Računalništvo, telefonija
20.02.2017 12:07
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte igračo, ki jo je potrebno uničiti!

Otroška pametna igrača Caylo lahko zaradi številnih ranljivosti v sistemu kaj hitro postane prisluškovalna naprava.
Otroška pametna igrača Caylo lahko zaradi številnih ranljivosti v sistemu kaj hitro postane prisluškovalna naprava.

Računalniška tehnologija in sodobna industrija otroških igrač sta tesno povezani, saj je slednja predvsem na račun zmogljivih računalniških sistemov močno napredovala. Na žalost pa vsaj doslej ni bilo veliko vloženega v varnost otroških igrač, zato ne preseneča, da so te zelo ranljive. To se je nedavno pokazalo tudi pri pametni igrači Caylo, ki je ranljiva na napade celo v taki meri, da je nemška zvezna agencija za telekomunikacije (Bundesnetzagentur) starše javno pozvala, naj jo čim prej uničijo.

Pri pametni igrači oziroma punčki Caylo, je težava v vgrajenem pomnilniku z brezžično povezavo bluetooth, saj je ta ranljiv na kibernetske napade nepridipravov. Ti namreč lahko na zelo enostaven način pretentajo vgrajene »varnostne« mehanizme in na ta način prisluškujejo dogajanju v prostoru, kjer se pametna igrača nahaja, poleg tega pa se ti lahko celo pogovarjajo z otroci, saj v igrači vgrajen računalniški sistem, ki preko spleta išče vsebino za pogovor.

Ker lahko igrača Caylo zaradi številnih ranljivosti v sistemu kaj hitro postane prisluškovalna naprava, je ta po zakonodaji evropskih držav strogo prepovedana. Pri tem pa je zanimivo predvsem to, da je bila ranljivost v igrači odkrita že pred dobrim letom, njen proizvajalec Vivid Toy pa je kljub temu nadaljeval z njeno prodajo. Proizvajalec se je namreč vse doslej »izgovarjal«, da so bili primeri vdorov v pametno punčko Caylo doslej »izolirani« in opravljeni s strani posebej izurjenih spletnih napadalcev. Ker pa je pred kratkim njeno uporabo močno odsvetovala celo nemška zvezna agencija za telekomunikacije, bo podjetje po vsej verjetnosti izboljšalo varnost s spremembo programske opreme v igrači, saj jim v nasprotnem primeru grozi prepoved prodaje na trgu Evropske unije. Poleg tega pa zagotovo čakajo tudi številne tožbe s strani jeznih in zaskrbljenih staršev, saj so za priznanje ranljivosti potrebovali kar leto dni.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10B, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15 A, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21D, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
E-MISIJA d.o.o. je v 20 letih obstoja doživela evolucijo od klasičnega ponudnika strojne opreme, do sedanje oblike inženiringa za mala in srednja podjetja ter zahtevnejše domače ... Več
sl_SISlovenian