Računalništvo, telefonija
21.09.2004 14:52
Posodobljeno 19 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenska mladina navdušena nad internetom

Raziskava Eurobarometer, ki je zajela države EU-25 in tri države pristopnice, ugotavlja, da je internet med slovenskimi otroki zelo razširjen, saj je kar 58 odstotkov anketiranih odraslih izjavilo, da njihov otrok uporablja internet. Slovenija se tako ob Estoniji in Češki uvršča v skupino najrazvitejših skandinavskih držav, kot sta Švedska in Danska. Tudi aktualni podatki Statističnega Urada RS kažejo, da je uporaba interneta pri šolajočih generacijah zelo visoka in znaša 83,4 odstotka v starostni skupini 16 – 24 let.

Cilj raziskave je bil ugotoviti raven uporabe interneta med otroki in mladostniki ter preučiti vprašanja, ki so glede uporabe interneta pri teh starostnih skupinah še posebej pomembna. Ugotovljeno je bilo, da postavlja pravila glede uporabe interneta svojim otrokom v povprečju 45 % odstotkov staršev, da pa so pri tem velike razlike med državami. Slovenski starši so, kot kaže, med bolje izobraženimi in osveščenimi uporabniki interneta, saj zaseda Slovenija po tem kazalcu 5. mesto med državami, ki jih je zajela omenjena raziskava.

Med najpogosteje uporabljena pravila, ki jih svojim otrokom postavljajo starši iz držav EU-25, sodi omejevanje časa uporabe, vendar pa je precej pogosto izražena tudi zaskrbljenost staršev glede varnosti na internetu. Dve tretjini otrok je bilo tako posvarjenih, naj ne izdajajo osebnih informacij prek interneta, prav tolikim pa je bil odsvetovan ogled spletnih strani z neprimernimi vsebinami. Zelo je izražena želja staršev po večji informiranosti o možnostih, kako zavarovati svoje otroke pred škodljivimi in nelegalnimi vsebinami, kot najbolj zaželen vir informacij o tem pa navajajo šole (41%), medije (30%), ponudnike internetnih storitev (24%) ter državo (14%).

Iz raziskave pa izhaja manj ugodno stanje glede poročanja o nelegalnih spletnih vsebinah, saj kar 4 od 10 staršev v EU-25 ne ve, kam se obrniti v takem primeru, še zlasti pa to velja v novih državah članicah. To opozarja na dejstvo, da je izobraževanju staršev o neprimernih in nelegalnih vsebinah potrebno nameniti v prihodnosti več pozornosti.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03

TISKARNA SILVECO

Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667

REVOLVER d.o.o.

Glavni trg 30, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 04 022 55 39 ali 051 202 002
O oglaševalski agenciji Revolver Revolver d.o.o. je agencija, ki na področju spletnega nastopa in digitalnega marketinga deluje že od leta 2008. Smo specialisti za izdelavo spletnih ... Več
sl_SISlovenian