Računalništvo, telefonija
14.04.2011 12:47

Deli z drugimi:

Share

Prevladovale grožnje INF/Autorun

Grožnje iz družine INF/Autorun so po statističnih podatkih marca znova zasedle prvo mesto med najpogostejšimi grožnjami. ESET-ovi strokovnjaki so analizirali tudi izrabljanje katastrofe na Japonskem, ki so jo z željo po zaslužku izvajali kiberkriminalci.
Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

INF/Autorun je po statističnih podatkih, ki jih zbira tehnologija ThreatSense.Net, marca znova zasedel prvo mesto med najpogostejšimi grožnjami. Predstavljal je kar 5,79 odstotka vse zabeležene škodljive kode. Drugi najpogostejši je bil črv Win32/Conficker, tretji pa trojanski konji iz družine Win32/PSW.OnLineGames.

ESET-ovi strokovnjaki so analizirali tudi izrabljanje katastrofe na Japonskem, ki so jo z željo po zaslužku izvajali kiberkriminalci. S tehnikami optimizacije za spletne iskalnike (Black Hat Search Engine Optimization) in s pomočjo socialnega inženiringa so računalnike neprevidnih in (pre)radovednih uporabnikov ob iskanju novic o potresu in tsunamiju okužili z lažno protivirusno programsko opremo. Spodaj je nekaj osnovnih priporočil iz ESET-a:

  • Uporabniki naj se v socialnih omrežjih in e-pošti izogibajo klikanju na povezave s senzacionalnimi naslovi “shocking news”, “shocking video” ipd.
  • Novicam sledite na uradnih spletnih straneh medijskih hiš, ki jim zaupate.
  • Nikoli ne pošiljajte denarja dobrodelnim ustanovam, ki jih ne poznate.
  • Če se vam ob kliku na naslov spletne strani odpre pojavno okno, ki vas opozarja na to, da je vaš računalnik okužen, bodite previdni.

Po podatkih ThreatSense.Net je v marcu prevladovala škodljiva koda iz družine INF/Autorun. Gre za celo vrsto groženj, ki za širjenje in okužbo računalnikov izrabljajo datoteko autorun.inf. Ta datoteka vsebuje informacije o programih, ki se zaženejo, ko uporabnik v računalnik vključi izmenljivo napravo (najpogosteje so to USB ključki). Na drugem mestu se je znašel omrežni črv Win32/Conficker, ki za širjenje izrablja varnostne luknje v operacijskih sistemih Windows, na tretjem mestu pa so bile grožnje iz družine Win32/PSW.OnLineGames. Sem spadajo trojanski konji, ki za širjenje uporabljajo ribarjenje (phishing), namenjeni pa so predvsem igralcem računalniških iger. Ti trojanski konji pogosto vključujejo korenski komplet (rootkit) in sposobnost beleženja pritisnjenih tipk na okuženem računalniku.

Grožnje v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika)

Črv Win32/Conficker je marca znova povzročal preglavice v večini držav iz območja EMEA. Iz drugega mesta v februarju se je tokrat povzpel na prvo, predstavljal je 3,92 odstotka vseh groženj. Najpogostejši je bil v Bolgariji (9,18%), Ukrajini (5,15%), na Madžarskem (4,30%) in v Španiji (3,64%). V Sloveniji je med grožnjami z 2,79 odstotka zasedel tretje mesto.

Druga najpogostejša grožnja v regiji je bila škodljiva koda iz družine INF/Autorun. V Izraelu je INF/Autorun predstavljal kar 7,73 odstotka vseh groženj, pogost pa je bil tudi v Romuniji (5,97%). V Sloveniji so te grožnje zasedle prvo mesto, predstavljale so 3,19 odstotka vseh groženj pri nas.

JS/TrojanClicker.Agent je zasedel peto mesto, najpogostejši pa je bil na Švedskem (2,33%), v Franciji (3,86%) in Nemčiji (1,83%). Trojanski konj JS/TrojanClicker.Agent na okuženih računalnikih simulira klike na reklamne oglase in tako svojim avtorjem prinaša dobiček.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AR-SET d.o.o.

Dobravica 10A, 8310 Šentjernej, Tel: 05 904 82 27
Vodilni ponudnik računalniške opreme in servisa v Šentjerneju in okolici AR-SET, d. o. o. se že 17 let ukvarja s servisom in trgovino s celostno ponudbo računalniške opreme. ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 068 154 063
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
EDISION EdiTab - tablični računalnik ( Android 4.0 ICS) EDISION PINGULUX PLUS DVB-S2 HD EDISION PINGULUX DVB-S2 HD (dva operacijske sistema linux) sprejemnik EDISION Progressiv ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris erat massa, vestibulum varius arcu ut, porta vehicula augue. Sed a condimentum nibh, in efficitur augue. Etiam quis ... Več