Računalništvo, telefonija
27.12.2005 16:16

Deli z drugimi:

Share

Telekom Slovenije in T-2 – četrtič

Odgovor na Telekomovo sporočilo za javnost je tokrat prišel v vsega nekaj urah. V celoti ga navajamo v spodnjih odstavkih.

Podjetje T-2 je od Telekoma Slovenije prejelo v podpis aneks k pogodbi o polnem razvezanem dostopu, s čimer Telekom Slovenije neposredno krši izdano odločbo APEK. Ta jasno zahteva, da Telekom Slovenije omogoči podjetju T-2 uporabo celotnega frekvenčnega spektra bakrene parice in torej ne pomeni zahteve po odstranitvi prenapetostne zaščite.

Telekom Slovenije je dolžan zagotoviti prepustnost bakrene parice celotnemu spektru VDSL. Če meni, da potrebuje zaščite, jih lahko namesti, vendar te ne smejo vplivati na VDSL signal. T-2 je Telekomu ponudil sodelovanje pri ugotavljanju primernosti zaščit za prenos VDSL signala tudi z dopisom dne 21.12.2005, na način, da Telekom najprej odstrani varovala, in potem ob sodelovanju T-2 namešča različne tipe varoval, in tako ugotovi, katera so primerna.

V aneksu Telekom pogojuje odstranitev prenapetostnih varoval s prevzemom odškodninske odgovornosti za katerekoli škodo, ki bi nastala ob morebitnih prenapetostnih pojavih, za škodo tako Telekomu Slovenije, kot tudi tretjim osebam. V tem primeru Telekom Slovenije ponuja odstranitev varoval v roku 15 dni od podpisa takega aneksa. Telekom Slovenije na ta način izsiljuje podjetje T-2, saj pogojuje izvajanje odločbe APEK-a s podpisom aneksa, ki s to odločbo nima nič skupnega.

Telekom Slovenije s tem direktno krši izdano odločbo APEK, ki jasno zahteva da Telekom Slovenije omogoči podjetju T-2 uporabo celotnega frekvenčnega spektra bakrene parice. To seveda ne pomeni zahteve po odstranitvi prenapetostne zaščite.

T-2 je po meritvah vpliva različnih tipov varoval na karakteristiko VDSL signala ugotovil, da jih nekatera sploh ne prepuščajo, nekatera močno motijo, pri nekaterih tipih varoval pa ne prihaja do nikakšrnega motenja VDSL signala. (rezultati laboratorijskih meritev so objavljeni na spletni strani www.t-2.net) Iz tega sledi, da TS lahko zagotavlja varovanje svojega omrežja in ob enem omogoča nemoteno uporabo celotnega spektra VDSL .

Telekom Slovenije s tem, da ne omogoča uporabe celotnega frekvenčnega spektra na bakreni parici, podjetju T-2 še naprej onemogoča nemoteno ponujanje storitev in s tem, tako podjetju T-2, kot tudi naročnikom njegovih storitev povzroča zelo veliko škodo.

V podjetju T-2 dobivamo vtis, da Telekomu Slovenije ni potrebno poslovati v skladu z zakonodajo v Republiki Sloveniji.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 393 39 96, 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

ZELINKA d.o.o.

Stožice 100a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 36 40
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
sl_SISlovenian