Računalništvo, telefonija
02.11.2015 18:50

Deli z drugimi:

Share

Spletno iskanje se spreminja

Obsedenost s ključnimi besedami in vzpon Googla
Obsedenost s ključnimi besedami in vzpon Googla

Vsi tisti, ki ste »v fohu« optimizacije in izdelave spletnih strani, se najverjetneje še spomnite dogajanja »na trgu« kakšnih 10 – 15 let nazaj. Ostali pa si boste želeli, da bi se že takrat ukvarjali s spletom. J Prva pozicija na Googlu (in ostalih iskalnikih, ki so takrat še imeli nekaj pomembnosti) je bila skoraj samoumevna oz. je bilo za njo treba storiti resnično zelo malo, kar pa že dolgo ne drži več, saj so tudi pri SEO optimizaciji edina stalnica spremembe in vsak dan se soočimo z nekim novim izzivom. O tem, kaj se je spremenilo, kaj je trenutno aktualno in kaj lahko zaradi novih trendov, tehnologije in navad uporabnikov pričakujemo na tem področju, smo povprašali Jureta Adlešiča iz podjetja Dominatus d.o.o.

Obsedenost s ključnimi besedami in vzpon Googla

Jure nam je povedal, da je na začetku poti moderne SEO optimizacije izstopala predvsem obsedenost s ključnimi besedami. »Storili smo vse, da smo te ključne besede nekako spravili na stran«, nam pove Jure. »Iskali smo različne načine, kako te ključne besede čim bolj učinkovito spraviti na stran in jih tam, ko je bilo to potrebno, tudi »zakamuflirati«. Z nasmeškom še doda, »uporaba tovrstnih strategij bi danes, glede na vse Googlove posodobitve doslej, izpadla precej smešno … in predvsem neučinkovito.«

Z rastjo priljubljenosti interneta je začelo rasti tudi število spletnih strani. Že samo število spletnih strani je bilo samo po sebi dovolj, da je bilo težje priti na prvo pozicijo. V tem času »spletne tranzicije« pa se je zgodila še ena pomembna zadeva – Google je postal alfa in omega med spletnimi iskalniki. Zakaj je to tako pomembno? Ker je Google glavni krivec za večino sprememb, ki se dogajajo danes!


Novi algoritmi, ki slišijo na ime Panda, Pingvin in Golob, so v zadnjih letih vedno znova spreminjali načine SEO optimizacije in vsaka nova Googlova poteza je zaradi neustreznosti odstranila nekaj strani iz iskalnih rezultatov. Katere so njihove trenutne »vroče žemljice«?

1. Google si želi strani z vrhunsko in relevantno vsebino

Število spletnih strani (Google jih ima trenutno indeksiranih preko 60 trilijonov!), pojav družbenih omrežij in povečevanje števila mobilnih naprav so trije ključni dejavniki, ki so spremenili spletni marketing in bodo najverjetneje narekovali trende tudi v prihodnosti.

Google je svoj iskalnik oz. iskalni algoritem izpopolnil do te mere, da daje prednost stranem, ki imajo konstanten »dotok« sveže in za uporabnike relevantne vsebine – ja, tudi blogi so (spet) postali pomembni! Čedalje večji poudarek pa Google daje tudi »družbenim signalom«, ki neposredno pričajo o dodani vrednosti vsebin za obiskovalce.

2. Prilagojenost strani za mobilne naprave

O prilagojenosti strani mobilnim napravam ne bomo izgubljali preveč besed. Google je že pred časom dejal, da morajo biti strani prilagojene mobilnim napravam ali pa jih ne bo prikazoval med iskalnimi rezultati. Pika! Kljub temu, da tako drastičnega reza še ni naredil, ga lahko (skoraj zagotovo) pričakujemo v bližnji ali daljni prihodnosti.

3. Razširjeno indeksiranje

Ja, nadgradnjo so dobili tudi Googlovi spletni pajki. Zaradi spremembe oz. razširitve indeksiranja ni več nujno, da se na vrhu iskalnih rezultatov znajde spletna stran. Če nekdo išče točno določene informacije o vašem izdelku oz. storitvi, se mu lahko na vrhu iskalnih rezultatov prikaže blog, Facebook objava, tvit na Twitterju ali povezava do vaše Google+ strani. Če na teh straneh najde informacijo, ki jo je iskal, je lahko vaša spletna stran, tudi če ni ustrezno optimizirana za iskalnike, brez težav njegova naslednja »destinacija«, kjer bo dobil dodatne informacije in opravil nakup.

SEO optimizacija je torej več kot očitno že davno prerasla samo ključne besede na spletni strani.

Obeti za prihodnost – Ali bosta SEO in Google postala nepomembna?

»Moj odgovoril bi bil kratek in jedrnat – ne«, se je na naše vprašanje nasmehnil Jure. Povedal je tudi, da se ne spreminja samo internet, ampak predvsem njegovi uporabniki. Ljudje vse pogosteje uporabljamo mobilne naprave in mobilna iskanja so že presegla klasična iskanja na računalniku. Prav tako pa veliko prometa »poberejo« družbena omrežja in mobilne aplikacije. Slovenci smo sicer še nekoliko mobilno zaostali, toda prepričan sem, da gremo tudi mi v to smer.

Trend torej narekuje drugačno uporabo spleta – to pa pomeni tudi »prilagojene« iskalnike, nekoliko drugačen SEO in predvsem nove ter inovativne spletne strategije. Google in SEO tako (najverjetneje) ne bosta postala nepomembna, ampak zgolj optimalno prilagojena uporabnikom in njihovim navadam.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Vodilni graditelj IKT rešitev Z ekipo visoko usposobljenih strokovnjakov, najsodobnejšo informacijsko tehnologijo in 29 leti izkušenj, ki jim prinašajo razumevanje specifičnosti ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

NAVIGARIS d.o.o.

Mestni trg 18, 3210 Slovenske Konjice, Tel: 05 994 36 08