Računalništvo, telefonija
28.02.2017 11:45
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se želite na lastne oči prepričati, kako vam bodo roboti v prihodnosti pomagali?

Se želite na lastne oči prepričati, kako vam bodo roboti v prihodnosti pomagali?
Se želite na lastne oči prepričati, kako vam bodo roboti v prihodnosti pomagali?

Roboti so velik del našega vsakdana – olajšajo nam delo, izboljšujejo kvaliteto življenja, skrbijo za okolje, včasih tudi zabavajo. Vse to bomo predstavili na tradicionalnem dogodku Dnevi industrijske robotike 2017 – DIR 2017, ki bo potekal od 27. do 31. marca 2017 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Vabljeni vsi, ki vas robotika zanima – tako študentje kot vsi ostali.

Tekmovanje RobotChallenge

Letošnji Dnevi industrijske robotike bodo ponovno imeli predigro – tekmovanje v načrtovanju robotskih celic v programskem okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni potrebno, saj bomo za vse prijavljene pripravili uvodno predavanje. Nato sledijo naloge, ki bodo preizkušale vaše sposobnosti reševanja problemov. Najboljše rešitve bomo bogato nagradili, zato vabimo vse študente, ne glede na smer študija, da se prijavijo na RobotChallenge.

Predavanja

Glavni del dogajanja bomo odprli v ponedeljek, 27. marca s predavanji na temo robotike. Poleg akademikov in strokovnjakov iz industrije bo letos svoj projekt predstavila tudi skupina študenov, ki izdeluje inovativnega robota za uporabo v kmetijstvu.

Aplikacije

Od torka 28. do četrtka 30. marca bodo v avli potekale predstavitve najatraktivnejšega dela dogodka – aplikacije, ki jih pripravljamo študentje Fakultete za elektrotehniko. Tri od skupno osmih aplikacij so bolj industrijske narave.

Robotska lekarna bo prikazala hitro sortiranje zdravil in s tem zmanjšanje možnosti človeških napak – po odčitanju QR kode vam bo robot UR 5 dal predpisana zdravila. Druga aplikacija je ekološko naravnana; pripravili smo sistem za ločevanje odpadkov, kjer bodo senzorji zaznavali vrsto odpadkov na tekočem traku, robot Yaskawa pa bo odpadek odvrgel v ustrezno zbirno posodo. Tistim, ki jim je zlaganje perila odveč, bo na pomoč priskočil kolaborativni robot ABB YuMi, ki bo zlagal majice.

Za zabavo bodo poskrbeli samostojni humanoidni robot NAO s svojimi ugankami, Ping pong v navidezni resničnosti, ki ga boste upravljali preko haptičnega robota Omega 7 ali dvoboj z robotom Fanuc v igri 4 v vrsto. Letos pripravljamo tudi nadgradnjo aplikacije iz DIR 2012 – Palačinke 2.0, kjer bodo kar trije roboti (Mitsubishi in dva podjetja KUKA) poskrbeli, da ne boste lačni. Vse kar boste morali narediti, je izbrati nadev. Da vam bodo Dnevi industrijske robotike 2017 ostali še dolgo v spominu, pa vam bosta robota Stäubli s pomočjo CNC rezkarja vgravirala želeni motiv v obesek za ključe.

Ekskurzija

Dogodek bomo zaključili v petek, 31. marca, s strokovno ekskurzijo. V podjetju TPV nam bodo predstavili najnovejša avtomatsko vodena vozila, nato pa bomo obiskali podjetje Krka, kjer si bomo ogledali Notol 2, najsodobnejši obrat za proizvodnjo zdravil.

Vabimo vse študente, da se nam pridružite. Ker je število mest omejeno je predhodna prijava obvezna.

Ogled celotnega programa DIR je za vse obiskovalce možen v popoldanskem času brez najave; vstop je brezplačen.

Srednje in osnovne šole ter druge večje skupine vabimo na ogled v dopoldanskem času, vendar je obvezna predhodna prijava na spletni stran do 1.3.

Več informaij o prijavah in samem dogodku lahko nadete na naši spletni strani www.dnevirobotike.si.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150
Zlati partner

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
sl_SISlovenian