Pametne ure
Življenjski slog
Triki in nasveti
10.02.2021 13:25
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametna ura ali merilnik aktivnosti? 6 največjih razlik

.. Če se odločate med pametno uro in merilnikom aktivnosti ali morda želite komu svetovati, katera izbira je prava, potem ste izbrali pravi članek ..
Pametna ura vs. merilnik aktivnosti - 6 največjih razlik
Pametna ura vs. merilnik aktivnosti - 6 največjih razlik

Predstavili vam bomo glavne razlike med obema vrstama naprav, s čimer upamo, da vam bomo pomagali bolje razumeti njihove prednosti in slabosti.

Pametne ure in merilniki aktivnosti so si do določene mere zelo podobni in pri nekaterih uporabnikih celo služijo istemu namenu. Po drugi strani pa se lahko med seboj precej razlikujejo in vedno je ena možnost za določenega uporabnika veliko bolj primerna kot druga. Katera izbira pa je prava za vas? Enoznačnega odgovora na to vprašanje ni.

Če torej želite spremljati zgolj nekaj izbranih stvari, ki so vezane na vašo aktivnost, potem je merilnik aktivnosti po vsej verjetnosti prava izbira. Konec koncev se boste ukvarjali z manj stvarmi, celotna uporabniška izkušnja bo enostavnejša in vaše zadovoljstvo v tem primeru večje. Tudi cena merilnikov aktivnosti je praviloma nižja od cene pametnih ur. Zakaj bi zapravljali denar za nekaj sicer resnično zmogljivega, kot je pametna ura, če se potem večine lastnosti nikoli ne boste dotaknili.

S tem člankom vam skušamo pomagati pri odločitivi: merilnik aktivnosti ali pametna ura? Spodaj so predstavljene informacije o glavnih razlikah med obema vrstama naprav.

Cena se običajno precej razlikuje

Ko govorimo o nakupu novega kosa tehnologije, večino ljudi najprej zanima cena naprave. Kljub temu da vse pametne ure ne stanejo več sto evrov, so praviloma precej dražje od merilnikov aktivnosti. Nekateri bolj priznani proizvajalci slednjih sicer tudi prodajajo svoje naprave za več kot 150 evrov, vendar večina pametnih ur stane od 250 evrov navzgor. Seveda je veliko odvisno od same znamke in tudi lastnosti. Velika večina merilnikov aktivnosti stane manj kot 100 evrov. Če je torej cena glavni faktor, na podlagi katerega se odločate za nakup, imajo merilniki aktivnosti veliko prednost.

Merilniki aktivnosti so manjši in lažji

Merilniki aktivnosti pa nimajo nižje samo cene, temveč so tudi fizično manjši in lažji. To preprosto pomeni, da na roki zavzamejo manj prostora, kar nam daje občutek večje svobode in udobnosti. Tako kot marsikje drugje, tudi tukaj obstajajo izjeme, kjer lahko merilnik aktivnosti s svojo velikostjo prekosi uro, ampak takih primerov ni veliko.

Manjša teža se pozna predvsem v primerih, ko napravo nosimo dalj časa, pomembno pa je izpostaviti še material. Včasih se materiali, ki jih uporabljajo proizvajalci merilnikov aktivnosti, zdijo bolj rigidni in agresivni do kože – še posebej, če se veliko potimo. A če iščete nekaj lahkega, je to zagotovo merilnik aktivnosti – bonus pa je seveda prihranek denarja.

Pametne ure imajo večji zaslon

Še ena v vrsti zelo očitnih razlik med pametnimi urami in merilniki aktivnosti je velikost zaslona. Ta sicer vedno ne pomeni boljše vidljivosti, še posebej, če se nahajamo pod močno sončno svetlobo. Je pa dejstvo, da večji zaslon pogosto olajša stvari. Na primer: večji zaslon pomeni več prostora za vsebine in to pomeni večje ikone, ki so pogosto težava, ko govorimo o navigiranju po uporabniškem vmesniku.

Ni hujšega kot to, da ne vidimo, kaj piše na zaslonu, ravno ko nas zanimajo določeni podatki. Če torej izberete pravo pametno uro, lahko dobite dober zaslon in v tem primeru tudi neposredna svetloba sonca ne bi smela biti težava.

Pametne ure nudijo več kot merilniki aktivnosti

To je lahko prednost in slabost hkrati. Pametne ure so opremljene z več lastnostmi kot merilniki aktivnosti in to posledično pomeni, da lahko z njimi počnemo več stvari. Pametne ure so narejene tako, da uporabniku omogočajo uporabo aplikacij na višjem nivoju. V kombinaciji s telefonom delujejo kot podaljšek in ga v določenih primerih nadomeščajo. Na pametnih urah lahko recimo preberemo sporočila ali preskočimo skladbo na našem Spotify seznamu predvajanja.

Nekateri merilniki aktivnosti ponujajo iste možnosti, vendar gledano v celoti, niso namenjeni temu, da bi nudili enake možnosti kot pametne ure. Merilniki aktivnosti so bolj preprosti in osredotočeni na športne aktivnosti. Fokus je torej na podatkih, vezanih na fizično aktivnost.

Če torej iščete nekaj, kar ima veliko različnih možnosti uporabe in lastnosti, potem je pametna ura prava izbira. Če pa se z vsem tem ne bi radi ukvarjali in bi raje imeli nekaj, kar lahko bere obvestila, meri vašo aktivnost in vam kaže uro, potem je prava izbira merilnik aktivnosti.

Večini pametnih ur manjka vzdržljivost baterije

Nekatere pametne ure imajo dokaj vzdržljivo baterijo, vendar v tej kategoriji zagotovo zmagajo merilniki aktivnosti. Na trgu je kar nekaj takšnih, ki bodo z enim polnjenjem zdržali tudi cel teden ali več. Za primerjavo: pametne ure, sploh če govorimo o Wear OS napravah, le redko zdržijo nekaj dni. Mogoče lahko podaljšamo avtonomijo baterijo do tedna dni, če izklopimo praktično vse, kar uro razlikuje od merilnika aktivnosti. Ta faktor je poleg cene verjetno eden najbolj pomembnih, ko se odločamo za nakup.

Pametne ure omogočajo več prilagajanja

Bolj popularni merilniki aktivnosti imajo na voljo različne paščke, medtem ko pametne ure nudijo resnično konkretno mero personalizacije. Ta širok nabor paščkov in drugih dodatkov je prednost pametnih ur, pri katerih lahko izbiramo med resnično luksuznimi dodatki, kot tudi med cenovno ugodnimi. Merilniki aktivnosti na žalost nimajo toliko možnosti za prilagajanje uporabnikom in so omejeni na tisto, kar proizvajalec naredi posebej zanje. Torej, če iščete možnost prilagajanja, potem so pametne ure prave za vas.

Oboji imajo svoje prednosti in slabosti

Nobena vrsta naprav ni idealna za vse, vsak uporabnik ima namreč specifične želje, lastne načine rabe in seveda različne potrebe. Morda boste lažje odšteli kak evro več, če boste za to dobili več lastnosti in večji zaslon, ali pa si na drugi strani želite samo karseda vzdržljive baterije. Kakorkoli se odločite, tako merilniki aktivnosti kot pametne ure lahko prispevajo določeno mero funkcionalnosti v vaše vsakdanje življenje.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS

Ostrava, Češka,
Notice: Undefined index: number in /wwwroot/staging.racunalniske-novice.com/wp-content/themes/racnovice/content-partner-news.php on line 57

Notice: Undefined index: city in /wwwroot/staging.racunalniske-novice.com/wp-content/themes/racnovice/content-partner-news.php on line 57
,