Računalništvo, telefonija
07.02.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Second Life je nazaj – tokrat v virtualni resničnosti

Second Life je nazaj - tokrat v virtualni resničnosti
Second Life je nazaj - tokrat v virtualni resničnosti

Sansar je nov, virtualno-realen svet izpod rok ustvarjalcev Second Life-a, katerega bomo spoznali tekom leta.

Linden Lab je podjetje, ki je ustvarilo Second Life, sedaj pa dela na novem projektu, in sicer na virtualno-realnem projektu oz. platformi, ki se imenuje Sansar. Ta temelji na ideji interakcije uporabnikov med seboj ter kreiranju lastnih, edinstvenih izkušenj.

V teoriji lahko v virtualnem svetu počnemo praktično karkoli se nam zazdi. Lahko se oblečemo v vesoljce, klovne, ali kaj tretjega in živimo neko realnost, ki nima prav nobene veze z dejanskim stanjem. Možnosti so v virtualnih svetovih popolnoma neskončne, kajti v primeru, če nam določeni “svet” ne paše, enostavno ustvarimo novega. Približno po tem principu je nastala ideja za Sansar.

Kot že omenjeno gre za virtualni svet, do katerega bomo uporabniki lahko dostopali preko Oculus Rift-a in HTC Vive-a, medtem ko bo dostop preko računalnika nekoliko manj izpostavljen, vendar bo še vedno možen. Točen datum izida ni znan, je Linden Lab brez dvoma znova pripravil nekaj prav posebnega, kot je to bilo leta 2003 ob izidu virtualnega sveta Second Life. V svojih najboljših časih je Second Life na mesečni ravni uporabljalo okrog milijon aktivnih uporabnikov, od takrat pa je ta številka padla na 800.000, kar je še vedno spodobna številka.

Komercialna virtualna resničnost je še vedno na začetku razvoja. Nekaj čez 2 milijona VR naprav je bilo prodanih po vsem svetu v letu 2016, zatrjujejo pri podjetju Canalys, ki se ukvarja z raziskovanjem trga. Če to primerjamo s pametnimi telefoni, čeprav je ta primerjava nekoliko nepravična, lahko vidimo občutno razliko, kajti v vsakem četrtletju je po vsem svetu prodanih na stotine milijonov pametnih telefonov. Poleg tega ljudje še vedno v bistvu ugotavljajo kaj točno početi z VR tehnologijo.

Linden Lab cilja predvsem na socialne potrebe človeka, torej druženje, ki je bilo na nek način osnova vseh družbenih omrežij. Sansar, ki nastaja že skoraj 4 leta, bo imel zelo težko nalogo, kako privabiti ljudi na njihovo platformo. Sedaj je njihova prioriteta zagotovo ugotoviti kako rešiti probleme, ki so se pojavili pri Second Life-u, kajti ljudje so sicer prihajali v ta virtualni svet, vendar se potem niso znašli v njem. Prvi mož podjetja Ebbe Altberg, je za portal “Technology Review” povedal: “Širina VR možnosti, ki jih bo Sansar ponujal, bo bolj podobna spletu, kot pa recimo nekemu povsem izoliranemu svetu”. Posameznik bo tako lahko navigiral na različnih straneh, torej nekaj podobnega kot lahko danes počnemo na spletu.

Tisto kar bo med drugim razlikovalo Sansar in Second Life je poslovni model. Sansar bo namreč temeljil na mesečnih naročninah, ki bodo v bistvu stroški najemov parcel v virtualnem svetu. Altberg trdi, da bo Sansar dosti cenejši kot Second Life, sicer natančnih podatkov o ceni ni žele razkriti, je pa povedal, da bo Linden Lab največji poudarek dal prodaji virtualnih objektov, kot so oblačila in pohištvo avatarjev.

Altberg pravi: “Ljudem je potrebno dati svobodo pri ustvarjanju, ker je na svetu enostavno preveč kultur in različnih stilov, okusov in potreb”. Linden Lab tako želi, da uporabniki soustvarjajo virtualni svet, vendar se tukaj pojavi vprašanje kvalitete in znanja. Zadeve zgrajene do tega trenutka lepo kažejo na vidno razliko med gradnjo uporabnikov in na drugi strani strokovnjakov iz področja.

John Artz, profesor na Univerzi Georga Washingtona, ki je preživel dolga leta ob preučevanju Second Life-a, si predstavlja kako bi lahko Sansar bil uporabljen kot recimo virtualne učilnice za spletno učenje. Kljub temu pa opozarja, da bo Sansar imel podobne težave, ki mučijo tudi Second Life – vrhunska tehnologija v ozadju, vendar ta tehnologija počasi postane dolgočasna. Artz dodaja: “Kar se tiče Sansarja sem zelo skeptičen, ali bodo uspeli izjemno tehnologijo pretvoriti v uporabno aplikacijo”.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150

ABC ACCELERATOR

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 041 261 222

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
sl_SISlovenian