Programska oprema
29.01.2007 07:38

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih v prejšnjem tednu so se v laboratorijih PandaLabs osredotočili na trojanca Alanchum.NX in Cimuz.CM ter črva Nuwar.D.

Alanchum.NX je trojanec, ki ga na računalnike naloži trojanec Gagar.CG. Iz interneta nalaga datoteke na napadeni računalnik, jih namesti in zažene. Naloži lahko svoje lastne posodobitve, da bi širil nove različice. Ukrade e-naslove, shranjene na okuženem računalniku, da bi nanje pošiljal neželeno e-pošto in jih pošlje tudi drugim okuženim računalnikom, da delajo enako. Rezultat je pomembno povečanje prometa v omrežju. Vsaka posodobitev je programirana, da spremeni naslov sporočila, kot so npr. “Fidel Castro Dead”, “Hugo Chávez dead” ali “Sadam Hussein Alive”, da bi pritegnil uporabnike, da bi jih odprli.

Nekatere različice Alanchum.NX imajo značilnosti rootkitov, narejenih, da prikrijejo procese trojanca, ki jih izvršuje na računalniku, zaradi česar ga je težje odkriti. Proaktivne tehnologije Pande Software TruPrevent™ pa so odkrile Alanchum.NX in njegove različice vse od izbruha.

Cimuz.CM je trojanec, ki se kopira na sistem, ko doseže računlanik bodisi po e-pošti, prek nalaganja z interneta ali drugimi sredstvi. Specializiran je za krajo informacij, shranjenih na sistemu, posebej gesel. Ko se zažene, lahko prikaže sporočilo o napaki, ki lahko uporabnika opozori o njegovi prisotnosti.

Oba omenjena trojanca sta narejena z zbiranje zaupnih podatkov uporabnikov, ki se lahko uporabijo za finančne koristi. Če imajo uporabniki številke kreditnih kartic, gesel za spletne banke ali druge zaupne podatke, shranjene na sistemu, jih lahko prevaranti hitro in enostavno dobijo.

Nuwar.D je črv, narejen za nalaganje in zaganjanje različnih različic škodljivega programja, vključno z lastnimi posodobitvami. Ustvari svoje kopije na sistemu. Naslov sporočila, v katerem se pošilja, je različen, priponka pa je izvršljiva datoteka z imeni kot Flash Postcard.exe ali greeting postcard.exe. Da bi se razširil, ustvari vrsto naključnih naslovov IP, na katere se poskuša povezati, da bi na njih pustil svojo kopijo. Preveri tudi, ali so uporabniki povezani na določene mreže P2P za izmenjavo datotek. Če so, se preimenuje, da je videti kot datoteka, pripravljena za nalaganje, tako da uporabnik, ki išče enako datoteko kot ime, ki si ga je podelil črv, bo namesto pravega naložil črva.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

AR-SET d.o.o.

Dobravica 10A, 8310 Šentjernej, Tel: 05 904 82 27
Vodilni ponudnik računalniške opreme in servisa v Šentjerneju in okolici AR-SET, d. o. o. se že 17 let ukvarja s servisom in trgovino s celostno ponudbo računalniške opreme. ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119A, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
sl_SISlovenian