Industrija
25.02.2017 20:00

Deli z drugimi:

Share

Robot Gita – človekov najboljši prijatelj

Robot Gita - človekov najboljši prijatelj
Robot Gita - človekov najboljši prijatelj

Prizorov, ko psi sledijo lastnikom kot začarni, smo navajeni kajne? Kaj pa, ko zagledamo okroglega robota, ki prav tako sledi svojemu lastniku? Gita je robot, ki predstavlja novo generacijo robotike, opremljen z dvema kolesoma, približno enako velikima kot ju najdemo na gorskem kolesu, spominja na prizore iz sage Vojna Zvezd.

Podjetje Piaggio, Italijanski proizvajalec lahkih motornih vozil, ki je zagotovo najbolj znano po legendarni Vespi, je Gito ustvarilo kot eksperimentalni poizkus novega načina transporta. Zgornji del robota se elegantno odpre, vanj pa lahko naložimo za slabih 20 kilogramov tovora, ki bi nam sicer grenil življenje do zastavljenega cilja. Piaggio si želi čim prej testirati novonastali robot, in sicer bodo najprej preizkusili kako se Gita znajde v industrijskem okolju, tematskih parkih in tovarnah. Tukaj se apetiti Piaggia ne ustavijo, namreč njihov dolgoročni cilj je, da bi lahko potrošnik uporabljal Gito kot osebnega asistenta med hojo, tekom ali celo vožnjo kolesa (Gita namreč doseže najvišjo hitrost 35 km/h).

Svet transporta je v tem trenutku zagotovo eno najbolj “vročih” področij, kar se tiče tehnološkega razvoja in Gita je jasen dokaz za to. Nove tehnologije odpirajo povsem nove razsežnosti načinov mobilnosti, ki se v zadnjih desetletjih praktično niso spreminjale. Jeffrey Schnapp, generalni izvršni direktor podjetja Piaggio Fast Forward, hčerinskega podjetja Piaggia, trdi, da podjetje skuša narediti nekaj povsem novega v bitki za “transportni prestol”. “Velik poudarek je na avtomobilih in dronih, obstajajo pa področja, kjer ima interakcija med človekom in robotom še več smisla”, je dodal Schnapp.

Piaggio je ustvaril Piaggio Fast Forward pred letom in pol. Njihova glavna naloga je eksperimentiranje z novimi načini transportacije in novimi tehnologijami. Michele Colaninno, predsednik uprave Piaggia Fast Forward, pravi, da so senzorji, kontrolni sistemi in ostala elektronika, ki je uporabljena v novem robotu Gita, pomemen korak za razvoj produktov Piaggia. Novi robot je med drugim tudi naravni podaljšek tri-kolesnih skuterjev, ki jih Piaggio dela za komercialno rabo.

Kljub potencialu idej, s katerimi se ukvarjajo transportacijska podjetja, samovozeči taksiji, pol-avtomatski tovornjaki in dostavljalni droni, tehnologija in njena realna uporabnost še ni dokazala svoje prave vrednosti. Robot Gita je morda res uporaben za ljudi, ki bi v nasprotnem primeru morali nositi težke predmete, vendar se postavlja vprašanje ali bo takšen robot primeren za navadno komercialno rabo.

Gita med vožnjo ohranja stabilnost, kar je zelo pomembno za tovor, ki ga prevažamo. Robot z enim polnjenjem drži 8 ur, polnimo ga pa lahko preko navadne vtičnice. Gita pozna tri različne načine delovanja: sledenje, avtonomna vožnja in vožnja v skupini z ostalimi roboti Gita. Piaggio še ni naznanil cene robota.

Verjetno najbolj zanimiva stvar pri Giti je senzorna tehnologija. Namesto uporabe dragih lidar senzorjev, so se ustvarjalci odločili za video kamere, s katerimi robot prepoznava okolje in si tako gradi sliko okrog sebe. Schnapp pravi, da je sistem video kamer lahko v določenih okoliščinah manj zanesljiv – slaba svetloba ali slabo vreme – vendar že razmišljajo kako rešiti te probleme, morda z dodajanjem luči na robota.

Piaggio še ni izdal datuma kdaj bi Gita lahko šla v prodajao, vendar smo lahko prepričani, da ne bo minilo veliko časa preden bomo na ulicah opazili, kako robotski asistenti lovijo svoje lastnike.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS

Ostrava, Češka,
Notice: Undefined index: number in /wwwroot/staging.racunalniske-novice.com/wp-content/themes/racnovice/content-partner-news.php on line 57

Notice: Undefined index: city in /wwwroot/staging.racunalniske-novice.com/wp-content/themes/racnovice/content-partner-news.php on line 57
,
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

DIGITOPIA, MATEJ PINTER s.p.

Trnovec 6, 3332 Rečica ob Savinji, Tel: 041 913 205
Ponudite svojim strankam najboljše tudi na mobilnih napravah Danes poleg dobre spletne strani marsikdo potrebuje tudi dobro mobilno aplikacijo - Digitopia je pravi naslov.Vedno ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
EDISION EdiTab - tablični računalnik ( Android 4.0 ICS) EDISION PINGULUX PLUS DVB-S2 HD EDISION PINGULUX DVB-S2 HD (dva operacijske sistema linux) sprejemnik EDISION Progressiv ... Več
sl_SISlovenian