Računalništvo, telefonija
24.01.2017 07:53
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prstni odtisi bodo nadomestili potne liste

V Avstraliji boste na letališčih namesto potnega lista kmalu lahko uporabili kar svoj prst.
V Avstraliji boste na letališčih namesto potnega lista kmalu lahko uporabili kar svoj prst.

Mnoge izmed vas zagotovo skrbi, da boste pozabili potni list, ko se boste odpravili na potovanje, ali pa da bo potekel le nekaj dni pred težko prigaranim dopustom. Poleg tega je pregledovanje potnih listov s strani varnostnega osebja na letališču zamudno opravilo, tu in tam pa se najdejo tudi potniki z lažnimi. Zaradi tega so avstralske oblasti nedavno sprejele odločitev, da bodo kmalu turistom in drugim potnikom bistveno olajšale nadzor na letališčih.

Avstralski oddelek za priseljevanje je namreč skupaj s številnimi poslovnimi partnerji pripravil prvi sistem na svetu, ki bo potnike identificiral s pomočjo biometrične tehnologije. To pomeni, da bodo tako domači kot tudi tuji potniki lahko namesto potnega lista uporabili sistem za skeniranje obraza, očesne mrežnice ali prstnega odtisa. V ta namen bodo potnikom na voljo samopostrežni terminali, pri čemer naj bi bilo strojno preverjanje identitete potnikov hitro in predvsem varno.

Vsa večja avstralska letališča so danes opremljena s sistemi SmartGates, ki elektronsko preverijo potne liste vseh registriranih potnikov. Čeprav je ta sistem v uporabi manj kot 10 let, ga bodo kmalu nadomestili s precej varnejšim, zanesljivim in hitrim biometričnim sistemom. Zamenjava tovrstnih sistemov naj bi potekala sorazmerno hitro, saj naj bi bil biometrični sistem za preverjanje identitete potnikov do leta 2020 na voljo na kar 90 odstotkih vseh letališč v Avstraliji.

Nov sistem za preverjanje potnikov bo varnostnemu osebju dejansko omogočal, da se bodo bolj posvetili potnikom, ki predstavljajo morebitno nevarnost za osebje ali potnike, saj bodo zaradi sistema hitre identifikacije imeli na voljo bistveno več časa. Poleg tega naj bi bili sistemi za biometrično preverjanje potnikov pametni, kar pomeni, da bodo opremljeni s tehnologijami, ki bodo preprečevale goljufije in zlorabe. Preizkušanje nove tehnologije se bo začelo julija letos v majhnem letališču v avstralskem mestu Canberra, do leta 2019 pa naj bi bilo mogoče biometrično skeniranje opraviti na vseh avstralskih mednarodnih letališčih. Tistim potnikom, ki se bodo odločili za ta sistem, avstralske oblasti obljubljajo hitro in predvsem varno uporabo letalskega potniškega prometa.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Zlati partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
sl_SISlovenian