Telefoni
13.01.2017 17:00

Deli z drugimi:

Share

Poglejte kaj dobimo, ko združimo iPhone in iPod

Poglejte kaj dobimo, ko združimo iPhone in iPod
Poglejte kaj dobimo, ko združimo iPhone in iPod

iPhone, ki ga danes vsi zelo dobro poznamo in občudujemo, bi lahko bil popolnoma drugačen in popolnoma zanič, če bi Steve Jobs ob njegovem nastanku izbral drugačen uporabniški vmesnik. Video Sonnyja Dicksona, ki skrbi, da javnost o Applu včasih ve več kot bi si pri Applu morda želeli, kaže najzgodnejše faze “Acorn OS” sistema, ki je v resnici iPodov osnovni vmesnik. Tega je Apple v začetku razvijal za iPhone, preden se je odločil, da izbere zdaj nepogrešljiv vmesnik, ki temelji na vsem dobro znanih ikonah.

Zgodba gre nekako tako: Apple je imel dve ekipi, ki sta delali na tem, kar naj bi kasneje postalo iOS. Ena ekipa, ki jo je vodil Tony Fadell, “oče” iPoda, je delala na operacijskem sistemu usmerjenem k iPodu in njegovem uporabniškem vmesniku. Druga ekipa, pod taktirko bivšega podpredsednika iOS programske opreme pri Applu Scotta Forstalla, pa je delala na razvoju vmesnika, ki naj bi temeljil na ikonah – to kar danes predstavlja ogrodje iPhona.

Kljub temu, da je “click-wheel” uporabniški vmesnik za tisti čas deloval kot dobra ideja in je iPod v bistvu doživel velik uspeh, ta vmesnik enostavno ni bil povsem kompatibilen s telefonom.

Fadell je za BBC povedal, da so s tem, ko so hoteli iPodov vmesnik uporabiti na iPhonu, spreminjali iPhone v vrteči se telefon iz 60-ih. Takoj so ugotovili, da kaj takega ni mogoče, raba takega telefona bi bila enostavno preveč komplicirana.

Jobs se je na koncu odločil, da si želi iPhone, katerega uporabniški vmesnik v celoti temelji na ekranu na dotik, njegova želja pa je bila celo tako močna, da je zagrozil Fadellu in vsem, ki se niso strinjali z njim, da jih bo nagnal.

V Dicksonovem videu lahko vidimo dva prototipa iPhonov – “P1” in “P2”. Dickson pravi, da sta ta “P” modela iPhonov med tistimi prototipi, ki jih je najtežje dobiti (niti nimata dokončanih gumbov “Domov”). “P1” kaže iPhone opremljen z iPod vmesnikom in operacijskim sistemom, medtem ko “P2” premore nam bolj domač vmesnik.

Če zaključimo lahko brez dvoma ugotovimo, da je Apple izbral pravo pot, da ni izbral iPod uporabniškega vmesnika. Kljub vsemu pa video lepo pokaže kaj bi bilo, “če bi bilo”. Zdaj, ko iPhone praznuje 10. obletnico, si verjetno zelo težko predstavljamo, da bi namesto “normalnih” iPhonov uporabljali neko zmes med iPhonom in iPodom kajne?

Spodaj si lahko ogledate izpostavljeni video Sonnyja Dicksona.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10B, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4D, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed eleifend blandit dolor, nec dapibus turpis efficitur eu. Morbi pretium mi vitae lacus tempus viverra. Ut vitae sapien sit ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Njihova vizija je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
sl_SISlovenian