Računalništvo, telefonija
15.02.2017 07:55
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Po spletu straši srhljiva igra, ki mlade spodbuja k samomoru!

Priljubljenost smrtonosne igre je strašljiva, saj ji je podleglo že na stotine mladih.
Priljubljenost smrtonosne igre je strašljiva, saj ji je podleglo že na stotine mladih.

Družbena omrežja in raznovrstni spletni forumi so vse bolj priljubljeni, saj številnim uporabnikom omogočajo ohranjanje osebnih, poslovnih in družinskih stikov, prav tako pa jim pomagajo pri iskanju uporabnih stvari. Na teh omrežjih se dnevno objavi ogromno zanimivih in zabavnih vsebin, žal pa tudi veliko neprimernih, žaljivih in škodljivih. Med zadnje nedvomno spada tudi zelo nevarna igra, ki se je nedavno začela širiti po spletu in je obnorela predvsem ruske najstnike. Uporabnike spleta spodbuja k samopoškodbam in v določenih primerih celo k samomoru.

Nevarna igra se imenuje »Modri kit« in se po družbenih omrežjih širi kot za stavo. V smrtonosni igri so “igralci” razdeljeni na skupine, vsaka skupina pa ima svojega vodjo. Sprva si vodja z žrtvami le dopisuje in skuša o njih pridobiti čim več osebnih informacij. Nato jim začne dajati različne naloge, s katerimi preizkuša njihov pogum. Vodja te meje premika v vedno hujše ekstreme, če uporabnik zadano nalogo zavrne, pa mu prične groziti. Ker ima na tej točki že vse podatke o uporabniku, mu preostane drugega, kot da v igri sodeluje. Velja še opozoriti, da so nevarni tudi t. i. lažni rešitelji. Ti k uporabniku pristopijo v vlogi rešitelja, a zgolj z namenom, da bi ga spravili nazaj k igranju. Vodje rešitelje aktivirajo, ko začutijo, da z uporabnikom ne morejo več učinkovito manipulirati.

Priljubljenost smrtonosne igre je strašljiva, v Rusiji in Ukrajini pa je bilo zaradi nje poškodovanih že na stotine otrok in najstnikov. Ker bi se lahko tovrstne smrtonosne igre pojavile tudi pri nas, vam priporočamo, da svoje otroke poučite o nevarnostih spleta in predvsem o tem, da naj se na družbenih omrežjih ne pogovarjajo z neznanci. Pomembno je, da nikomur ne razkrijejo, kje živijo, in da na spletu ne delijo prevelikega števila fotografij. Če naletijo na kaj sumljivega, pa naj takoj obvestijo starše, skrbnike ali učitelje.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Vodilni graditelj IKT rešitev Z ekipo visoko usposobljenih strokovnjakov, najsodobnejšo informacijsko tehnologijo in 29 leti izkušenj, ki jim prinašajo razumevanje specifičnosti ... Več
Zlati partner

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150
sl_SISlovenian