveganje, bi izpostavljeni odnos lahko povzročil ogromne probleme tako tehnološkim podjetjem kot tudi ekonomiji ZDA in celo svetovni ekonomiji, ki se v zadnjih letih precej opira na uspehe največjih tehnoloških korporacij.

Eurasia Group je na svojem seznamu največjih tveganj za leto 2017, na sedmo mesto uvrstila ravno odnos med Donaldom Trumpom in Silicijevo dolino. Kljub temu, da je Trump nedavno v svoji znameniti stolpnici Trump Tower v New Yorku gostil precejšnje število velikih imen s področja tehnologije, je Eurasia Group prepoznala veliko tveganje v dotičnem odnosu. Predsednik podjetja Eurasia Group Ian Bremmer je za portal Business Insider povedal, da je omenjeno srečanje v Trumpovem domovanju nekoliko omililo napeto vzdušje med predstavniki tehnoloških korporacij in Trumpom, vendar pa naj srečanje ne bi prineslo nekih oprijemljivih rezultatov. Morda pa smo za začetek lahko zadovoljni, da je do srečanja sploh prišlo in da ni prišlo do nobenega škandala.

Bremmer in njegova ekipa je Trumpov odnos s Silicijevo dolino na svoj seznam uvrstila zaradi treh glavnih zadev:

  • novi mediji – Trump je med volilno kampanjo spretno vodil tudi bitko na socialnih medijih, hkrati pa je kontroliral tako resnične kot lažne novice, pišejo na portalu Business Insider. S pojavom novih medijev oziroma podjetij, ki razvijajo nove medije in se na tak način borijo proti lažnim novicam, bi znalo to pomeniti krizo za novoizvoljenega predsednika. Eurasia Group je v svojem blogu zapisala: “Gre za neposredno grožnjo Trumpu in njegovi sposobnosti za vzdrževanje popularnosti, katero bo občutil kot napad in se bo po vsej verjetnosti branil.
  • varnost – Trumpova politična pot med drugim velik poudarek namenja nacionalni varnosti, zaprtosti in konservativnosti. Silicijeva dolina pa na drugi strani vedno bolj reklamira svobodo in zasebnost.
  • delovna mesta – Trumpova kampanja je v veliki meri temeljila na obljubah glede povračitve delovnih mest, medtem pa Silicijeva dolina resno razmišlja o avtomatizaciji velikega dela svojega poslovanja. Na tej točki bo brez dvoma prišlo do precejšnjega trenja, saj bo Silicijeva dolina nadaljevala z avtomatizacijo delovnih mest, ki pa predstavljalo velik del vseh možnih zaposlitev v ZDA.

Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4C, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22

MIKROCOP d.o.o.

Industrijska cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Zlati partner

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
sl_SISlovenian