Računalniške komponente
Procesorji
Računalništvo, telefonija
19.02.2021 18:27
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel Alder Lake boljši od vseh pričakovanj?

Novi procesorji Intel Alder Lake bodo brez težav opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami.
Novi procesorji Intel Alder Lake bodo brez težav opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami.

Če spremljate področje razvoja procesorjev za računalnike moda že veste, da so inženirji podjetja Intel trenutno osredotočeni predvsem na pripravo posebnih hibridnih procesorjev, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih jeder Alder Lake. Gre za prve procesorje podjetja Intel, ki bodo temeljili na osnovi 10-nanometrske tehnologije, imenovane »SuperFin«. Na trg naj bi prišli v mesecu septembru letošnjega leta, primarno bodo namenjeni osebnim računalnikom, nekoliko kasneje pa bi jih lahko našli celo v zmogljivejših prenosnikih. Slednji bodo sicer opremljeni z jedri Alder Lake-P.

Prvi preizkusi opravljeni z novimi procesorji Intel Alder Lake so presenetili tudi največje poznavalce. Novi procesorji namreč nudijo do kar 20 odstotkov večjo zmogljivost v primerjavi z zdajšnjimi procesorji, ki so opremljeni z jedrni Tiger Lake (Willow Cove 10nm). Poleg tega so novici tudi nadvse varčni z električno energijo, saj pri polni obremenitvi porabijo do 15 odstotkov manj električne energije v primerjavi s predhodniki. Pri tem velja še omeniti, da bodo procesorji Intel Alder Lake dejansko za do polovico zmogljivejši v primerjavi s procesorji Skylake pri enaki frekvenci preračunavanja podatkov.

Glede na spletne govorice bo podjetje Intel ponudil v prodajo kar bogato paleto procesorjev Alder Lake, najzmogljivejši pa naj bi podatke preračunaval z osmimi fizičnimi oziroma 16 navideznimi procesorskimi jedri. V procesorje bo vgrajena relativno zmogljiva grafična kartica Iris Xe, ki bo kos poganjanju tudi grafično zahtevnejših vsebin. Poleg tega bo tu zagotovljena še podporo za sistemskega pomnilnika DDR5, podatkovni vmesnik PCI-E Gen 5. Ker bodo novi procesorji opremljeni z novim podnožjem LDA 1700, ti seveda ne bodo združljivi z obstoječimi osnovnimi ploščami.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667

AIDA TEAM d.o.o.

Ljubljanska cesta 15, 1241 Kamnik, Tel: 051 233 458, 041 794 798
Ena vidnejših in tehnološko naprednejših tiskarn na območju osrednje Slovenije je tiskarna Aida iz Kamnika. Vodi jo družinsko podjetje, ki deluje že 30 let, strankam pa  poleg ... Več

COALA d.o.o.

Cesta v Rošpoh 22 A, 2351 Kamnica, Tel: 02 624 50 10
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več