Industrija
11.01.2017 09:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte prvega popolnoma mehkega robota na svetu

Spoznajte prvega popolnoma mehkega robota na svetu
Spoznajte prvega popolnoma mehkega robota na svetu

“Octobot” je miniaturni robot, ki ni nič večji od vaše stisnjene pesti. Izgleda precej podobno kot nekaj kar bi kakšen otrok dobil na rojstnodnevni zabavi v vrečki presenečenja. Raziskovalci so izdelali mehkega robota, ki se premika sam, kljub morda nekoliko otročjemu imenu in izgledu pa predstavlja “octobot” izjemen dosežek na področju robotike.

Po pričevanju raziskovalcev s Harvarda, ki so ga ustvarili, gre za prvi mehki robot, ki je v celoti samozadosten. Ne vsebuje namreč nobenih električnih komponent – nič baterij in računalniških čipov – premika pa se brez da bi bil voden s strani računalnika.

“Octobot” je v resnici pnevmatična cev s simpatično zunanjostjo. Za premikanje “octobota” je potreben vodikov peroksid – veliko bolj koncentriran od tistega v tipičnih zdravstvenih kabinetih – ki polni dva rezervoarja v notranjosti “octobotovega” telesa. Pod pritiskom tekoči vodikov peroksid potuje po ceveh v notranjosti “octobota” in na določeni točki ta tekočina pride v stik s platino. To povzroči reakcijo pri kateri se producira plin. Od tam se plin širi in se premika skozi majhne odprtine, ki jim ravimo tudi mikrofluidni kontrolerji. Ti poskrbijo, da se plin izmenjaje usmerja v vsako lovko posebej.

Izmenično spučanje plina v lovke daje občutek, da robot pleše, saj njegove majhne lovke migljajo podobno kot pri živih hobotnicah. “Octobot” se lahko premika približno 8 minut, za to pa potrebuje 1 milimeter “goriva”.

Kako se sploh zgradi kaj takega kot je “octobot”?

Ryan Truby, študent na Harvardu in član ekipe, ki je uspela zgraditi “octobota”, pravi, da je potrebno vse dele zgraditi lastnoročno. Le model za obliko robota in mikrofluidni čip sta bila zgrajena drugje, je še dodal.

“Octobot” je zgrajen iz materialov, ki jih večina mikrofluidnih laboratorijev tako ali tako ima pri roki. Kljub temu je bilo potrebnih 300 poizkusov, da so raziskovalci uspeli sestaviti prvega mehkega robota na svetu. Najprej se torej položi mikrofluidni čip v prazen, po meri narejen model hobotnice. Potem se v ta model prilije mešanica silikona, ki popolnoma prekrije čip. Po tem, ko uporabijo 3D tiskalnik, s katerim vbrizgajo barvo v model, tega pečejo 4 dni. Tako pridobijo končno obliko “octobota”, med tem pa ena od barv izpari, za sabo pa pusti prazne kanale po katerih se potem kasneje pretaka plin pod pritiskom.

Tisto kar morda še manjka takšnemu robotu je zmožnost programiranja, ki bi omogočila večji nadzor nad gibanjem robota. “Octobot” pa seveda ni bil narejen za kaj takega, saj je namerno povsem minimalističen, ker so ustvarjalci z njim želeli dokazati, da se takega mehkega robota sploh da narediti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEOLAB d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 051 877 877
Informacijske rešitve na dlani Neolab je pravi naslov, ko se podjetje znajde v poslovnih težavah ali potrebuje pomoč pri oblikovanju učinkovitih poslovnih procesov, do katerih ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Njihova vizija je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

DIGITOPIA, MATEJ PINTER s.p.

Trnovec 6, 3332 Rečica ob Savinji, Tel: 041 913 205
Ponudite svojim strankam najboljše tudi na mobilnih napravah Danes poleg dobre spletne strani marsikdo potrebuje tudi dobro mobilno aplikacijo - Digitopia je pravi naslov.Vedno ... Več
Zlati partner

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
sl_SISlovenian