Računalništvo, telefonija
20.12.2006 10:59

Deli z drugimi:

Share

Pet inovacij, ki bodo spremenile naše življenje v petih letih

“IBM-ovih naslednjih 5-v-5” (“IBM next Five in Five”) je seznam inovacij, ki imajo možnosti, da v naslednjih petih letih spremenijo način, kako ljudje delajo, živijo in se igrajo. Seznam je narejen glede na tržne in družbene trende, od katerih se pričakuje, da bodo spremenili naša življenja, upoštevane so tudi nove tehnologije iz IBM-ovih laboratorijev iz celega sveta. Naša življenja se bodo spremenila skozi tehnološke inovacije na naslednje načine:

Do zdravstvene oskrbe bomo lahko dostopili na daljavo
Milijone ljudi ima kronične zdravstvene probleme, kot so diabetes, srčne in druge probleme. Le-ti bodo kmalu lahko spremljali svoje zdravstveno stanje v vsakdanjem življenju. Izdelovalci naprav in zdravstveni strokovnjaki bodo proaktivno pristopili k spremljanju pacientov na daljavo, in sicer preko senzorjev, ki bodo postavljeni v pacientov dom ali pa preklopljeni na pacienta. Strojna in programska oprema na področju spremljanja zdravstvenega stanja na daljavo bo obsegal velik del inovacij do leta 2012.

Mobilni telefoni bodo brali naše misli
Napredna tehnologija nam bo prinesla mobilne telefone in dlančnike, ki bodo lahko avtomatsko zaznavali, kje se njihov uporabnik nahaja in kateri način komuniciranja jim najbolj ustreza, ko komunicirajo, delajo ali potujejo. V petih letih bo npr. mobilni telefon vedel, kdaj si v razredu ali na sestanku in takoj preklopil na glasovno pošto.

Realno-časovna govorna prevajanja bodo postala norma
Premik proti globalizaciji mora v račun vzeti bistvene človeške elemente, kot so razlike v jeziku. Npr. IBM-ove govorne inovacije že omogočajo medijem, da spremljajo kitajske ali arabske novice v angleškem jeziku, dlančniki turistom prevajajo menije na japonskem in zdravnikom, da s pacienti komunicirajo v španskem jeziku. Realno-časovne tehnologije in storitve bodo vgrajene v mobilne telefone, avtomobile itd. in bodo zmanjšale jezikovne prepade v globalni ekonomiji in družbenih interakcijah.

3-D internet
Popularna spletna mesta, kot so Second Life in The World of Warcraft, bodo vključila 3-D internet. V tem internetu bomo hodili po hodnikih supermarketa, DVD prodajalne in v njih srečali svetovalce, tako kot v resničnem življenju. 3-D internet bo ponudil nove možnosti učenja, izkušnje in načine interakcij z našimi prijatelji, družino, učitelji …

Nove tehnologije se bodo ukvarjale z ekološkimi problemi
Vlade in podjetja vedno bolj iščejo načine, kako poskrbeti tudi za svoje okolje. Nanotehnologija – zmožnost upravljanja s posameznimi atomi in molekulami za oblikovanje novih majhnih struktur – je že imela velik vpliv na mikroprocesorje; elektronski izdelki (PC-ji, mobilni telefoni …) postajajo vedno manjši, boljši in cenejši. V naslednjih letih se pričakuje, da bo nanotehnologija uporabljena tudi pri filtraciji vode, s čimer bo pripomogla k reševanju problema pomanjkanja vode. Od tehnologije se pričakuje tudi izboljšanje solarnih sistemov.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

3BM Elektronika in mikroračunalnik d.o.o.

Cesta železarjev 7A, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Kaj počnemo? servisiramo in prodajamo računalniško opremo svetujemo pri nakupu in uporabi računalniške opreme popravljamo industrijsko in laboratorijsko opremo, procesne računalnike Kdaj ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535

AG SOFT d.o.o.

Vrbje 85E, 3310 Žalec, Tel: 041 705 731

AIDA TEAM d.o.o.

Ljubljanska cesta 15, 1241 Kamnik, Tel: 051 233 458, 041 794 798
Ena vidnejših in tehnološko naprednejših tiskarn na območju osrednje Slovenije je tiskarna Aida iz Kamnika. Vodi jo družinsko podjetje, ki deluje že 30 let, strankam pa  poleg ... Več
sl_SISlovenian