Računalništvo, telefonija
14.12.2016 06:38
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Šest mest, kjer je obnovljiva energija cenejša od fosilne

..Ponekod je pridobivanje energije iz obnovljivih virov tako učinkovito, da imajo prebivalci kar brezplačno elektriko..
Na srečo na svetu že najdemo mesta, kjer je zelena energija cenejša od fosilne!
Na srečo na svetu že najdemo mesta, kjer je zelena energija cenejša od fosilne!

Sončne elektrarne so vse bolj uveljavljen alternativni način za pridobivanje električne energije, saj je sončna energija neusahljiv vir. V zadnjem času se množično uporabljajo tudi drugi alternativni viri za pridobivanje električne energije, med drugim vetrni. Čeprav je globalno gledano pridobivanje elektrike z uporabo fosilnih goriv še vedno cenejše kot z uporabo obnovljivih virov, so deli sveta, kjer je zelena energija vseeno cenejša od fosilne. V nadaljevanju prispevka si poglejmo, kje na svetu je obnovljiva energija postala cenejša od tiste, ki jo pridobivajo z uporabo fosilnih goriv.

Brezplačna vetrna energija v Dallasu

Vse je veliko v Teksasu, vključno z električno energijo, ki jo proizvajajo vetrne elektrarne. V ameriškem mestu Dallas lokalne elektrarne proizvedejo že toliko električne energije, da so sprejele odločitev, da jo ponudijo brezplačno. Od novembra najprej je naročnikom elektrarne TXU Energy električna energija brezplačna, in sicer med 21.00 do 6.00. S to potezo je elektrarna poskrbela tudi za to, da so ljudje bolje ozaveščeni glede obnovljivih virov električne energije.

Brezplačna sončna energija v Čilu

Letos so sončne elektrarne v Čilu proizvedle presežek električne energije. Zato ne preseneča, da ima država neto brezplačno elektriko že 113 zaporednih dni, in sicer od aprila 2016. To je rezultat naložbe, ki jo je opravila vlada, saj je bilo izgrajenih kar 29 sončnih elektrarn, ki so poskrbele za to, da je bila od leta 2015 brezplačna elektrika na voljo kar 192 dni. Čeprav je ta elektrika trenutno na voljo le za večja mesta, se bo to skoraj zagotovo kmalu spremenilo in bodo vključena tudi manjša.

Poceni vetrna energija na Danskem

Oktobra je švedsko podjetje najavilo, da bo na Danskem zgradilo kompleks vetrnih elektrarn, ki bodo proizvajale električno energijo, ki bo cenejša od tiste, ki nastaja iz premoga in naravnega plina. Za to po poskrbela elektrarna moči 60 megavatov, pri čemer bo cena za en megavat znašala zgolj okoli 50 evrov. Prav tako pa bo na voljo še povezava z Nemčijo, moči 400 megavatov, ki bo prišla v pomoč, ko bosta Danska ali Nemčija potrebovali dodatno električno energijo. Kompleks vetrnih elektrarn in povezave naj bi bil dokončno zgrajen najkasneje do leta 2021.

Cenovno ugodna sončna energija v Avstraliji

V Avstraliji je vse več domov opremljenih s sončnimi celicami, ki napajajo baterije Tesla Powerwall 2.0. Ker je novost kot nalašč za premostitev časa, ko sončne ali električne energije ni dovolj za ogrevanje vode ali za druge namene, ne preseneča, da so kupci novost dobesedno razgrabili. Cena tovrstne električne energije je primerljiva s fosilnimi, čeprav strokovnjaki verjamejo, da kmalu ne bo več tako, saj fosilni električni energiji cena narašča, cena sončne pa se niža.

Zelena energija v Združenih državah Amerike

Združene države Amerike so največje onesnaževalke našega planeta, a se kljub temu tu pa tam najdejo podjetja, ki vlagajo v sončno in vetrno energijo. Zato ne preseneča, da je v mnogih predelih Združenih držav Amerike elektrika iz obnovljivih virov že cenejša od tiste, ki jo pridobivajo iz fosilnih goriv. Če se bodo nadaljevala vlaganja v sončno in vetrno energijo, bo postala še cenejša in privlačnejša za končne uporabnike.

Najcenejša sončna energija na svetu

Najcenejšo sončno energijo lahko trenutno ponudijo v Dubaju, kjer je sonca pričakovano več kot na pretek. V mesecu maju je bilo v Dubaju na primer za eno megavatno uro sončne električne energije treba odšteti le preračunanih 28 evrov. Le tri mesece kasneje pa je sončna električna energija postala brezplačna v Čilu. Ta energija iz obnovljivih virov je nadvse poceni tudi v Španiji, saj elektrarna podjetja Solarpack Corp Tecnologica za eno megavatno uro sončne električne energije računa le preračunanih 28,2 evra. Cena električne energije iz premoga pa je kar dvakrat višja.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REVOLVER d.o.o.

Glavni trg 30, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 04 022 55 39 ali 051 202 002
O oglaševalski agenciji Revolver Revolver d.o.o. je agencija, ki na področju spletnega nastopa in digitalnega marketinga deluje že od leta 2008. Smo specialisti za izdelavo spletnih ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
sl_SISlovenian