Programska oprema
27.12.2005 09:53

Deli z drugimi:

Share

Oracle predstavil nov način obračunavanja in licenciranja

Oracle je kot del svoje zaveze strankam omogočati preproste, fleksibilne in pregledne modele licenciranja napovedal prenovo strategije obračunavanja in licenciranja za procesorje z več jedri. Z novim načinom obračunavanja bo tako omogočeno lažje doseganje primerljivosti med ponudniki strojne opreme, stranke pa se bodo posledično lažje odločale za najbolj ugodne modele obračunavanja za svojo programsko opremo s tehnologijo Oracle, ne glede na strojno opremo, na kateri se poganja.

Z namenom, da bi strankam omogočil boljše izkoriščanje prednosti nedavnih napredkov na področju procesorjev z več jedri vodilnih proizvajalcev kot so AMD, IBM, Intel in Sun Microsystems, se je na podlagi nekajmesečnega še tesnejšega sodelovanja s strankami Oracle odločil posodobiti način obračunavanja. Oracle bo še naprej obravnaval vsako jedro kot posamezni procesor, popravljena pa je bila definicija procesorja glede števila jeder in način štetja le-teh. Število licenc je odslej torej odvisno od konkretnega tipa procesorja z več jedri, na katerem se Oraclova programska oprema poganja.

– Oraclovo licenciranje po procesorju: UltraSparc T1 – Faktor procesorja–0.25
– Oraclovo licenciranje po procesorju: AMD/Intel – Faktor procesorja–0.50
– Oraclovo licenciranje po procesorju: Vsi ostali strežniki z več jedri – Faktor procesorja–0.75
– Oraclovo licenciranje po procesorju: Strežniki z enim jedrom – Faktor procesorja–1.00

Tako bi v primeru, če Oraclovo programsko opremo namestite in/ali poganjate na procesorju z 8 jedri, bile licence izračunane na sledeč način:

– IBM strežnik z več jedri – potrebuje 6 procesorskih licenc (8 x faktor 0,75 = 6)
– Intel ali AMD strežnik z več jedri – potrebuje 4 procesorske licence (8 x faktor 0,50 = 4)
– Sun UltraSparc T1 strežnik z več jedri – potrebuje 2 procesorski licenci (2 x faktor 0,8 = 2)

“Ob razvoju tehnologije smo kot prilagoditev spremembam spremenili lasten model licenciranja. Na enak način kot sta prehoda iz računalnikov mainframe na sistem odjemalec/strežnik in iz odjemalec/strežnik na večslojne arhitekture zahtevala nove licenčne metrike, to predstavljajo tudi napredki v tehnologiji procesorjev z več jedri,” je povedala Jacqueline Woods, podpredsednica Global Pricing and Licensing Strategy pri Oraclu, in dodala: “Novi modeli obračunavanja bodo našim strankam omogočili izkoristiti napredke tehnologije z več jedri in dobiti še višjo dodano vrednost svoje programske opreme s tehnologijo Oracle.”

Licenciranje po procesorju je eden izmed mnogih načinov licenciranja, ki jih Oracle ponuja svojim strankam. Druge možnosti vključujejo licenciranje po uporabniku ali po zaposlenem, prav tako pa Oracle ponuja tudi možnost licenciranja svoje programske opreme za določeno ali neomejeno obdobje (enoletno, dvoletno, štiriletno in petletno).

Oraclova politika glede licenciranja za procesorje z več jedri je, kakor vse Oraclove politike, metrike in možnosti, objavljena na spletu, in sicer si lahko na strani o obračunavanju/licenciranju ogledate Vodnik za investicije v programsko opremo in druge primere preglednosti, in sicer na http://www.oracle.com/corporate/pricing.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Vodilni graditelj IKT rešitev Z ekipo visoko usposobljenih strokovnjakov, najsodobnejšo informacijsko tehnologijo in 29 leti izkušenj, ki jim prinašajo razumevanje specifičnosti ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

DETEKTOR SISTEMI d.o.o.

Litostrojska cesta 40A, 1000 Ljubljana, Tel: 040 305 056
sl_SISlovenian