Računalništvo, telefonija
17.02.2004 18:10
Posodobljeno 20 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pekli smo z MSI DR8-A

DVD zapisovalnik MSI DR8-A

Uvod

V naše roke smo dobili najnovejši DVD zapisovalnik iz MSI-jevih logov – model MSI DR8-A. Seveda je zapisovalnik zadnje generacije zmožen hitre peke DVD zapisljivih medijev s hitrostmi do 8x, slednje velja za DVD+R medije. Pisanje ostalih se vrši pri 4x oziroma 2x. Kadar pa se odločimo zapeči cede pa se MSI-jev optični pogon obnaša kot CD-RW pogon zmogljivosti 40x/24x/40x. Zadeva zna DVD-je tudi brati, hitrosti dosegajo do 12x. MSI-jev novinec naj bi bil eden najtišjih in najzanesljivejših DVD pogonov na trgu, zato smo se hitro odpravili preizkusit omenjeno trditev. Na našem preizkusu smo sicer naleteli na obilo nevšečnosti, predvsem na razpolago ni bilo moč dobiti ustreznih medijev, zato tokratni preizkus kot končna ocena nista dokončna. Preizkus bomo sproti dopolnili, ko dobimo ustrezne DVD medije za peko pri najvišjih deklariranih hitrostih. Med preizkusom smo uporabljali najnovejši Aheadov program NERO Burning ROM, različico 6.3.0.2, ki je zmožen zapisovanja tako cedejev kot devedejev. Sicer pa v škatelni različici kupec prejme poleg NERO snemalnega programa še PowerDVD programski DVD predvajalnik ter več programov za urejanje in snemanje video zapisa.


MSI DR8-A na preizkušnji

Prijetno branje…

Specifikacije:

Pogon: MSI DR8-A
Firmware različica: 130D, 22.12.2003
Serijska številka: DR8-AAY0401006263


Tole o MSI-jevem pekaču trdi orodje DVDinfoPRO – ne moti se…

Lastnosti pogona:
o 8x DVD+R / 4x DVD+RW
o 4x DVD-R / 2x DVD-RW / 12x DVD-ROM
o 40x CD-R / 24x CD-RW / 40x CD-ROM
o HD-BURN™ tehnologija (lahko zapiše dvojno gostoto na CD-R medij)

Testni računalnik:
ABIT IS7-G, Pentium 4 2.0 GHz, 1.0 GB DDR RAM, 120 GB 7.200rpm HDD
OS Windows XP Professional SP1; Nero Burning ROM 6.3.0.2 Ultra

DVD+R

Deklarirana hitrost zapisovanja na DVD+R medije znaša 8x. Po izdatnemu večdnevnemu trudu smo končno uspeli najti omenjene medije, ki so tako hitrost podpirali. Toda peka pri polni hitrosti DVD+R 8x le ni zmogla prepoloviti časa zapisovanja, doseženega s 4x hitrostjo. Tako je magična meja desetih minut ostala nepremagana. Nabito poln DVD podatkov pa je MSI DR8-A pri 8x hitrosti (11 MB/s) uspel zapisati v 10 minutah in 9 sekundah, kar je še vedno soliden rezultat.


10 minut za poln DVD pri 8x hitrosti

A se je visoka hitrost pisanja hitro pokazala tudi v slabi luči – tako zapisan medij je bil slabše berljiv, saj je hitrost branja na polovici medija opazno padla, kar se dobro vidi tudi iz priloženih grafov. Dostopni časi so bili še vedno dobri, obremenitve procesorja pa visoke. Pohvaliti velja izjemno majhno hrupnost (no, prej tihost) pogona med delovanjem – tudi pri višjih hitrostih namreč nimamo občutka, da je v našem računalu tajfun.


Meritve branja so izdajale, da vse le ni tako rožnato kot se zdi – Verbatim 8x

Je pa zato peka pri 4-kratni hitrosti pokazala boljše rezultate, bržkone tudi zaradi boljšega medija. Verbatimovega 8x (proizvajalec Mitsubishi Chemicals) je nadomestil takisto Verbatimov 4x model, kateri je bil prišel iz proizvodnega obrata priznanega proizvajalca Taiyo Yuden. Razlika je bila očitna – brezhibno in hitro branje, brezmadežno zapisovanje – ta medij je MSI DR8-A odgovarjal.

DVD+RW


Formatiranje prepisljivih medije je relativno hitro opravilo…

Tudi pri preizkusu DVD+RW medijev nam ni šlo vse gladko, saj v domačih trgovinah nismo našli medija, na katerega bi bilo moč pisati z maksimalno deklarirano hitrostjo, torej 4x. Zadovoljili smo se torej s prepisljivim medijem 2,4x hitrosti, ki je svoje delo dobro opravil. MSI-jev pogon DR8-A je prepisljivi DVD+RW (SmartBuy) medij hitro formatiral, za svoje delo je namreč porabil vsega med 18 in 25 sekund (odvisno od medija). Tudi peka 4,7 GB podatkov (dejansko 4,48 GB, torej poln DVD) pri 2,4x hitrosti (3.312 Kb/s) je bila sprejemljivo hitra, malce čez 23 minut smo namerili za omenjeno opravilo (natančneje 23:40).


Upočasnjevanje branja tudi pri DVD+RW mediju nam ni povšeči

Z branjem smo bili bistveno manj zadovoljni, saj je enota nekje na sredini opazno zmanjšala hitrost branja in jo držala do konca medija. Tudi obremenitve procesorja pri branju nikakor niso zanemarljive, dostopni časi pa so zgolj povprečni. SmartBuy DVD+RW 2,4x medijev za uporabo s tem pogonom zato ne priporočamo.

DVD-R


DVD-R mediji mu še najbolj ležijo

Še najbolj stabilne rezultate smo dosegali pri zapisovanju DVD-R ploščkov. Tu smo lahko zapisovalni s polno 4x hitrostjo na različne medije (Traxdata, TDK, SmartBuy), DVD medij kapacitete 4,7 GB pri 4x hitrosti (5.520 Kb/s) je bil tako posnet v dobrih 15-ih minutah.


Končno – hitrost branja narašča proti koncu ploščka…

Tudi pri branju tako posnetih medijev težav ni bilo, berljivost je bila enako dobra tudi pri nižjih hitrostih zapisovanja (2x). Pri hitrosti 4x smo dosegli zelo dobre dostopne čase, le obremenitev procesorja pri branju je bila dokaj visoka, dodajmo še, da bi lahko bilo branje DVD-R medijev lahko še za odtenek hitrejše. Da, tudi tišina ima svojo ceno, zato bomo MSI DR8-A na tem mestu pohvalili – je pač najtišji DVD zapisovalec od vseh, s katerimi smo imeli priložnost delati. Tudi čas prepoznavanja medija (15 sekund) je nižji od tistega pri RW medijih, odpiranje in zapiranje pladnja pa je bliskovito. Slabost – ni podpore 8-kratni peki DVD-R medijev – večina konkurentov jo premore.

DVD-RW

Še najbolj negativno pa nas je enota presenetila, ko je vedno znova zavračala naš DVD-RW medij proizvajalca SmartBuy. Testi zato z DVD-RW mediji še niso bili opravljeni, saj nismo imeli drugega takšnega medija.


DVD-RW mediju (SmartBuy 1.1) se je MSI DR8-A odločno uprl…

CD-R, CD-RW

Kot že rečeno se pogon pri peki zgoščenk obnaša kot CD-RW pogon zmogljivosti 40x/24x/40x, kar pomeni, da zapisljive cedeje piše in bere s hitrostjo 40x, na prepisljive medije pa je zmožen pisati s hitrostjo 24x. Tudi naše meritve so te vrednosti potrdile, omeniti velja le relativno “izbirčnost” enote glede vstavljenih medijev, saj je na nekatere medije med 40x zapisovanjem samodejno zmanjšala hitrost zapisovanja na 24x. Slednje gre seveda v prid boljši kvaliteti zapisanega medija, se pa odrazi tudi v času zapisa, ki tako preseže 4 minute na plošček. A kot rečeno, nam je pomembnejša kvaliteta, zato tega MSIjevemu zapisovalniku DR8-A nismo šteli v slabo, prej obratno (podobno so se obnašali tudi nekateri drugi DVD zapisovalci, ki smo jih preizkusili).


40x CDR zapisovanje – dobre 3 minute

Razlika v peki slabših in boljših CD-R medijev je zelo opazna, zato priporočamo uporabo dražjih in kvalitetnejših medijev – navsezadnje nam za podatke ne sme biti vseeno. Nekoliko daljše je le prepoznavanje vstavljenega medija, ki znaša okoli 19 sekund. Enota je pri odpiranju (3 sekunde) in zapiranju (0,87 sekunde) pladnja dokaj hitra, a ne preveč nežna. Sicer pa se nad glasnostjo niti ne moremo pritoževati, saj je pri nižjih hitrostih vrtenja pogon zgledno tih, torej ABS (absorb shock) sistem preprečevanja tresljajev dobro deluje.


CD-RW del enote je vsekakor vreden pohvale – nizki dostopni časi…

Tudi pri polni hitrosti enota ohranja dober vtis, saj nismo dobili občutka, da bo naše testno računalo poletelo. 24-kratnega CD-RW medija nismo imeli pri roki, so pa rezultati peke pri 16x zelo dobri in enoto v tem pogledu lahko pohvalimo. Dostopni časi so med boljšimi, kar smo jih videli pri DVD zapisovalnikih, enota je prav tako sposobna pisati medije čez mejo, kar smo tudi preizkusili v praksi in deluje.


Tudi pečenje čez mejo mu ni tuje – tega pri DVD medijih preprosto ni

Glede na dejstvo, da je MSI DR8-A zmožen pisati tako na 99 minutne (870 MB) kot tudi 90 minutne (800 MB) cedeje, mu tudi pečenje čez mejo ne dela nikakršnih težav. Za tovrstno “razgibavanje” pa priporočamo peko pri čimnižjih hitrostih. Naš “overburn” primerek je izmerjen pri polni hitrosti.

Nasploh je CD-RW del zapisovalnika MSI DR8-A zapustil dober vtis, zato si zasluži dodatne točke. Verjamemo, da bi poleg peke DVD medijev običajni uporabnik v življenjski dobi izdelka zapekel tudi prenekateri cede.

Zaključek

Naš tokratni preizkus DVD zapisovalnika se ni končal po naših željah in pričakovanjih. Krivda pa ni na strani sicer zelo solidnega MSI-jevega pogona, temveč na strani proizvajalcev medijev, ki z različnimi standari od proizvajalcev strojne opreme zahtevajo veliko kompromisov. Peka DVD-jev je tako daleč od kakovosti in enostavnosti peke cedejev, kjer je takšnih kompromisov bistveno manj. Tako smo uporabniki sodobnih DVD zapisovalnikov prisiljeni ugotavljati kompatibilnost svojih pogonov z različnimi mediji (ni vsakdo vešč takšnega eksperimentiranja) in izbrati takšne ploščke, ki jih naš DVD zapisovalnik najbolje prebavlja. Zato velja pred nakupom DVD zapisovalnika vsekakor preveriti njegovo listo kompatibilnih medijev (objavljena na straneh proizvajalca pogona). Sicer pa imajo sodobni zapisovalniki veliko razlik tudi še v samem programju – t.i. firmware. Tu tudi posamezna različica lahko prinese velike dobitke ali izgube kompatibilnosti in razlike v zapisovanju so lahko občutne.

Končna ocena:

MSI DR8-A je zelo soliden pogon, tokratna ocena pa je zgolj začasna. Končno bomo podali v bodoče, ko bomo njegove možnosti v popolnosti izkoristili.

7.5 / 10

Prednosti:
+ tiho delovanje brez vibracij
+ dober CD-RW del

Slabosti:
– hitreje posneti mediji so slabše berljivi
– relativno velika “izbirčnost” pogona glede medijev

DVD zapisovalnik MSI DR8-A prodaja podjetje E-misija iz Kamnika, ki nam ga je tudi posodilo na test. Omenjeni model cenijo na 42.720 SIT (z DDV).


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Delovanje zasebnih gospodarskih družb, oseb javnega prava ter razvoj podjetniških pobud porajajo kompleksne izzive, ki zahtevajo celostno obravnavo in poznavanje različnih področji. Njihov ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
Družba ZEOS je ustanovljena na podlagi zahtev Direktive 2002/96/ES Evropskega parlamenta in sveta o odpadni električni in elektronski opremi z dne 27. 1. 2003 ter odločitve proizvajalcev/pridobiteljev/uvoznikov ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
sl_SISlovenian