Računalništvo, telefonija
27.01.2006 10:34

Deli z drugimi:

Share

Okrogla miza: Vzgoja in obnašanje otrok na internetu

Vabimo vas, da se v torek, 7.2.2005 ob 10.00, udeležite okrogle mize na temo “Vzgoja in obnašanje otrok in mladostnikov na internetu,” ki bo potekala v prostorih Fakultete za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, multimedijska predavalnica (kletni prostori v novem delu Fakultete). Okroglo mizo organizira slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE-SI.

V torek, 7.2.2005, bo namreč pod pokroviteljstvom evropske komisarke Viviane Reding, ki je odgovorna za Informacijsko družbo in medije pri Evropski komisiji. potekal “Svetovni dan varne rabe interneta 2006”. V Sloveniji bomo v počastitev tega dneva med drugim organizirali tudi okroglo mizo, na kateri bomo razpravljali o vzgoji in obnašanju mladih na internetu. Na okroglo mizo smo povabili strokovnjake in učitelje, ki bodo razpravljali o trenutnem stanju v Sloveniji na področju uporabe interneta med mladimi. Cilj okrogle mize je predstaviti možne rešitve, kako vzgojiti medijsko pismenega in odgovornega mladostnika, ki bo znal kritično uporabljati internet. Zanima nas, kako lahko pri tem sodelujejo šole, kaj lahko k večji osveščenosti prispeva država, kaj točka osveščanja SAFE-SI in kaj lahko stori vsak posameznik sam.

Za zagotovitev čim širše pokritosti in odmevnosti dogodka bomo okroglo mizo v obliki videokonference prenašali po zainteresiranih osnovnih ter srednjih šolah. Tako bodo imeli učitelji skupaj z učenci priložnost, da nam prisluhnejo v živo ter razpravo popestrijo s svojimi mnenji.

Osrednje teme za razpravo so naslednje:
– Vzgoja otrok za medije
– Sovražni govor in nestrpnost na internetu – (rasizem, diskriminacija, ksenofobija na internetu)
– Netetiqette – pravila spletnega obnašanja, bonton uporabe e-pošte
– Spletno nadlegovanje
– Komercialno nadlegovanje otrok/ otroci in oglaševanje
– Zasvojenost z internetom

Dogodek bo moderiral Tomi Dolenc, ARNES. Omizje predvidoma sestavljajo:

1. dr. Karmen Erjavec, Fakulteta za družbene vede
2. Barbara Samaluk, Urad varuha za človekove pravice
3. mag. Borut Čampelj, Ministrstvo za šolstvo
4. Andrej Tomšič, Direktorat za informacijsko družbo, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo
5. dr. Helena Jeriček, Inštitut za varovanje zdravja
6. mag. Radoš Skrt – Nova vizija d.o.o.
7. Đulijana Juričič, OŠ Trnovo

Internet je realen del današnjega sveta: koristen, zabaven, poučen…. Postal je nepogrešljiv pripomoček tako v službi, kakor tudi v šoli in doma. Mladi dandanes več časa namenijo brskanju po internetu, kakor pa gledanju televizije ali druženju s prijatelji v realnem svetu.

Vendar pa se je nujno potrebno zavedati, da “virtualni” svet vsebuje enake neprijetnosti in nevarnosti kot “realni”. Otroci in mladostniki se na internetu počutijo varne ter imajo pogosto občutek, da pod krinko anonimnosti lahko počnejo vse, kar se jim zahoče. Tako so pogosto nestrpni in žaljivi do drugih uporabnikov interneta, celo do svojih sošolcev ter znancev.

Toda ni samo problem v pomanjkanju uporabe spletnega bontona, pogosto mladi uporabniki interneta niso dovolj kritični do vsebin in informacij, na katere naletijo med brezskrbnim brskanjem po virtualnem svetu. Tako med brskanjem naletijo na številne škodljive vsebine, kakršne so npr. sovražni govor, nasilne vsebine, zloraba osebnih podatkov in bančnih kartic. Pojavlja se vprašanje, ali znajo otroci in mladostiki preveriti verodostojnost informacij oz. ne verjamejo vsemu, kar na internetu preberejo. Poraja se tudi vprašanje, ali imajo na razpolago dovolj znanja, da se izognejo pastem zlorabe osebnih informacij.

Internetne vsebine pri otrocih postajajo v zadnjih letih vse bolj potrošniško usmerjene. Najpopularnejša podjetja otroške industrije, še posebej pa proizvajalci življenjskih potrebščin namenjenih otrokom, preplavljajo internet s svojimi marketinškimi spletnimi stranmi. Kako torej intenzivno oglaševanje na internetu učinkuje na otroke in njihove potrošniške navade?

Kako torej vzgojiti medijsko pismenega in odgovornega mladostnika, ki bo znal kritično uporabljati internet? Kaj lahko pri tem storijo šole, kaj država, tovrstna točka osveščanja in kaj posameznik sam?


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21D, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
E-MISIJA d.o.o. je v 20 letih obstoja doživela evolucijo od klasičnega ponudnika strojne opreme, do sedanje oblike inženiringa za mala in srednja podjetja ter zahtevnejše domače ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
sl_SISlovenian